Notícies

Què és el ‘shadow ban’ i quines són les plataformes que els usuaris creuen que més el practiquen?

Facebook, X, Instagram i Tik Tok fan servir aquesta tècnica de regulació de continguts

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Redactora de notícies
Xarxes socials
Eli Don / ACN
Publicitat

Per si no éreu conscients, sapigueu que les xarxes socials també castiguen. Si no, pregunteu a influencers, periodistes o persones de renom que han patit 'shadow ban' i n’han sortit escaldats. O potser vosaltres mateixos n’heu estat víctimes i no ho sabeu. Per què?, perquè el 'shadowbanning' no avisa. 

Però, què és exactament? Bé, el 'shadow ban' també conegut com a 'ghost baning' o bloqueig a l’ombra, és una pràctica de regulació de continguts que invisibilitza allò que li sembla que no compleix amb els termes i condicions de la xarxa social. De més, ho fa sense notificar a l’usuari de manera que la persona pensa que el que ha creat és visible mentre que no ho és. 

La periodista, comunicadora i sociòloga, Núria Bigas, ha explicat en un article publicat a la Universitat Oberta de Catalunya que aquesta pràctica no està reconeguda de manera explícita per les xarxes socials, però que aquestes la utilitzen per, d’una banda, permetre limitar l’abast de certs continguts i, d’altra banda, evitar crítiques sobre la "censura", ja que realment no se suprimeix res. 

Segons una enquesta realitzada pel Center for democracy and Technology, d’entre totes les plataformes, els usuaris creuen que han estat més silenciats a Facebook (8%), X (4%), Instagram (3,8) i Tik Tok (3,2%). S’ha de dir també que dels 1.205 usuaris preguntats, només el 9,2% va assegurar haver patit un bloqueig d’aquest caràcter. El mateix informe revela també que certs moviments socials o grups (com per exemple la comunitat negra i el moviment LGBTIQ+) han rebut una invisibilització de continguts “més dura”. 

Maneres de descobrir si pateixo 'shadowbanning'

Una bona manera de saber si les xarxes socials us apliquen aquest càstig és creant-vos un compte secundari i buscar el contingut concret que sospiteu que ha estat amagat. En cas que se us hagi aplicat la pràctica, no trobareu el que busqueu en l’eina de cerca ni tampoc sortireu a les xarxes recomanats (ni a la pàgina d’explorar, ni al 'feed', ni als 'reels').

NO T'HO PERDIS: Us descobrim 7 influencers gastronòmics que ho peten a les xarxes!

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat