L'Enxaneta de la Keks
Va ser la primera cervesa de fajol de Catalunya i de tot l’Estat espanyol. La Keks és una cervesa artesana, sense pasteuritzar ni filtrar i inspirada en una recepta trobada al nord d’Itàlia, feta a base d’aigua, malta d’ordi, fajol, flocs de civada, flor de llúpol i llevat. L’objectiu dels seus creadors, en Gerard Bech i Pep Nogué, és que la cervesa artesana sigui tan valorada com el vi. Actualment trobem onze varietats de Keks com per exemple La Brava, elaborada amb arròs de Pals, la Pebrada, feta amb pebres de tot el món o, agafeu-vos fort, una cervesa negra amb llet, cacau i cafè. I la nostra preferida: l’Enxaneta, amb pètals de flors i fruites. Refrescant, poc amarga i perfumada. La birra ideal per a l’estiu. I per què Keks? És el nom amb el qual diverses generacions d’olotins es refereixen a les vambes.