gat
©Iván Moreno
©Iván Moreno

Barcelona amb animals

Us convidem a descobrir la Barcelona 'pet-friendly', amb adreces per gaudir amb els nostres col·legues i també per cuidar-los com es mereixen

Publicitat

Barcelona és una ciutat molt bèstia, en el sentit més literal de la paraula. Segons l’última enquesta de serveis de la ciutat, el 15% de les famílies barcelonines comparteixen llar amb un gat o un gos: això representa unes 70.000 bestioles, principalment gossos. El nombre exacte, però, no se sap del cert perquè encara hi ha molta gent que no ha censat l’animal, tot i que és obligatori des del 2008.

Barcelona també és molt bèstia, en el millor sentit de la paraula, en la promoció i defensa dels drets dels animals. Anna Maria Ortonoves, cap del Departament de Benestar Animal de l’Ajuntament, subratlla que Barcelona “és la ciutat europea més avantguardista pel que fa a polítiques públiques”. Entre algunes de les fites que s’han assolit, trobem el 1998 la Declaració Municipal per a la Convivència i els Drets dels Animals, i el 2002, la declaració de Barcelona com a ciutat de no sacrifici d’animals de companyia a la gossera: fins a aquell moment, els gats i els gossos només s’hi estaven 20 dies abans de ser sacrificats.

El 2014, amb l’aprovació de la nova ordenança, es van començar a aplicar noves normes que van encaminades cap a considerar els animals com a ciutadans de ple dret de Barcelona. Algunes de les novetats són l’accés dels gossos al metro, l’augment dels requeriments de benestar dels animals a les botigues, la prohibició de tinença de primats –fins ara només se’n prohibia la venda– i la incorporació de l’obligatorietat d’esterilització dels gats i gossos en qualsevol transacció, ja sigui de compra o d’adopció.

Aquesta última mesura té com a objectiu evitar els embarassos no desitjats que acaben, en moltes ocasions, en abandonaments. Segons indica Ortonoves, l’esterilització és imprescindible des del punt de vista de la responsabilitat pública: “Quan veus com tenim [de plens] els centres d’acollida, dius: ‘Això no pot ser...’”, es lamenta. I és que cada mes el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) allotja una mitjana de 150 gossos i 120 gats. La majoria d’ells abandonats. “El 5 de gener ens va entrar al CAACB una cadellada de 10 gossets amb 7 dies...”, posa com a exemple la cap de Benestar Animal.

El CAACB se situa a Collserola (consulteu la web adoptabcn.cat) i té les portes obertes a totes les persones que vulguin adoptar un animal. Per a Ortonoves aquesta hauria de ser la primera opció per a algú que vol un gat o un gos: “Tenim molts animals que ara mateix no tenen una família i que se la mereixen. Són animals que et poden donar molt afecte i que a més han passat per una situació traumàtica. Dóna’ls aquesta oportunitat, jo crec que és de justícia”.

Amor a primera vista
El procés d’adopció és ben senzill. Les persones que tinguin la decisió ferma –i molt meditada– d’adoptar només s’han de dirigir al centre d’acollida on ompliran un qüestionari (disponibilitat de temps, situació familiar, si tenen o han tingut altres animals...) que vol evitar les “adopcions compassives o compulsives”, que poden acabar en retornaments. El primer contacte sempre es fa amb el personal del centre i en la majoria de casos “és amor a primera vista”, descriu Ortonoves. Tot el que ha de pagar l’adoptant, tant en el cas del gos com en el del gat, són 32 euros i a canvi l’animal s’entrega amb el xip d’identificació, desparasitat i esterilitzat.

A més dels cuidadors, al CAACB també hi ha un equip d’etologia i educació que treballa diàriament amb les bestioles i també amb els voluntaris que hi col·laboren. L’objectiu, a més de fer que l’animal estigui tan bé com sigui possible mentre s’estigui al centre, és que tingui una correcta socialització per quan sigui adoptat i convisqui amb la nova família.

