Vistes des de la Torre del MACBA
MACBA | Vistes des de la Torre del MACBA
MACBA

El millor de la Nit dels Museus a Barcelona

No saps què fer per la Nit dels Museus? Aquesta és la nostra tria de les portes obertes, activitats i exposicions gratis que Barcelona ofereix als amants de l'art

Rita Roig
Publicitat

La Nit dels Museus és la nit de Reis dels curiosos, els culturetes i els amants de l’art. Aquest any té lloc el 17 de maig, de les set de la tarda a la una de la matinada, quan més de 90 equipaments de la ciutat obriran gratis i perquè gaudeixis de l’art, la ciència, la memòria i el coneixement que s’amaguen a l'interior. A més, els museus han programat visites guiades, tallers, jocs de pistes i altres activitats especials per aquesta nit tan màgica. Aquí te’n recomanem algunes, perquè et planifiquis i gaudeixis al màxim de la Nit els Museus 2025. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

1. Entrar a 5 nous espais que no has vist mai de nit

Enguany, a la llista d’espais per visitar de nit se n’afegeixen cinc equipaments que no hi van participar l’any passat. Així, es podran visitar per primera vegada durant la Nit dels Museus: el KBr Fundación MAPFRE, l’Espai Moja. Catalunya: Patrimoni Viu, la famosíssima Casa Batlló, la Fundació Úniques (que té l'objectiu de fer difusió de l'obra de dones artistes residents als Països Catalans), l’Hospital de Sant Saver i l’Hivernacle de la Ciutadella, que forma part dels edificis del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. 

2. Ficar el nas on no et demanen

El concepte portes obertes no vol dir només entrar gratis als llocs. Per la Nit dels Museus, les portes s'obren als més curiosos perquè fiquin el nas en edificis de la ciutat totalment de franc. A l'Espai Bombers del carrer Lleida, per exemple, podreu descobrir com és per dins un camió de bombers actual, però també podreu entrar a La Model i passejar per aquesta antiga presó i veure-hi dansa contemporània, o recórrer les sales de la Biblioteca Pública Arús, algunes de les quals normalment estan tancades al públic. També podeu tirar de clàssics: entre altres, per la Nit dels Museus també es pot entrar al Pavelló Mies van der Rohe, el CCCB, el Recinte Modernista de Sant Pau, el Monestir de Pedralbes, el Museu Tàpies o el Picasso

Publicitat

3. Descobrir els secrets d'un antic hospital del segle XVI

La col·lecció Casacuberta Marsans ha transformat l'antic Hospital de Sant Saver, al barri Gòtic, en la seva seu (us ho vam explicar!). A dins, s'hi amaga una col·lecció singular i refinadíssima d'obres d’art hispànic, sobretot d’època gòtica i del segle XX, que us deixaran meravellats. Ara per ara, l'espai només es pot visitar amb reserva prèvia, i la Nit dels Museus no serà una excepció. Al web de la Col·lecció podreu reservar una visita guiada per conèixer de prop (i sense la intromissió de vidres protectors o cartel·les explicatives) les pintures, escultures, ceràmiques i objectes litúrgics repartides les dependències dels 600 metres quadrats d’aquest preciós edifici que compta amb una capella, una sagristia, una cripta i un claustre porxat. 

4. Estrenar el bon temps amb cinema a la fresca a la Virreina

La Virreina Centre de la Imatge oferirà una jornada de portes obertes on podreu visitar les cinc exposicions en curs, però el seu plat fort són les projeccions de cinema a la fresca que acollirà l'edifici a partir de les 19 h i fins a tres quarts d'una de la matinada. Serà al pati del Palau de la Virreina, i s'hi podran veure tres films de Sara Gómez (Guanabacoa, 1942-1974), en motiu la primera exposició dedicada a aquesta cineasta afrocubana: Guanabacoa, crónica de mi familia (1966, 13 minuts), Y... tenemos sabor (1967, 30 minuts) i Mi aporte... (1972, 33 minuts). Es farà en quatre passis diferents: el primer, a les 19 h,  el segon a les 20.30 h, el tercer a les 22.00 h i el quart a les 23.30 h. 

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

I si, en comptes de veure el resultat d'una obra d'art, poguessis anar al museu a veure'n el procés de creació? El MEAM ofereix, per la Nit dels Museus, l'activitat 'Art en directe: pintura amb model'. De 19 h a 23 h, el públic gaudirà d'una sessió de pintura en directe amb model natural i, així, podran viure de prop el procés creatiu d’artistes realistes mentre capten la llum, la forma i l’expressió amb pinzellades precises. Cal reserva prèvia. 

A part, el museu presenta dues exposicions destacades: “Realism Now”, una mostra que reuneix alguns dels artistes contemporanis més rellevants d’aquest moviment, i l’exposició del pintor Eloy Morales, que captiva amb els seus impactants retrats hiperrealistes. 

6. Entrar al taller on es feien les escultures de Cera del Museu

El Museu de la Cera no forma part de la programació de la Nit dels Museus, però el seu taller sí! I potser n'és la part més desconeguda: el dissabte a les 19 h, aquesta institució obrirà les portes del Ribot del Museu, l’antic taller a on es creaven les figures. El Ribot es podrà visitar gratuïtament de 19 a 00 h en sessions de 20-30 minuts, on podreu descobrir el procés de creació i manteniment de les figures de cera.

Publicitat
  • Art
  • Art

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), s’ha sumat a la celebració de la diada amb una sèrie d’activitats, però també amb un esdeveniment molt especial: 'Macba des del cel'. Una proposta que consisteix en visites comentades en què el públic podrà conèixer espais del Museu que normalment tenen l’accés restringit als visitants. Així doncs, durant la vesprada del 17 de maig, obriran les portes el conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels, on s'explicarà la seva història i el seu vincle amb la ciutat, i es podrà pujar a la torre del Centre d’Estudis i Documentació, des d’on es podrà veure Barcelona panoràmicament i s'entendrà com s’estructura la ciutat des de les seves muralles fins a la ideació del pla Cerdà. 

Aquest recorregut serà complementari a l'accés lliure a totes les exposicions i activitats que oferirà al museu, entre les quals hi ha projeccions audiovisuals performances en directe: A la Capella es projectarà la trilogia Moments que van marcar el món, de l’artista Adrian Melis, formada per Havana – Berlin (2012), Primavera Sound (2012) i The East Is Red (2013), tres vídeos de la Col·lecció MACBA sobre les dinàmiques socials i les estructures laborals. I al museu, Jaume Ferrete dirigirà la performance sonora i corporal 'Voz mal', interpretada Frances Ribes Renshaw. 

8. Gaudir de l’art al ritme de la música

Per aquesta especial nit, diversos museus i espais de la ciutat ofereixen espectacles musicals.

Al MNAC, a part d'accedir gratis a totes les exposicions, la vetllada estarà animada per actuacions musicals de grups emergents (Potser dimarts, Matilda Mirana i Asian Passerby) vinculats al Districte Sants-Montjuïc. A la Sala Oval hi sonarà rock, pop, indie, blues, folk i funk i la Marxing Band del Taller de Músics anirà animant i omplint de música en directe diferents espais del museu.

També hi haurà música a la Capella de Santa Ágata, dins el Museu d’Història de Barcelona de la Plaça del Rei; en aquest cas, serà un concert “a cappella” de música sacra a càrrec de Muom. I el duet l’arannà presentarà “La salamandra”, un espectacle de pop electrònic experimental inspirat en Mercè Rodoreda, a la seu del Museu d'Història de Barcelona al Born

Al Palau Güell, a part de portes obertes, la visita nocturna permetrà escoltar melodies sorpresa a l'orgue de l'edifici. Entre les peces musicals d'època, se n'hi amagaran melodies actuals i inesperades. I al Recinte Modernista de Sant Pau hi actuaran en concert els solistes de la Jove Camerata Orpheus a la sala Lluís Domènech i Montaner. En aquesta mateixa sala hi tindrà lloc una Jam Session de lied a càrrec de l’alumnat del Màster oficial de lied de l’ESMUC. 

