[title]
Les sèries estan al nostre dia a dia des de fa anys i sempre intentem estar al dia de les millors o treure temps d'on podem per veure algunes joies passades. Molts de nosaltres hem deixat de fer coses per poder devorar l'última temporada d'aquella sèrie que està tant de moda i no menjar-nos 'spoilers' a tort i a dret a la feina. No llegim tant, no cuinem plats tan elaborats i ens fa mandra sortir a sopar amb els amics. Doncs bé, això té un nom: seriefília.
La revista Time ja va explicar per què les sèries són tan addictives: el muntatge ràpid de les escenes, el control del director sobre el que veiem, els 'cliffhangers', el sexe i la violència. Aquestes són, bàsicament, les coses que fan que enganxem els ulls a la pantalla veient a Walter White fent metamfetamina. El problema principal que això ocasiona és la son; la American Academy of Sleep Medicine ja ha advertit vàries vegades dels riscs de quedar-se fins tard a Netflix anant de capítol en capítol. De fet, s'ha demostrat que el 15% de les reproduccions a la plataforma passen de les 12 de la nit fins les 6 de la matinada, quan s'hauria d'estar dormint.
La privació de la son (voluntària, en aquest cas) provoca insomni, mal humor i reducció de les capacitats cognitives i socials. A part, el fet de veure sèries fa que s'alliberi més dopamina del compte i que entrem en un espiral del que és difícil sortir-ne i, per si fos poc, tindrem síndrome d'abstinència quan acabem l'últim capítol (allò que fa tanta ràbia).
No ens alarmem, segurament no tinguis seriefília ja que és molt bèstia la quantitat de sèries que s'ha de veure per ser-ne diagnosticat. Segueix mirant les que t'agradin més (o les que et facin semblar més interessant), comenta-les amb els que les hagin vist i no facis 'spoilers' si no vols ser ignorat pels teus amics i amigues. Això sí: dorm, llegeix, neteja i cuina si no vols acabar com el protagonista de 'Mr. Robot' (no l'heu vist encara? Us la recomano molt fortament).