Mixos sans

Amb més de 20 anys d’experiència, Tot Cat és tot un referent en la salut dels mixos, ja que va ser la primera clínica especialitzada exclusivament en gats de l’Estat espanyol. Tenen un complet (i molt ben format) quadre mèdic i treballen totes les especialitats: problemes a les dents, dermatològics, respiratoris, digestius... i també de càncer. I el que és més important, tracten amb respecte i afecte tant les bestioles com els seus propietaris. Abans d’anar-hi, demaneu-hi cita per telèfon.  www.totcat.com

Cangurs!

No, no us suggerirem que adopteu com a animal de companyia un marsupial, sinó que parlem de persones que s’ofereixen per fer de cuidadors dels vostres animalons, per hores o durant un període de temps, quan vosaltres no us en podeu fer càrrec. En els darrers temps estan proliferant pàgines web com es.bibulu.com i gudog.com (només per a gossos) i www.nidmi.es/cuidadomascotas que us posen en contacte amb aquests particulars que expliquen el seu perfil (si tenen animals, les característiques del seu pis, l’experiència...) i la tarifa que demanen a canvi.
Publicitat

Diversió canina

Si voleu sortir de Barcelona i anar a un lloc pensat per als gossos, podeu anar a Caniparc, un espai a l’aire lliure i envoltat de natura a prop de Caldes de Montbui que disposa de més 20.000 metres quadrats d’instal·lacions i que també organitza tallers i cursos, com el de socialització de cadells o el d’educació bàsica en positiu. Els gossos als quals els agradi l’aigua gaudiran d’allò més a Can Jané, una mena d’Illa Fantasia versió canina.

A quatre i dues potes

Qualsevol parc és bo per passejar amb el gos, però n’hi ha un grapat que són especialment territori quissofriendly, com Collserola i Montjuïc –visiteu el fossar del castell i la zona boscosa del parc del Mirador del Migdia–. Si aneu el cap de setmana al parc del Guinardó, a més de flipar amb la vista que hi ha, hi trobareu un munt de gossos i humans fent un tomb pel turonet. I parlant de turons, el parc del Putxet és un altre clàssic entre els espais concorreguts per cans, com també ho és el parc del Poblenou. A la Ciutadella, aneu-hi a primera hora del matí. Si voleu deslligar l’animal amb tranquil·litat, podeu fer-ho en alguna de les més de 100 àrees de gossos (més conegudes com a pipicans) repartides pels parcs. Tot i que és ben cert que la majoria no són gaire grans i no són especialment agradables, n’hi ha unes quantes que ofereixen molt d’espai. Les tres més extenses són la del parc de Carles I (2.360 metres quadrats), al Poblenou; la del parc de Monterols (1.183 m2), a Sarrià-Sant Gervasi, i la del parc de l’Estació del Nord (1.045 m2), a l’Eixample.
Publicitat

Els rars de la classe

La clínica Exòtics és un altre centre veterinari de referència i un altre pioner a escala estatal, en aquest cas d’animals exòtics. A més, són mediàtics i segurament els coneixereu si seguiu el programa Veterinaris de TV3. La seva especialitat són totes les bestioles que no estan considerades com a animals de companyia, com ara aus –periquitos, cotorres, agapornis, guacamais, lloros...–, petits mamífers –cobais, hàmsters, conills...– i rèptils –iguanes, tortugues, serps, camaleons...–, i també ofereixen serveis de medicina i cirurgia d’amfibis –tritons, salamandres i granotes–. 
  • Cuina internacional
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Pels que digueu que tots els restaurants de 'brunch' són iguals, en fons i forma, el tercer restaurant de The Egg Lab us ho desmenteix, al cor de la Ribera. El que fan és oferir un grapat de plats amb ous i pancakes segons receptes innovadores, tocs internacionals i sobretot artesania culinària i producte de proximitat. Alguns exemples? Uns pancakes amb verdures envinagrades i kimchi casolà, àcids i refrescants o uns molt gustosos ous benedict amb pollastre a l'estil coreà, ben cruixents i amb matisos asiàtics a la salsa holandesa. Les racions són abundants i hi ha moltes especialitats amistoses amb els vegetarians. Les mascotes sempre hi tenen les portes obertes. Tenen dos locals més; a Bruc 33 i Sepúlveda 80.

  • Cerveseries artesanes
  • Sant Antoni

El Barna Brew és un dels santuaris de la cervesa artesana a Sant Antoni, amb una fàbrica adossada d’on surten els líquids dels assortidors. Aquí fabriquen el seu propi mannà i no són uns aficionats: van de debò. Tenen cerveses premiades a concursos de prestigi, vuit assortidors, amb cerveses estacionals, clàssics premiats i alguna marca convidada. Demaneu una degustació amb joies de la casa, per fruir amb els matisos de cada especialitat, i no us talleu amb els platets freds i snacks per al maridatge. Tenen un segon local al Born (Basses de Sant Pere, 10). Els gossos poden campar al seu gust dins i fora dels dos establiments.

Publicitat
  • Vegetariana
  • Barcelona
  • preu 3 de 4

L’eslògan d’aquest restaurant càlid i d’ambient nòrdic no pot ser més clar: cuina vegetariana per a vegetarians i no vegetarians. Escèptics de la verdura, l’equip del The Green Spot té arguments molt sòlids per desmuntar-vos tots els prejudicis. Com? Amb més de trenta plats originals, suculents i temptadors com els bolets maitake amb albergínia al forn, salsifís, anacards i miso blanc i l’hamburguesa de fesols negres i pa brètzel. Atenció també amb la pizza negra amb carbassa, api i ceba caramel·litzada, festucs i formatge de cabra ecològic. Un dels projectes més diferents del fill de Rosa Maria Esteve. Té una segona seu a Diagonal, 593. I com qualsevol altre establiment del Grupo Tragaluz, accepten mascotes.

 

  • Cafeteries
  • Sarrià - Sant Gervasi

En aquest encisador local amb terrassa i un pati interior frondós i amb molta verdor, hi trobareu una carta de brunch amb opcions d'arreu; 'scones' britànics amb mantega batuda, esmorzar danès, ous 'shakshuka' i benedict, bols de blat sarraí i el seu plat estrella, 'syrniki'. D'origen eslau, són unes creps 'blinis', esponjoses per dins, cruixents per fora i servides amb 'cremme fraiche' i fruites de temporada. La presència eslava no acaba aquí. També podreu probar la costella de salmó amb puré de patates, espinacs i pèsols i el pastís Napoléo de pasta de full i crema pastissera. Per beure, una selecció tes de la reputada casa francesa Kusmi i cafè batch brew, cold brew i filtre de quatre proveïdors diferents (DAK, Slowmov, Hidden i Three Marks). Si el cos us demana graus, pregunteu per la carta de vins naturals catalans, francesos i georgians. El pati, acollidor i ample, és ideal per anar-hi amb canalla i gossos.

Publicitat
  • Francesa
  • Sant Gervasi - Galvany

El Monocrom no és només un bistrot de vins. Sí, la carta de vins que han bastit els dos propietaris –els germans Janina i Xavier Rustia, amb predilecció pels vins naturals– és més que notable; però a més hi trobareu una aproximació a la cuina catalana modèlica i poc encarcarada. Fan plats que ja són clàssics de la casa, com uns extraordinaris macarrons de sofregit i suc principesc. A la carta teniu altres delicadeses, com ara una escalivada reconcentrada que és una explosió de sabor. La carta és curta, de temporada radical i proveïda per productors petits i selectes. Gossos? I tant!

  • Mediterrània
  • preu 2 de 4

Aquest local tot terreny -s'hi pot esmorzar, dinar i sopar- és de la Ronit Stern, mestressa de La Balabusta, Flying Monkey i Oz Bakery & Deli. Aquí hi trobareu plats de qualitat, bon brunch (torrades, ous, bikinis), un menú migdia impecable per 16,90 euros i plats més 'gourmet' els vespres, com el xai amb puré de moniato i mel o el salmó negre amb tahini, miso orgànic i sèsam. Auto Rosellon és una casa de menjars on s'hi serveixen plats d'influències d'arreu del món. No busquen cap especialitat específica ni falta que fa. A més, són grans amics dels gossos.

Publicitat
  • Turca
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 2 de 4

A Funky Eatery hi trobareu una barreja d’herència turca amb el Mediterrani. Us ofereixen l'esmorzar nòrdic, barceloní i turc, ous en múltiples formats i brioixeria de primera. Per dinar i sopar, amanides, entrepans, algun plat de carn i peix i 'pide' (pizza turca). Les postres són de traca, que per alguna cosa són un dels millors forns dolços de la ciutat. La llista de begudes està a l'altura de la teca; cafè d'especialitat de Nomad, llet fresca de Granja Cal Porta, sucs, batuts, cervesa, sidra i vins (naturals orange i pét-net inclosos). Tot d'alta qualitat i fet davant dels teus nassos: ho acredita una cuina oberta amb obrador de pastisseria. La Seyma Ozkaya, la mestressa, té dos locals més; Funky Bakers Deli (Diputació, 347) i Funky Bakers (Passeig del Born, 10). Als tres establiments els gossos són uns més de la familia.

  • Cafeteries
  • El Poblenou

Un altre local del Poblenou dedicat al brunch? Afirmatiu. Però aquest no és un establiment qualsevol. Per començar, és vegà. Podreu triar entre pancakes, torrades, tofu en diferents formats com a substitutiu dels ous, bols, bagels i hamburguesa de fesols negres. El bol de patates dolces amb moniato fregit, salsa casolana de tomàquet, crema vegana, herbes aromàtiques i ceba verda és potser un dels nostres preferits. Per beure, te orgànic, cafè ecològic, kombutxa, sucs premsats, batuts, diferents menes de llimonada i cervesa artesana. La ubicació és immillorable per anar-hi amb nens i/o gossos. El local i la seva terrassa són just davant dels jardins Miquel Martí i Pol. A dins, hi trobareu un raconet pels més xics amb una cuineta de fusta molt 'cuqui' per jugar-hi. Ah! També ofereixen un menú pensat per ells.

Publicitat
  • Menjar ràpid
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4

Un dels llocs claus per esmorzar amb dolçor a Gràcia. Aquesta immaculada cafeteria oberta el 2010 és del grec Pétros Paschalidis. Aquí hi forneja cada dia, i només amb ingredients naturals, la versió hel·lènica de la berlina: la lúkuma. Del forn en surten de molts sabors i farcits, algunes tant sorprenents com la glacejada amb maracuià i nibs de cacau o la de nabius amb 'crispies'. El cafè d'especialitat és de Hidden Coffee Roasters. I s'estimen molt els gossos!

  • Cafeteries
  • El Poblenou
  • preu 2 de 4

Al Little Fern –cafeteria 'ultracool'– hi trobareu cafè d’especialitat, clientela anglòfona i un repertori de brunch d’alt nivell tothora –fotogènic i alhora casolà, molt ben fet–, amb receptes recollides des de Nova Zelanda fins a Hongria, amb predilecció pels bols de granola casolana. En Jay, de Nova Zelanda, i la Judith, hongaresa, han viatjat per tot el món tastant esmorzars i han resumit tot un univers de brunch en plats com els 'fritters' de blat de moro, els ous turcs i els pancakes de kimchi. No hi falten els pastissos, les galetes ni la brioixeria. Atenció a les cerveses, sidres, vins i còctels. Dogs welcome.

