Cerveses
© MaxyMCerveses
© MaxyM

Les millors cerveses artesanes

Les birres artesanes gironines són cada cop més populars. Fem una selecció de les millors que podem trobar al mercat

Publicitat

Rosses, negres o torrades. L'univers de la cervesa artesana 'made in' Girona és gairebé il·limitat. Si voleu trencar amb la rutina, tastar noves combinacions de fermentacions naturals, maltes dobles, tocs fruitals o torrades intenses ja podeu treure la llibreta (o l'aplicació que utilitzeu) i apuntar-vos aquesta llista.

L'Enxaneta de la Keks

Va ser la primera cervesa de fajol de Catalunya i de tot l’Estat espanyol. La Keks és una cervesa artesana, sense pasteuritzar ni filtrar i inspirada en una recepta trobada al nord d’Itàlia, feta a base d’aigua, malta d’ordi, fajol, flocs de civada, flor de llúpol i llevat. L’objectiu dels seus creadors, en Gerard Bech i Pep Nogué, és que la cervesa artesana sigui tan valorada com el vi. Actualment trobem onze varietats de Keks com per exemple La Brava, elaborada amb arròs de Pals, la Pebrada, feta amb pebres de tot el món o, agafeu-vos fort, una cervesa negra amb llet, cacau i cafè. I la nostra preferida: l’Enxaneta, amb pètals de flors i fruites. Refrescant, poc amarga i perfumada. La birra ideal per a l’estiu. I per què Keks? És el nom amb el qual diverses generacions d’olotins es refereixen a les vambes.

L'escuma de mar de la Popaire

Any 2008. En Kristian descobreix el món de la cervesa (artesana i industrial) a Bèlgica. Va comprar un kit i, amb els amics, van començar a fer-ne en una olla de 20 litres. Dels kits i de les cerveses impossibles de beure van passar al procés cerveser tradicional amb ingredients naturals i a destinar-li una habitació sencera. Dos anys després, comencen a comercialitzar-la i el 2012 ja tenien un obrador per elaborar-la. La Popaire és una cervesa dolça però amb caràcter, feta amb aigua del mar desalinitzada, llevat, malta d'ordi i llúpol en flor. Actualment podem trobar quatre ‘popaires’ al mercat: l’escuma de mar, la tinta de pop, l’escórpora i la tramuntana. 

Publicitat

La Poma de la Moska

Abans de deixar la seva feina i dedicar-se únicament a l’elaboració d’aquesta beguda, en Josep Borrell, de Sarrià de Ter, es va encomanar a Sant Narcís i, per aquest motiu, va batejar la seva marca com a Moska. Potser per això molts la consideren la cervesa artesana de Girona per excel·lència. Es tracta d’una birra elaborada amb el sistema tradicional que conté maltes de primera categoria, ordi, llúpol en flor i llevats originals. Actualment tenen quatre varietats diferents: la negra, la rossa, la torrada i la de poma. No sabeu amb quina quedar-vos? Nosaltres tampoc, però si n’hem de triar una, optem per la de poma. Per la sorprenent combinació d’ingredients: llúpols Centennial i Fluggel, closca de taronja i poma Golden macerada. El resultat és una cervesa refrescant, afruitada i àcida alhora que recorda el gust de la fruita al forn. Només li falta la canyella. 

L'Original de la Rufa

A l’Empordà, la rufa es coneix com el núvol que sobrevola la comarca anunciant l’arribada de la tramuntana. La Rufa és, també, una cervesa artesana creada pels figuerencs Joan Benejam i Marc Mallol. Benejam és enginyer agrícola i sommelier, Mallol enginyer agroalimentari i, per això, van optar per aplicar les tècniques de fermentació del vi al món de la birra. Actualment disposen de tres varietats, entre elles l’Original, elaborada amb mel de l’Empordà. Una birra amb personalitat, fresca i dolça a la vegada. 

Publicitat

EPA de la Calavera

La Calavera ens arriba des de Ripoll, des de la  cooperativa Barricona i amb una idea molt clara sota el braç: “Fem la cervesa que ens agrada a nosaltres, a qui no li agradi que no la tasti”. Més clar, l’aigua. Els impulsors, Albert Lambert, Marc Baulida i Mikel Mendizábal, es consideren traficants de cervesa i, com ells mateixos expliquen, fan receptes tradicionals per estils tradicionals i ‘experiments marcians’ perquè volen. De moment tenen nou varietats de cervesa, entre elles l’EPA, de fermentació alta estil English Ale. Color daurat, escuma fina. Sabor suau i un xic amarg. Un homenatge al punk. 

Porter Molotov, de Molta Birra

Us van les emocions fortes? Proveu la Porter Moltov, una cervesa negra, artesana, feta a base d’aigua, llúpol, malt i llevat. El primer glop és una explosió de llúpol, però a poc a poc es va equilibrant i hi descobreixes tocs de cafè i malta caramelitzada. Els responsables d’aquesta bomba són Molta Birra, una empresa de La Bisbal de l’Empordà dedicada a la producció i distribució de cervesa artesana a Catalunya. 

Publicitat

La Basalt de la Poch's

La Basalt Imperial Stout de la Poch’s va guanyar la medalla d’or a la Craft Berr. La raó? És una cervesa d'alta fermentació, de color negre brillant i amb una escuma densa d’un color similar al de la xocolata. 9,5 graus. Una curiositat: com totes les birres de la Poch’s, la microcerveceria fundada per Francesc Casaponsa l’any 2011 a Castellfollit de la Roca, està feta amb aigua de basalt. 

On tastar-les?

  • Cerveseries artesanes
  • Eixample
  • preu 1 de 4
A VBeure
A VBeure
És la febre de l’or (líquid). I qui més qui menys s’ha comprat el kit cerveser i ha fet invents a casa. Però si sou dels que n’heu tret aigua amb gas, no patiu, podeu acostar-vos a l’A VBeure i només de fer una ullada a la carta us passarà la frustració. Tenen tot tipus de cerveses artesanes, tant si sou de dolces i amargues com de torrades. Sabors amb diferents matisos que surten de sis sortidors d’estils diferents (Pale Ale, Weissbier, Bianca Mango...), i també de més de 50 ampolles de la terra i internacionals on no falten ni la Moska gironina ni la belga Orval. Per acompanyar, pinxos i tapes pensats especialment per maridar amb cada birra. I el regust final? El d’un –o diversos– amors a primera vista.
  • vegana
  • Centre
El refugi dels vegans gironins. El B-12 és un bar restaurant completament vegà i ecològic situat al bellmig de Girona, just davant de l’Ajuntament. Hi podem trobar una gran varietat de tapes, hamburgueses veganes i vegetarianes i, sobretot, cerveses artesanes catalanes. En tenen més de 30 varietats! El menú del dia surt a 12’50 i tenen wifi.
Publicitat
  • Bars de tapes
  • Centre
La Pedra
La Pedra
Pocs gironins no coneixen La Pedra, un dels locals més mítics del barri Vell. Tot i això, no podem evitar recomanar-lo, sobretot perquè tenen les millors croquetes de Girona. En fan d’espinacs, de carn i de bolets, entre d’altres, i totes són garantia de qualitat. Les seves patates braves també són una bona excusa per asseure’s a la terrassa del local i compartir un vespre de converses o bé gaudir d’alguna de les nombroses activitats que organitzen.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat