[title]
El Dijous Gras inaugura oficialment les celebracions de Carnestoltes, però sobretot és un dia en què s’ha de menjar bé, i si sou de seguir tradicions, no pot faltar-hi una bona botifarra d’ou. Si fem una mica de memòria, durant la setmana prèvia a la Quaresma, els catòlics aprofitaven per menjar carn abans dels 40 dies d'abstinència, que finalitzen el Diumenge de Pasqua. A Catalunya, doncs, el Dijous Gras o Llarder es va convertir en un dia per acomiadar-se de menjar carn amb la botifarra d’ou. Actualment, encara és una tradició que molta gent segueix, i si vosaltres formeu part d’aquest grup, o simplement voleu tastar una bona botifarra d’ou, ara podeu aconseguir la millor en una xarcuteria de Barcelona.
Com cada any, el Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana 2025 ha reconegut les millors de Catalunya, i el primer premi s’ha quedat a Barcelona. La Xarcuteria Hernando, al número 296 del carrer Balmes, s’ha endut el primer premi dins la categoria de botifarra d’ou tradicional amb una proposta que, segons la mateixa xarcuteria, és “suau, saborosa i la fem amb molt de carinyo”. El seu actual propietari, Ramon Hernando, ha presentat una botifarra elaborada amb una recepta heretada del seu pare, qui va fundar el negoci l’any 1964. El jurat, doncs, ha valorat la carn, el punt de sal i pebre i la cocció de la botifarra. De fet, la recepta d’Hernando ja va guanyar el mateix premi l’any 2016.
Ver esta publicación en Instagram
La proposta de la Xarcuteria Hernando, però, no ho ha tingut gens fàcil, ja que ha hagut de competir amb unes altres 37 botifarres de professionals d’arreu de Catalunya. A més de la categoria artesanal, la desena edició del concurs també ha inclòs la categoria a millor botifarra d’ou singular de Catalunya, on s’han presentat 28 botifarres de dinou comarques del país. En aquesta categoria, es permet als xarcuters ser més creatius i presentar propostes com la botifarra farcida de formatge tendre de cabra i ceba caramel·litzada d’Hernando, que ha quedat en segona posició. En aquest cas, la primera ha estat per la botifarra d’ou amb carxofes i ceba confitada, de Josep Viladecàs, de Fussimanya, a Tavèrnoles (Osona), que ha explicat que la idea va sorgir de les opcions que ofereix al seu restaurant.
Un concurs per fomentar els productes tradicionals
El Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana ha celebrat el seu 10è aniversari aquest 2025, una celebració que “ha de ser un orgull per tots nosaltres”, assegura l’organització. El certamen va ser creat per La Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn el 2015 per promocionar i difondre els oficis relacionats amb la carn i els seus productes de Catalunya, però també per fomentar i vetllar per la qualitat dels embotits tradicionals. Per aquest motiu, els organitzadors asseguren que “hem de ser més exigents i perseverants”, per conservar-ne i potenciar-ne el consum i la presència als mercats.
Per garantir aquesta excel·lència, les botifarres participants són valorades per un jurat format per mestres xarcuters, cuiners i experts en embotits i gastronomia, així com pels guanyadors de les categories de l’edició anterior del concurs. Això sí, el nom dels membres del jurat es manté en secret fins que arriba el moment del tast, una mesura que es repeteix des que es va fundar el certamen.