Una seixantena d’obres del període de postguerra a Europa i al Japó, representatives del que el crític d’art Michel Tapié va anomenar 'art altre'. Tapié fou el pontífex d’una sensibilitat, d’una actitud davant l’art segons la qual el que trobem en una pintura és tan sols la conseqüència, el resultat, d’una acció prèvia de l’artista damunt la tela; d’aquí el documents del títol. Tapié construïa ponts, el galerista Stadler venia quadres, i el fotògraf Denney –com tants d’altres professionals liberals– coŀleccionava. Quins autors? Karel Appel, Alberto Burri, Christo Coetzee, Jean Dubuffet, Lucio Fontana, Hans Hartung, Georges Mathieu, Antoni Tàpies i els japonesos del coŀlectiu Gutai.
L’art contemporani vivia fora de les institucions i gràcies a l’informalisme el gust es globalitza (no hi ha iconografia ni particularismes culturals). Es tracta d’un art que decora molt bé l’espai post-Bretton Woods, paraŀlel a la irrupció de la societat de consum i de la cultura pop (que no popular). Un art del present, orgullós de la seva amnèsia.
I és que la II Guerra Mundial havia 'resetejat' diverses vegades els sistemes de valors establerts. L’art 'altre' d’aquesta mostra ens fa pensar, a estones, en l’esperit d’un orfe de mare violada per qualsevol dels contendents. L’accionisme com a redempció?
Time Out diu
Detalls
- Adreça
- Preu
- 7 € (reduïda 5,60 €)
- Horaris
- De dt. a dg., de 10 a 19 h
Discover Time Out original video