Vins ecologics

Vins ecològics a Barcelona

Sabeu què és un vi sense sulfits? Us expliquem per què els heu de tastar, els millors locals on fer-ho i us responem a les preguntes més freqüents

Publicitat

Els vins ecològics, naturals o biodinàmics no són el mateix, però en un petit text com aquest, no tinc dret a avorrir-vos. Tot i així, intentaré definir-ho pel broc ample. Tots tendeixen cap a un punt, alliberar el vi dels sulfits químics. Els sulfits són els conservants del vi, una substància que s'hi afegeix perquè el vi no es faci malbé però que també atura el seu creixement en tots els sentits. Gairebé tots els productors d'aquestes tipologies de vi pretenen elaborar vins lliures de sulfits. Cada celler a la seva manera, intenta portar aquesta premissa al màxim. Els viticultors més valents o punks (que no s'enfadi ningú) es dediquen al vi natural, perquè, és clar, fer les coses sense química té els seus riscos. Alguns, fins i tot, no aconsegueixen el color a què estem acostumats perquè el vi segueix creixent dins l'ampolla. Entendre aquest nou concepte de vi quan el que tenim a la memòria és el gust del vi clàssic de supermercat significa també un descobriment meravellós per qui els tastem. Alguns cellers, a més, aposten per l'elaboració biodinàmica, que significa que el pagès reprèn antics usos de l'agricultura, com, per exemple, tenir en compte les llunes o usar adobs naturals d'animals. Prou xerrameca, tastem-los!

A Barcelona, tenim la sort de poder-los conèixer en tres llocs fantàstics. A L'Ànima del Vi, el seu propietari, en Benoît, va ser un dels pioners a vendre vins naturals al país. Va començar amb una botiga de Gràcia i ara regenta aquest bar de vins on es poden tastar vins meravellosos amb fustes de formatges artesanals i platets senzills i deliciosos, com l'esqueixada de bacallà. A més, si us agrada el que beveu us el podeu endur a casa a preu reduït.

Ben a prop, l'antic celler Can Cisa del carrer de la Princesa s'ha convertit en el Bar Brutal. Els germans Colombo, propietaris del Xemei (al Poble-sec), han unit forces amb Joan València, un amant dels vins que els ha transmès la passió pels vins naturals. Us recomano la ventresca de tonyina amb un vi blanc del celler Escoda Sanahuja de Prenafeta, un dels matrimonis més reeixits que pot haver-hi.

Si busqueu vins naturals, simpatia i un local íntim, aneu a l'Almacén de Vinos El Soplo. En Ninno, tot i que és italià, posseeix un amor autèntic pels vins catalans naturals. Hi podreu tastar totes les ampolles que us vinguin de gust, i comprar-les. Ah, el millor, amb cada copa, aquest home us regala una tapa de formatges italians deliciosos. Això sí que és 'La grande bellezza'.

SI NO CONTÉ SULFITS, EL VI ES FARÀ MALBÉ?
No, els vins sense sulfits creixen, canvien, però això no vol dir que es facin malbé.

A L'ETIQUETA HI DIU QUE ÉS BLANC PERÒ TÉ UN COLOR ROSAT. AIXÒ ÉS NORMAL?
Sí, perquè el vi està viu. És com una fruita que madura, i no podem aturar aquest creixement.

PER QUÈ ÉS MÉS CAR EL VI NATURAL?
Perquè aquest vi costa més de fer, no se'n produeixen quantitats enormes i a vegades el viticultor suporta moltes pèrdues.

SI AL FINAL DE L'AMPOLLA HI TROBO SOLATGE, VOL DIR QUE EL VI ÉS DOLENT?
No, l'únic que vol dir és que no està clarificat, però no té res a veure amb la qualitat. Tasta'l.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat