Zumzeig

20 projectes que s'han fet realitat a Barcelona

La ciutat és plena d'idees i gent valenta que s'atreveix amb tot!

Publicitat

Buscàvem emprenedors. Volíem reivindicar el seu paper i el de totes aquelles persones que, trobant-se en una situació complicada, decideixen donar un cop sobre la taula i iniciar un projecte. Des d'aleshores hem rebut més de 250 correus electrònics amb moltes idees. I ben diverses. La tria ha sigut complicada. Ens heu fet arribar des de grans projectes que ja estan funcionant amb èxit i que han sigut capaços de reunir grans pressupostos, fins a petites, minúscules, propostes de gent amb pocs recursos que amb una sabata i una espardenya estan tirant endavant amb il·lusió i, sobretot, molt d'esforç. Són temps difícils, però ens heu deixat clar que Barcelona va plena de noves idees i de gent valenta que, com vosaltres, s'atreveix amb tot. Aquí teniu els 20 projectes que hem seleccionat.

L'Esteban Bernatas és un autèntic boig del cinema. I que està boig és una cosa que ha escoltat moltes vegades en els últims mesos. Li ha dit molta gent cada cop que parlava del seu gran projecte: el cine-bistrot Zumzeig (Béjar, 53), una nova sala de projecció i bar francès que ha obert fa menys d'un mes al districte de Sants, a cinc minuts a peu de la plaça d'Espanya.

Pot haver-hi alguna cosa més a contracorrent que obrir un cinema dedicat a petites produccions independents? Bernatas, antic productor de documentals, ho té clar: "No sé si és el moment o no. Però no em podia quedar amb el dubte de no provar-ho", afirma amb rotunditat. L'impulsor del Zumzeig és un barceloní que ha viscut molts anys a França i que en retornar a la ciutat va pensar que la programació cinematogràfica era pobra en comparació de la del país veí. Per això se li va posar entre cella i cella obrir una sala inspirada en cines com ara el Panthéon de París i l'Spoutnik de Ginebra, on es poden veure pel·lícules fora del circuit comercial i menjar alguna cosa.

Fa tres anys que va entrar per primer cop en el magatzem que ara ocupa la nova sala i bar. "El procés per tenir-ho tot a punt ha sigut llarg. L'Administració no ens ho ha posat gens fàcil", es queixa. Però l'espera ha valgut la pena. El resultat és una sala amb 70 butaques i un acollidor bistrot amb productes de qualitat. "Volem ser un lloc on reunir-se amb amics per menjar alguna cosa o intercanviar impressions després de veure una pel·lícula, un punt de trobada per a cinèfils i espectadors de tot tipus amb ganes de viure una experiència cinematogràfica diferent. Gràcies a la nostra programació es podran veure a Barcelona obres atípiques que rarament es projecten en pantalla gran" afegeix. I nosaltres no podríem estar més contents.

Pot sonar típic, però el projecte de la Cristina Arisó i la Miriam Cacho és un fruit directe de la crisi. Totes dues es dediquen al món de la comunicació i la publicitat i n'han vist de tots colors. El passat mes de maig, fartes de fer mil feines, de cobrar tard i malament, se'ls va acudir muntar el seu propi negoci. Va ser mentre xerraven a la terrassa de la Cristina, ubicada en un bonic àtic de la rambla del Prat. A totes dues els encanta muntar saraus i van pensar que segurament a molta més gent li agradaria poder gaudir d'aquella vista. Així va néixer 'Una terraza con Gracia', una petita empresa que es dedica a muntar esdeveniments en terrasses particulars de barcelonins. Van començar muntant sopars per a amics i al cap de poc temps van organitzar el seu primer afterwork, el Gins&Sushi, una petita trobada oberta a tothom que repeteixen l'últim divendres de cada mes a la seva terrassa mare. Es tracta d'una degustació de sushi acompanyada dels gintònics que prepara un bàrman. La seva proposta està funcionant molt bé i el boca-orella ha fet que cada cop els demanin muntar més coses: vermuts, tasts de vins, petits mercats o concerts. "Ja disposem d'algunes terrasses i pisets amb encant, però cada cop més la gent va obrint les portes de casa seva perquè les colonitzem i muntem allà una gresca", diuen.