No són joguines

“Pel que fa a estructures nervioses que controlen el dolor i altres emocions, [les dels animals] són exactament igual que les nostres. Per aquest principi, i davant el dubte, és millor pensar que senten i pateixen com nosaltres. Per què suposem que no tenen dolor? Perquè no criden? És absurd”, rebla l’etòloga Marta Amat. Els animals són éssers vius i cal tractar-los amb el respecte i la cura que es mereixen.

Tot en regla

Anna Maria Ortonoves, cap del Departament de Benestar Animal, apunta: “Abans de tenir un animal, t’has d’informar de quines obligacions tens com a propietari i quins drets té l’animal”. Per exemple, cal saber que entre les normes que estableix la nova ordenança es prohibeix que un animal estigui lligat més de dues hores en un lloc fix; l’ús de collars de càstig, força, estrangulació...; deixar-los sols més de tres dies seguits (12 h en el cas dels gossos)... I que els vehicles, els celoberts, balcons i terrasses no poden ser el lloc habitual d’allotjament.
Publicitat

Sigues responsable

Per evitar els embarassos no desitjats (i cal recordar que la cria a domicilis particulars està prohibida) el mètode més efectiu és l’esterilització. I els calés no han de ser un problema (o excusa). La Fundació FAADA, amb la campanya Sóc responsable, ofereix preus reduïts per identificar i esterilitzar el teu gat, gos o fura. La propera serà del 3 de març al 30 de maig.

On el trobo?

Com ja hem dit, la primera opció hauria de ser l’adopció. Als centres d’acollida i protectores trobaràs gossos i gats de totes les característiques i edats. Tanmateix, si finalment et decideixes per un gos o gat de raça, és fonamental que t’informis molt bé d’on l’adquireixes. Malauradament, encara hi ha botigues i criadors amb molt males pràctiques. Eviteu participar, encara que sigui inconscientment, en el negoci de l’abús i el tràfic d’animals.

En llibertat

Potser no en som conscients, però els humans no som els únics animals que vivim a Barcelona. I no ens referim només a les gavines, els coloms i, ehem, les paneroles i rates que podem observar amb freqüència. També és la llar de moltes altres bestioles que, arrecerades a les esquerdes dels edificis, fonts, estanys, arbres i multitud de racons, són els nostres veïns més discrets.

Per mida i ubicació, serà molt difícil que vegeu la musaranya etrusca, més petita que un clip de paper, que viu a peu dels penya-segats de Montjuïc, i tampoc no albirareu amb facilitat altres mamífers, com ara l’eriçó fosc, el ratolí i el conill de bosc, l’esquirol i diversos tipus de ratapinyades i ratpenats, però tots estan catalogats com a fauna de la ciutat.

Compartim espai amb amfibis – com la granota verda, la reineta i el tòtil, un petit gripau– i també tenim una bona representació de rèptils autòctons, com la sargantana comuna i el sargantaner gros, que pot fer 30 centímetres de llarg. El més abundant és el dragó comú, mentre que el rosat és més escàs. Si per (molta) casualitat us topeu amb una serp blanca, verda o d’aigua, no patiu: cap d’elles és perillosa.

El cel barceloní està solcat per més de vint espècies d’aus: algunes són cares de veure, com el falcó pelegrí –reintroduït fa deu anys–, el bernat pescaire, el xot i el puput, mentre que d’altres es troben en abundància, com l’oreneta, el pardal, el pit-roig... i la cotorreta de pit gris, més coneguda com cotorra argentina. El primer registre de l’existència d’aquesta espècie en llibertat, a Barcelona i a tot l’Estat, és del 1975, quan se’n va veure una parella a la Ciutadella. No cal explicar com de bé es va adaptar a la ciutat tot i venir de tan lluny.

Menció a part mereixen les colònies de gats: uns 9.000 gats viuen en espais públics distribuïts en 625 colònies. L’Ajuntament, a través de tres entitats col·laboradores –Plataforma Gatera, Progat i Fundació Silvestre– i les seves voluntàries, té cura del seu control i benestar.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat