Després de gairebé una dècada d'obres, els comerciants del mercat provisional de Sant Antoni tornen a l'edifici impressionant de Rovira i Trias, representació de l'arquitectura de ferro. El cimbori octogonal és la corona que vertebra els passadissos en forma de creu, on hi ha les 52 parades de producte fresc –abans de la reforma n'hi havia 180, però molt més petites, diuen els arquitectes–, i on cada comerciant s'ha encarregat de les obres de la parada. El Mercat de Sant Antoni és el més gran de Barcelona, amb una superfície comercial de 15.000 metres quadrats, de fet no és un sol mercat, sinó tres: l'alimentari, els Encants i el Dominical.
El mercat alimentari
El mercat era originalment davant de la porta de Sant Antoni de l'antiga muralla. Encara que es va enderrocar, es va tornar a construir l'any 1872, quan es va convertir al primer mercat de Barcelona fora dels murs.
Actualment, és un dels mercats municipals més grans de Barcelona, que ofereix una de les ofertes alimentàries fresques més riques i diverses de la ciutat i que es complementa amb el Mercat dels Encants.
Encants de Sant Antoni
A partir del 1882, els comerciants del tèxtil del Paral·lel i altres productes no alimentaris van començar a vendre al voltant del mercat per aprofitar els clients. La incorporació va millorar la seva activitat comercial i així va néixer el mercat dels Encants de Sant Antoni, que encara coexisteix amb l'alimentari. Ara hi ha paradetes de tota mena on podeu trobar accessoris, roba per a tothom, merceria i molts productes més.
Mercat Dominical de Sant Antoni
Una mica més tard, els diumenges, es van incorporar als dos mercats els llibreters i col·leccionistes, que van crear el Mercat Dominical de Sant Antoni. Avui dia, s'ha especialitzat en llibres i objectes tradicionals de col·lecció, on hi ha tota mena d'ofertes vinculades a les postals, cromos, videojocs i revistes, entre d'altres.