Molts cuiners joves veneçolans s’afilien al Carib, però no tots. El Cristian Laprea i la Carolina Marín han obert el Medio o Pinto, on Laprea defensa fer “una cuina oberta a la Veneçuela maca i creativa”. “Serem caribenys a l’estiu, però volem unir la cuina espanyola i la veneçolana d’una manera imaginativa”, matisen. Més que defensar la tradició a ultrança (no hi trobareu 'pabellón'), practiquen un repertori propi on Catalunya s’enriqueix amb l’ají dulce –pebrot que afegeix color i sabor i pica poc– i possibilita plats com una coca de recapte de iuca cruixent amb un saltat de marisc, partint de la tradició veneçolana revisitada. A la planta baixa s’hi pot menjar una carta de 'picadera' –tapes, com per exemple els 'tequeños', saborosos palets de yuca i formatge, o degustacions d''arepas' en petit format– i a dalt una carta molt meditada. El millor exemple és la seva versió de la 'cachapa': un senzill entrepà tradicional de pancake amb formatge convertit en un plat de precisió.
Ara qualsevol ximplet diferencia un cebiche d'un 'tiradito'; però cap al 2002 et deien Mèxic i pensaves en un burrito oliós amb patates fregides congelades, i el Perú ens semblava més exòtic que Indonèsia. El mateix passarà amb les cuines del Carib: comencem a tenir una fornada de locals on la cuina de la franja tropical es practica amb una idea de modernitat i de cara al local. Descobriu-la!
NO T'HO PERDIS: I si el que vols és picant, picant, picant, visita els millors restaurants mexicans.