Si decidiu cedir el vostre espai, ho podeu fer perquè us organitzin alguna activitat per a vosaltres i els vostres amics, o un esdeveniment privat pel qual rebreu una compensació econòmica. "L'ànima del projecte és involucrar-hi cada cop més gent i aconseguir noves localitzacions. Encara som molt petites, però estan sortint molts plans i aliances força interessants", apunten. De ganes i motivació, no els en falten.
Audiosnaps
Audiosnaps
La idea d’aquesta aplicació per a iPhone i Android va sorgir en un bar de Cardedeu. Una colla d’amics es feien fotos i en mirar-les van pensar que les imatges no captaven el moment. I si les fotos també tinguessin àudio?, es van preguntar. I així va néixer AudioSnaps, una aplicació de tres socis catalans que permet fer fotos amb cinc segons de so. En només tres mesos va aconseguir més de 22.000 usuaris, sobretot a Llatinoamèrica.
Bandeed
Bandeed
Heu anat mai a un concert on el cantant de torn acaba actuant per a una vintena de persones? Per evitar que això passi i que artistes, promotors o sales perdin diners, l’Anxo Armada –un dels responsables d’organitzar la Telecogresca durant alguns anys– va crear a finals de l’any passat Bandeed, una plataforma de concerts sota demanda. L’organitzador proposa una data, es venen entrades a preus reduïts per als primers que s’hi apuntin i una vegada cobert l’aforament mínim es confirma el concert. D’aquesta forma, tothom hi guanya.
Publicitat
Cronologic
Cronologic
Imagineu-vos que viatgeu en el temps, aterreu a la dècada dels 80 i us tanquen en una habitació de la qual teniu una hora per fugir utilitzant només el vostre enginy. No estem parlant d’un joc d’ordinador. Es tracta d’una experiència real –i molt divertida– que podeu viure a Cronologic (Av. de la Meridiana, 129), la segona 'room escape' que obre a la ciutat. Els impulsors són tres joves, la Paula i el Javier Fernández i el Víctor Soler, que s’han gastat tots els seus estalvis a muntar aquest espai. Hi podeu jugar en equips de 2 a 5 persones.
Dilunch
Dilunch
Cansats de sortir de la feina i voltar a la recerca del millor menú del dia? Hi ha una aplicació nova desenvolupada per tres emprenedors residents a Barcelona que us vol ajudar i estalviar-vos temps i diners. DiLunch posa en contacte els que mengen de menú amb els restaurants de la zona en què treballen perquè el menjar els surti més barat. Incorpora una targeta de fidelitat que acumula segells virtuals cada vegada que es realitza un àpat i que permet consultar els menús que ofereixen els restaurants situats en un radi de 600 metres.
Publicitat
Eureka Street Food
Eureka Street Food
La Priscilla és una noia de Los Angeles que fa tres anys que viu a Barcelona. Cansada d’enyorar els típics 'food trucks' de la seva ciutat, acaba de posar en marxa junt amb la seva parella, el Gastón, un nou restaurant sobre rodes. Han restaurat un antic Citroën H i hi han instal·lat una cuina on poden preparar plats amb gust de Califòrnia: des de les típiques panotxes a l’estil mexicà fins a una hamburguesa inspirada en Hollywood. Aviat us els començareu a trobar en festivals musicals i altres esdeveniments.
Holy Hole
Holy Hole
La Monica Crusellas i la Mapi Sahorí són dues noies amb molta energia. El seu correu electrònic va ser el més llarg que vam rebre per aparèixer en aquest reportatge. I ens va agradar perquè se les notava entusiasmades amb el seu projecte. Fa poc han obert al Born, al carrer de l’Arc de Sant Silvestre, un estudi de disseny i comunicació que alhora és una botiga, una galeria d’art i un espai per a tallers. Hi podeu trobar objectes divertits, des de monges que escupen foc fins a Jesusets de pessebre ben especials. Es mereixen una visita.
Publicitat
Joinup Taxi
Joinup Taxi
Hi ha diverses aplicacions que serveixen per buscar taxi, però JoinUp és una de les que més ràpidament s’està popularitzant. És un projecte impulsat per l’Elena Peyró i l’Alberto López, dos enginyers de camins que van decidir abandonar la seva feina per posar en marxa aquesta iniciativa. L’aplicació, disponible per a iPhone i Android, permet reservar el taxi, ja sigui compartit o individual, fins amb una setmana d’antelació.
Lalala Toys
Lalala Toys
La Mariale Montero i el Jorge Penny són dos dissenyadors gràfics que cansats dels ordinadors han trobat en l’amigurumi la seva nova forma d’expressió. Amb aquesta tècnica japonesa que consisteix a teixir petits ninots mitjançant tècniques de ganxet, fabriquen joguines personalitzades. La seva especialitat són els retrats, que costen 60 euros i entreguen en una setmana. Aviat també faran el salt al món editorial i publicaran el seu primer llibre de contes, 'Quin cacau de Nadal!'.
Publicitat
Melics
Melics
La Núria Riera és periodista. Ha treballat en revistes i en departaments de comunicació. Però no li acabava de fer el pes. Un dia va tenir la idea de fer un documental amb la història de la seva família. Va fer una pel·lícula d’una hora i mitja que abastava 170 anys d’història. El procés la va apassionar. D’aquí va sorgir la idea de crear Melics, una empresa que recopila històries familiars en diversos formats: receptaris, llibres o documentals. També munta tallers per a mares on les ajuda a crear contes personalitzats per als seus fills.
Modulmax
Modulmax
Nascut a l’entorn de la UPC, Modulmax és el nom d’un joc de construcció molt particular. A partir d’una única peça quadrada i d’un mecanisme enginyós, es poden construir infinitat d’estructures geomètriques. Els creadors són l’Oriol Batiste, doctor en Ciències Físiques, i el seu germà Xavier, enginyer industrial. Tot i que ja fa quatre anys que distribueixen el producte, no deixen d’innovar i aviat trauran al mercat una nova peça hexagonal. El joc està pensat per ajudar a estimular la creativitat de nens, joves i adults.