Publicitat
  • Mediterrània

Com l'any passat, el Centre d’Arts Santa Mònica converteix la Nit dels Museus en una festa on moure els malucs, això sí: des de la performance. La vetllada començarà amb  “Saber caure també és un esport”, una performance a càrrec de l’Hospital d’Artistes de La Juan Gallery, que s'emmarca dins la nova exposició del centre 'citissimum altissimum fortissimum', on diversos artistes contemporanis reflexionen al voltant de l'esport i la competició d'elit. En aquesta performance que s'anirà repetint, diversos artistes es transformen en esportistes d’elit per competir en l'estadi en què s'ha transformat el museu, tot fusionant art i esport

I de 20 h a 23 h, la performance “La Disfru-tón” convertirà el centre en una festa on hi tindrà lloc una marató de gaudi, on podreu competir per ser qui s'ho passa millor. Hi participaran DJ per amenitzar la festa, i un MC motivarà el públic a competir per “un gran premi” amb dinàmiques i substàncies per mantenir el ritme i ballar sense parar.

  • Museus i institucions
  • Història
  • La Barceloneta

L'únic edifici conservat del vell port de Barcelona que data de 1881 acull el Museu d'Història de Catalunya, que vol conservar i exhibir una col·lecció que permeti donar a conèixer els fets històrics i la vida quotidiana dels ciutadans del nostre país. Per aquesta vetllada tan especial, a part de visitar les exposicions que ofereix el museu (“La memòria d’un país” i“En Fugida. Refugiats”), a partir de les 20 h diferents espais del museu es convertiran en l'escenari d'escenes teatralitzades de moments importants de la nostra història. A més, a les 19 h tindrà lloc recreació històrica “Milicians en el Museu d’Història de Catalunya”, una experiència immersiva a partir de les recreacions històriques contextualitzades en la Guerra Civil. Això vol dir que, al vestíbul del museu i a la tercera planta, uns milicians es posaran a la pell dels combatents que van lluitar a Catalunya i al front d’Aragó a finals dels anys trenta. Finalment, el museu acollirà, de 18 h a 21 h, un taller familiar de brodat, on tothom qui ho desitgi podrà dibuixar lliurement amb fils de colors.  

El Top 10 de les exposicions no et pots perdre per la Nit dels Museus

  • Art
  • Sants - Montjuïc

De què va? Per primera vegada a Barcelona, tres versions de La visió de sant Francesc pel Papa Nicolau V de Zurbarán es reuneixen en una mateixa sala. Una ve de Lió, una altra de Boston i la tercera ja era a casa, al MNAC. Aquesta trobada inèdita ens permet observar com el geni barroc va jugar amb la llum, la composició i els detalls per donar forma a la seva visió d’una llegenda religiosa, i és el punt de partida de l'exposició que el Museu Nacional dedica al geni barroc. 

Per què hi heu d'anar? L'exposició, sota el nom de Zurbarán (sobre)natural, no és una retrospectiva del pintor, sinó que busca establir connexions entre l'artista i creadors catalans contemporanis com Alfons Borrell, Toni Catany, Joan Hernández Pijuan, Josep Guinovart, Antoni Llena, Francisco Martínez, Aurèlia Muñoz, Marta Povo, Antoni Tàpies, i Eulàlia Valldosera. Enllaçant peces religioses de Zurbarán amb creacions inspirades per l'artista o pels temes que aquest tractava, la mostra evoca una continuïtat en la síntesi formal i en l’aspiració espiritual. 

