[title]
“La nova Llama té més metres quadrats, una rampa i un espai per fer shows de comèdia. Ah, i aquests arcs de color groc vistós, que ens agraden moltíssim!”. L’Abi i el Kike són els protagonistes de la nostra secció mensual RADAR BCN, on us volem descobrir novetats, persones i projectes singulars de la ciutat. Ells ens obren les portes del nou local de la Llama Store, que abans era al carrer Villarroel i ara s’ha traslladat a Tamarit en un espai més gran just al costat del mercat de Sant Antoni. Estan engrescats amb la nova botiga, però admeten que encara no se la senten seva del tot: “tot està massa nou… li falta ronya!”.
Ver esta publicación en Instagram
Segurament ja la coneixeu. La Llama Store és una llibreria dedicada a exclusivament a l’humor. De fet, és l’única llibreria d’aquestes característiques al món (almenys, que els seus propietaris sàpiguen): “No som una llibreria qualsevol, som una concept store dedicada a l’humor i això vol dir que tenim tres branques: els llibres, que fan la llibreria, objectes de regal i disseny, i una zona d’art i shows”.
Ver esta publicación en Instagram
Quan traspasses el llindar ja t’adones que has entrat en un lloc com n’hi ha pocs, perquè hi ha objectes insòlits que no has vist abans. Sí, hi pots comprar un clàssic coixí de pets. Però també et fixes en unes figuretes en forma de tifa ben realistes, que es veu que són produïdes a Catalunya: “Hi ha molta demanda de caques, a La Llama. Aquestes fabriquen a l’Hospitalet i són d’un realisme excepcional… és una cosa molt catalana”, riuen. L’estiu passat, l’èxit de vendes van ser els ventalls amb lemes populars com “puto calor” o “putas bodas”.
Però el que els diferencia d’altres llibreries són els llibres especialitzats en comèdia. “Entre aquestes lleixes hi ha llibres escrits per còmics, manuals de comèdia, teoria, llibres sobre creativitat”, descriu l’Abi. També hi tenen un altar al comediant Miguel Noguera: tota una secció dedicada als seus llibres plens d’humor singular. “És molt de La Llama, tenir una secció Noguera”, conclouen.
A part d’una zona de literatura infantil i una llibreria més tradicional, de volums reduïts, el que fa que La Llama sigui La Llama és un espai per als espectacles d’humor. Ara, la botiga nova els permet acollir més públic i això els ha portat a organitzar un open mic quinzenal, els dissabtes al migdia. A part, tenen una programació de presentacions, shows de comèdia i pòdcasts en directe que comuniquen als clients a través de Telegram, Instagram, i la seva exitosa newsletter, que compta amb més de 20.000 subscriptors.
El pis de dalt és una zona restringida: a part del magatzem, també hi ha un estudi de pòdcasts on acullen diferents propostes d’aquest format d’àudio: “som la casa de molts pòdcasts petits, sense públic en directe, i ara poden venir a aquest estudi a gravar”, expliquen orgullosos.
Ver esta publicación en Instagram
De fet, La Llama ha jugat un paper en el boom de l’escena d’humor i stand-up que hi ha hagut els darrers anys a la ciutat. Ells tenen clar que són un negoci (“el nostre objectiu és fer-nos el màxim de rics possibles amb la llibreria”), però admeten que des d’aquest local de Sant Antoni gaudeixen “donant eines a la gent per jugar, provar formats, engegar projectes”. Per això, La Llama és un nom conegut, que ja no només s’associa a la botiga sinó al festival La Llama Fest i a l’escola de comèdia que porta el mateix nom. D’aquí han sortit grans noms de l’humor actual com Irene Minovas, Adri Romeo o Ana López, o els pòdcasts de La Ruina o El Nou Paradigma. Però a la botiga defensen l’humor per l’humor, com “una eina creativa que es pot aplicar a molts àmbits. Un open mic no és per gent que vol ser professional. És molt lícit fer comèdia sense pretendre passar d’aficionat”, diuen.