També t'agradarà

  • Què fer
La Barcelona més creativa
La Barcelona més creativa
La ciutat bull de propostes fetes aquí amb l'avantguarda al punt de mira Llegeix més La millor cuina creativa Descobreix 10 dels llocs on s'elaboren els plats més originals de la ciutat La volta al món des de Barcelona Sabies que hi ha comerços de més de 25 nacionalitats a la ciutat? Te'n descobrim un de cada país. Comprar cultura Et recomanem les millors botigues de llibres, còmics, discos i art Llibreries de culte Les llibreries on trobaràs el que busquis, per difícil que sembli Les obres d'aquí que has de veure L'autoria catalana viu un autèntic boom a la cartellera Cuina, teatre, cocteleries, art, dansa, botigues, música... Barcelona sempre ha estat un pol de creació contemporània. Així ho demostra la nova enquesta del Barcelona Centre de Diseny, distribuida entre professionals de tot el món, on la capital catalana ha quedat al quart lloc entre les ciutats més creatives del món darrere de San Francisco, Londres i Nova York i davant de Tòquio, Berlín, Amsterdam o París. Aquí trobareu els racons i activitats que fan que la ciutat surti (tot i la crisi, les retallades i la mala maror general) als mapes de la creació d'avantguarda. Potser és una manera de fer (o de ser). El cert és que als museus, als bars, als tallers dels dissenyadors, als restaurants, sembla que la màxima circense d'el més difícil encara estigui gravada a la porta. Si voleu saber què és el risc i què és l'excel·lència feu un cop d'ull a les propostes dels barcelonins més agosarats... Afterwork Rosso Porpor
  • Botigues
  • Decoració
Botigues de disseny fet a Barcelona
Botigues de disseny fet a Barcelona
15 espais on trobar decoració, moda i complements de dissenyadors i artesans barcelonins Moda Ailanto L'univers Ailanto, la firma creada pels germans Iñaki i Aitor Muñoz, es reconeix i admira pels seus estampats, les robes preciosistes i els patrons inspirats en formes geomètriques i artístiques. Una visita a la seva botiga exclusiva fa venir ganes de fer-se amb peces properes a l'alta costura que resisteixen el pas del temps. Zazo&Brull Geometries perfectes, drapejats impossibles, peces ben assemblades, detallisme i atemporalitat tot en un. Així és l'univers Zazo&Brull, el duet creatiu format pels dissenyadors Xavier Zazo i Clara Brull. Els agrada explicar històries amb la roba, ja siguin històries de gangsters o reflexions més personals, amb dessuadores trenades, cossos brodats, vestits de pell i capes faldilla que trobareu al seu quarter general, a Barcelona. Lydia Delgado Lydia Delgado fa més de vint anys que es dedica al negoci de la moda, ha desfilat a Barcelona i Madrid i ha aconseguit crear una marca amb un estil molt personal. Una mica com ella mateixa. Femenina, elegant, parisenca i escorada en la sobrietat del negre. Comparteix una línia amb Miranda Makaroff i la roba de mare i filla es mesclen als penjadors d’aquesta sofisticada boutique de Gràcia amb tota la naturalitat del món. Divertits jerseis i jaquetes de punt conviuen amb faldilles prisades de fons d’armari. Vestits preciosos sense mànigues, amb capes de llana amb estil que piquen l’ullet als anys 60. El
Publicitat
  • Art