 

  • Art
  • Dreta de l'Eixample

De què va? Una escultura de franges de colors que s’apilen fins a arribar als set metres d’alçada rebrà els visitants que treguin el cap a la Pedrera fins al 6 de juliol. És una obra de Sean Scully, l’artista abstracte dublinès que va viure a Barcelona durant 14 anys, i que es retroba amb la ciutat ara que la Fundació Catalunya La Pedrera li ha dedicat una exposició retrospectiva.  

Per què hi heu d'anar? Per veure més de seixanta obres entre pintures, escultures i fotografies, que conformen un recorregut cronològic per les sis dècades de producció de Scully, tot convertint-se en l’exposició més completa de l’artista que s’ha fet mai en aquesta ciutat. De la seva època a Barcelona, el pintor destaca el caràcter vibrant de la ciutat i la seva llum, que entrava per la finestra del seu estudi al carrer Joaquim Costa: “era un espectacle lluminós que feia visible un ball de partícules de pols”, recorda. A més, fruit d’aquesta estada a Barcelona va crear una sèrie d’obres, algunes de les quals es poden veure a La Pedrera, com ara Barcelona Band of Light (2004) i Barcelona Dark Wall (2004).

Publicitat
  • Art
  • Dreta de l'Eixample

De què va? Ningú pinta des de zero. Però veient les pintures matèriques d’Antoni Tàpies, amb els colors llisos, els materials pobres i la simplicitat extrema dels seus símbols, podríem arribar a pensar que l’artista ho va aconseguir. En les seves obres més famoses, Tàpies ens demana silenci i contemplació, precisament perquè aprenguem a mirar amb més força i a parar atenció davant d’un món saturat d’imatges. Ara, el museu es pregunta quin era l’imaginari de Tàpies quan va començar a pintar.

Per què hi heu d'anar? Per endinsar-vos en l’entorn visual de l’artista amb una cinquantena d’obres i amb més d’un centenar d’objectes i documents de natures diverses. Després del centenari on hem celebrat l’artista, ha arribat el moment de pensar Tàpies des de noves mirades, qüestionant-ne els relats més hegemònics.  

  • Art
  • Sants - Montjuïc

De què va? L'exposició Entre dos patis. El pas de Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz per l’Espai 10 reconstrueix tres exposicions emblemàtiques d'artistes femenines de les dècades de 1970 i 1980 que es valen de diferents medis per explorar el romanç que existeix entre el cos i la natura. Una d'elles és Fina Miralles (1979), coneguda per la seva obra conceptual i la seva exploració de la relació entre la natura i la cultura amb performances, instal·lacions i obres pictòriques. Susana Solano (1980) és l'altra, que introdueix un altre escaló a la dualitat cos-natura: la memòria. Fa ús de materials industrials com el ferro i l'acer per crear formes abstractes que interactuen amb l'entorn. Finalment, Eva Lootz (Viena, 1940) continua sumant elements com el temps, reflexionant sobre la intervenció humana en la natura i fent art a partir de materials com el mercuri, el carbó, la sorra i la fusta.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer aquestes tres artistes i recordar l’antic Espai 10, una sala diàfana amb grans finestrals oberts al Pati de l’Olivera i al Pati del Garrofer. 

Publicitat
  • Art
  • El Raval

De què va? Pregàries de resistència recull més de 25 anys de trajectòria de Carlos Motta, un artista que explora el cos i la dissidència sexual com a formes de protesta política. La mostra inclou des dels seus primers autoretrats fotogràfics fins a les seves performances i videoinstal·lacions més recents, creant un recorregut per la seva evolució artística i temàtica.

Per què hi heu d'anar? Per qüestionar la visió eurocèntrica de la història, la colonització i el paper de la religió com a eina de control. Establert a Nova York des dels anys noranta, el treball de l'artista tracta la política del gènere, la sexualitat i la crisi del VIH/sida.

  • Art
  • El Gòtic

De què va? Aquesta exposició comissariada per Maria Garganté explica com la paraula femenina ha estat sovint oculta, negada o desacreditada en la història, la literatura i els relats bíblics i mitològics.

Per què hi heu d'anar? Per conèixer veus femenines referents en resistència cultural a través de la paraula, gràcies a una selecció d'obres diversa i sorprenent. Des d'una Immaculada Concepció de Luis Fernández de la Vega a un petit dibuix de 'Santa Anna ensenyant a llegir la Verge' de Picasso, passant per un autoretrat que Caterina Albert i Paradís (Víctor Català) va fer d'ella mateixa l'any 1890, fins a arribar dibuixos de la mística Josefa Tolrà i obres de les artistes contemporànies Eulàlia Valldosera i Kima Guitart. 

Publicitat
  • Art
  • Disseny

De què va? Com dissenyarem, ara que cada vegada hi haurà més escassetat de matèries primeres? La nova exposició permanent del DHub intenta respondre aquesta pregunta. Sota el nom ‘Matter Matters. Dissenyar amb el món’, la comissària Olga Subirós fa un recorregut pel passat, el present i el futur de la matèria, des de l’extractivisme colonial al moment de crisi climàtica actual. 

Per què hi heu d'anar? La mostra aglutina, en una superfície de 1.000 m², més de 700 peces de creadors nacionals i internacionals. Algunes peces són de rabiosa actualitat, i d’altres són peces de les col·leccions històriques del Museu del Disseny: la idea és que entre elles hi hagi un diàleg per explicar com el disseny ha estat un agent clau en les transformacions que ha patit el món des que els humans vam començar a fer-nos-el nostre. 

  • Art
  • Art

De què va? Barcelona acull l'exposició més gran mai celebrada a Espanya i la primera de gran rellevància dedicada a Fernando Botero. Poc més d'un any després de la seva mort, el Palau Martorell de Barcelona organitza la mostra més completa de pintura de l'artista Colombià que s'ha organitzat mai a l'Estat. Comissariada per Lina Botero i Cristina Carrillo de Albornoz, aquesta exposició és un homenatge a un dels artistes més importants del segle XX, reconegut pel seu estil de volums monumentals i vibrants colors que va rebre el nom de boterisme. 

Per què hi heu d'anar? Per recórrer els més de seixanta anys de la seva carrera a través de més de 110 obres de tota mena: escultures, olis, aquarel·les, sanguines, carbonets, dibuixos al llapis, etcètera. I a més, algunes de les pintures que es poden veure a 'Fernando Botero. Un mestre universal', procedeixen de col·leccions privades i han estat cedides excepcionalment per a l'exposició.  

Publicitat
  • Art
  • Sant Martí

De què va? La Fundació Vila Casas mostra l'obra de Carles Gabarró al llarg de quatre dècades d’experimentació pictòrica marcada per la repetició obsessiva d’objectes i temes. Amb una pintura matèrica i intensa, Gabarró crea una iconografia pròpia en constant mutació. 

Per què hi heu d'anar? La seva pintura, allunyada del consum ràpid, exigeix la col·laboració de l’espectador i esdevé un agent discursiu que dialoga amb l’art, la ciència i el pensament contemporani.

  • Art
  • Fotografia

De què va? El centre KBR de la Fundació Mapfre reuneix les fotografies de l'artista granadí José Guerrero. Des de fa vint anys, aquest fotògraf explora la relació entre el paisatge natural, arquitectònic i arqueològic amb l’activitat humana i el pas del temps.

¿Per què hi heu d'anar? L'exposició, constituïda per 138 fotografies i comissariada per Marta Gili, té diferents fils conductors que poden semblar contradictoris, però que porten l'espectador per un viatge des de la representació fins a l'experimentació, des de la llum fins a la foscor, des de la transparència fins a l'opacitat i des del document fins a l'abstracció. A més, la mostra inclou una nova obra realitzada per l'artista als carrers de la medina de Fez, al Marroc, gràcies al suport d'aquesta Fundació.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat