Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Homenatge a Johan Cruyff

María José Gómez
Escrit per
María José Gómez
Publicitat

Avui el càncer de pulmó ens ha arrabassat Johan Cruyff, un dels grans astres del futbol de tots els temps i mite absolut del barcelonisme. Repassem algunes de les seves aportacions en quatre moments clau de la seva trajectòria.

Imaginació, virtuosisme i intel·ligència

Descobrim la sopa d'all dient que Cruyff està a l'Olimp dels millors jugadors de futbol de la història, que comparteix pla còsmic amb Maradona, Pelé, Di Stefano i Messi. Teixidor de regats eterns, inventor de passis impossibles, va ser el primer jugador a guanyar tres vegades la pilota d'or (1971, 1973, i 1974). Tenia una visió del joc privilegiada i amb la seva intel·ligència i infinitat de recursos tècnics va fer avançar el futbol cap a una altra dimensió, en què el resultat anava de la mà de la diversió i la fantasia.

Personalitat i carisma

El 1973 va fitxar per al Barça. El club va pagar 60 milions de pessetes a l'Ajax, el traspàs més car de la història fins a aquell moment. Durant els cinc anys que va jugar al Barça (1973-1978) no es van aconseguir gaires títols (una lliga i una copa del Rei), però impulsat per la personalitat imparable de Cruyff, l'equip va recuperar el bon joc i l'orgull. Entre les nits mítiques que va regalar l'astre holandès destaca el 0-5 que va endinyar al Reial Madrid a Chamartín, el 17 de febrer del 1974. I el 23 de desembre del 1973 va marcar un golàs d'aquells que surten en tots els recopilatoris dels millors gols de tots els temps.

L'enginyer del Dream Team

Després del Barça, va passar per diferents equips –Ángeles Aztecas, Washington Diplomats, Llevant, Ajax i Feyenoord– fins que va penjar les botes el 1984. Un any després va tornar a l'Ajax com a entrenador fins que el 1988 va ser fitxat per ser el míster del Barça. Començava llavors la seva segona etapa gloriosa en el món del futbol. Amb ell a la banqueta, el Barça va guanyar quatre lligues consecutives, i la primera Copa d'Europa, el 1992. Tant o més important que els títols, la gran aportació Cruyff va ser que va imprimir la seva filosofia de joc a l'equip, un estil que a partir de llavors ha estat la senya d'identitat del club.

En un momento dado...

Durant la seva etapa com a entrenador, la seva figura va transcendir l'àmbit estrictament esportiu per convertir-se en un personatge públic. Gràcies a la seva personalitat –ni rastre de pèls a la llengua– i la seva particular forma d'expressar-se, Cruyff copava titulars de la premsa, protagonitzava anuncis i era imitat en programes d'humor. La seva figura passejant-se amunt i avall davant de la banqueta amb gavardina i el chupa-chups que va substituir la cigarreta forma part indissoluble de l'imaginari culer.

Descansa en pau, crac. Sempre et recordarem.

Últimes notícies

    Publicitat