La guia de les obres d'art de Barcelona
La guia de les obres d'art de Barcelona
Guía d'obres artístiques imprescindibles de la ciutat El més vist 5 coses per fer avui Aprofita el teu temps i troba el que necessites: el millor del dia al teu abast Japonisme. La fascinació per l'art japonès Que consti que en Pere Calders ja ens havia avisat: som víctimes d’una invasió subtil. Jo mateix em vaig criar amb la Heidi i el Marco, escoltava música d’un Walkman Sony i m’afarto de sushi. Qui no ha tingut una Playstation o ha jugat al Super Mario Bros? O rigut amb 'Humor amarillo'? Doncs aquest fenomen ja dura segle i mig, com bé demostra l’exposició 'Japonisme. La fascinació per l’art japonès' al CaixaForum. Tot va començar el 1868, quan, després de segles d’aïllament, el Japó va reobrir els seus ports al comerç internacional. No avançaré esdeveniments, però al carrer de Ferran, per on ara passen la majoria de les manifestacions, hi havia fins a sis botigues de productes japonesos. I a Barcelona, dos museus dedicats a l’art japonès s’anunciaven a les guies turístiques. Hi havia grans col·leccionistes d’art japonès, com Josep Mansana, que va arribar a reunir més de 3.200 obres de gran qualitat.Deia que tot va començar el 1868. París va ser el gran centre comercial de productes japonesos. I Barcelona estava a 24 hores en tren de la capital francesa. Tots els artistes catalans que passaven per París n’estaven assabentats. Fortuny va ser el primer. Més endavant, Santiago Rusiñol o Darío de Regoyos coŀleccionaran art japonès i s’inspiraran en aquesta cultura tan exòtic
Les obres d'aquí que has de veure
Les obres d'aquí que has de veure
L'autoria catalana viu un autèntic boom a la cartellera L'hora dels dramaturgs Guillem Clua parla de 'Smiley' El dramaturg porta la seva comèdia autobiogràfica al Capitol La trilogia antisistema d'Esteve Soler Estrena 'Contra l'amor' i ens permet veure la seva trilogia d'una tirada Benet i Jornet: "Els joves m'agraden molt" El dramaturg tanca un cicle a l’Almeria Teatre amb ‘Com dir-ho?’, amb Jordi Boixaderas i Clàudia Benito Helena Tornero debuta al TNC La dramaturga burxa en el seu passat familiar per construir un espectacle esplèndid Barcelona "Barcelona". Paraula talismà. Lluïsa Cunillé la incloïa en el títol del seu millor text (Mapa d'ombres) i Pere Riera li concedeix tot el protagonisme en la seva obra més ambiciosa en la forma i en el fons. L'ambició de fundar un mite col·lectiu nacional a partir dels bombardejos que va patir la capital entre el 16 i el 18 de març de 1938. Dramàtic assaig general de la guerra bruta contra la població civil. Tragèdia arraconada en la memòria històrica del país. Acorar Acorar és una paraula mallorquina que significa ficar alguna cosa fins al cor i, també, aniquilar. Acorador és el ganivet que es fa servir per degollar els porcs o una altra bèstia. Un títol prou indicatiu, una vegada explicat el seu significat per nosaltres, d’un excel·lent espectacle escrit i interpretat per Toni Gomila i dirigit per Rafel Duran que arriba a la sala petita (La Fregoli, 60 butaques) de La Seca amb 10.000 espectadors recollits a les illes. El crèdit En e
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat