Plaça dels Raïms
© Carles PalacioPlaça dels Raïms
© Carles Palacio

10 coses que no saps de Girona

Coses, llocs, dades, menges, fets que potser desconeixes de la ciutat. És la Girona desconeguda i aquí te'n descobrim una part. Gaudeix-la!

Publicitat

Sabies que només hi ha un bar on fan els entrepans amb llonguets? I que pots encarregar una escultura de tu mateix? Que hi ha un ull que tot ho veu i que un monstre apocalíptic t'acompanya de festa? O que Gala i Dalí es van casar als Àngels? I si et descobrim el lloc on fan el millor cafè de la ciutat, amb diferència? Segur que ens ho agrairàs!

 
  • Cafeteries
  • Centre
  • preu 1 de 4

La Terra és un dels locals mítics i més bonics de Girona, no el podem pas qualificar de desconegut precisament, però potser el que no sabeu és que és l'únic local de la ciutat que, des de temps immemorial, fa el seu entrepans amb llonguets, i que entre aquests, els més impressionants són els vegetals, que fan les delícies fins i tot dels carnívors més empedreïts. I no només això, sinó que fan un pastís de pastanaga espectacular. Ja us hem fet el menú: un vegetal, una ració de pastís de pastanaga, una birreta, cafè o trifàsic i una ratafia amb gel.

 
  • Cafeteries
  • Eixample
Quan parlem de braves en aquesta ciutat, el primer que ve al cap són les més conegudes d'una cadena amb logo reial i barbut. Però us suggerim un descobriment: les braves d'en Paco, que dóna nom al seu bar, de la Plaça de l'Assumpció de Sant Narcís. Són impressionants. En el punt just de cocció, cruixents, amb una salsa d'allò més saborosa que, atenció, deixa satisfets als amants del picant i als que prefereixen una cosa més moderada. No em direu que això no té mèrit.
Publicitat
  • Botigues
  • Centre
Voleu fer-vos una rèplica en miniatura? Voleu fer un petit exèrcit de mini-vosaltres per jugar-hi com ho fèieu amb els soldadets de plàstic? Amb l'aparició de les impressores 3D ja és possible. A Girona hi ha un petit establiment, 3DCopy que us facilita aquest servei, fent-vos rèpliques en tres tamanys: escala 1x12, 1x10 i 1x08 i els preus van de 75 a 130 euros. Per aconseguir fer la rèplica us escanegen durant 10 minuts, en què haureu d'estar immòbils, de manera que recomanen que adopteu una postura còmoda i dugueu roba de colors vius per contrastar.
  • Què fer
  • Centre
Que a Girona hi ha la plaça més petita del món, la plaça del Raïm, és un detall que no és massa conegut fins i tot pels gironins. El fet que abans d'accedir a la plaça, on s'hi arriba per un carreró,  hi ha un ull de bou recobert d'un revestiment de pedra a la paret, que us vigila, tampoc és gaire sabut. Com que la plaça era un lloc propici per a "perdre-s'hi" sol o amb companyia, es deia que era l'ull de les mares. És l'ull que ho veu tot i l'esgarrifança en descobrir-lo de sobte, mirant-te, és semblant a la de posar la mà dins la bocca della verità de Santa Maria in Cosmedin, a Roma. Si aneu a la plaça, no trigareu gaire en visitar-la amb deteniment. Gairebé es pot tocar de costat a costat amb els braços oberts.
Publicitat

La Beatufarra

Com sabreu a partir d'ara quina és la darrera nit de farra de les Fires de Sant Narcís? Doncs quan veieu baixar el Beatusaure, convocat per la Bruixa, per  les escales de la Catedral. És la Beatufarra. El Beatusaure és una figura apocalípitica d'un monstre de set caps similar a un drac, que apareix al Beatus de Liébana, que es conserva al tresor de la Catedral de Girona. La incansable colla gegantera Fal·lera Gironina en va construir un de gegant seguint el disseny de Nuxu Perpinyà. La Beatufarra, vigent des del 2015, vol convocar els gironins a que gaudeixin la darrera nit de la festa. La comitiva, formada pels dos éssers fantàstics, les gralles i els timbals, baixa des de la catedral per la Força, el pont de Sant Agustí, passa per Correus i arriba a la Copa, a les barraques. El primer any va baixar les escales amb una versió del tema principal de Joc de Trons per a gralles i timbals.

  • Què fer
  • Centre

Els més joves, ni que sigui per curiositat, us heu preguntat mai perquè se'n diu Porta dels Apòstols de l'accés lateral de la Catedral situat a migdia? I perquè hi ha fornícules buides? I quin aspecte devia tenir quan allà hi havia quelcom? Se'n diu Porta dels Apòstols, que també donen el nom a la plaça del davant,  perquè a la dotzena de fornícules buides hi anaven les figures dels dotze apòstols, ara ja desaparegudes -tret de dues que són a l'interior del museu de la Catedral- perquè estaven fetes de terracota -dataven de 1458- i en un trasllat per salvaguardar-les (1936) es van engrunar de tan malmeses com estaven.

Publicitat
  • Què fer
  • Baix Empordà
Casament de Gala i Dalí
Casament de Gala i Dalí

El 1984 el text de l'exclusiva del diari Ya de Madrid, començava així: "Silenciosamente y a escondidas de todo el mundo, el pintor catalán Salvador Dalí y la ciudadana soviética Elena Diakanoff, viuda del poeta Paul Eluard, más conocida por Gala, nombre que en lengua rusa significa monaguillo, se unieron en matrimonio (sentimentalmente, hacía varias décadas que ya lo estaban) el 8 de agosto de 1958 en la pequeña ermita de Nuestra Señora de los Ángeles, situada a una docena de kilómetros de Gerona". 26 anys després el capellà que els va casar explicava al periodista Emili Casademont les interioritats del succés. Van arribar sols, Gala conduïa el Cadillac que ara és al centre del Teatre-Museu de Figueres i a la cerimònia hi van assistir cinc persones, quatre dels quals, capellans. La parella va dinar al restaurant La Barca de Girona.

El secret del tors de dona

A vegades les coses no són el que semblen. A simple vista es tracta d'una escultura ben bonica, un tors femení nu, amb les línies suaus, gairebé hipnòtiques, característiques de les escultures de Rosa Serra. Però aquesta peça, situada als parterres que hi ha a la confluència dels carrers Figuerola, Bonastruc ça Porta i Artillers, cal mirar­-se-­la des de totes les perspectives, no només la frontal i la posterior, sinó també les laterals, per endur-se la sorpresa. Quina? Comproveu­-ho vosaltres en persona! Nota: l'autora assegura que va ser fruit de l'atzar.
Publicitat
  • Cafeteries
  • Centre
El cafè amb una catedral al pati
El cafè amb una catedral al pati
"Al pati hi tenim una catedral". Aquesta llegenda és la que apareix als tiquets del compte del Cafè l'Arc, un dels bars més concorreguts de la ciutat, especialment en temporada alta, ja que, com bé resa la frase, està situat a la plaça de la Catedral des del 1954. La frase, un veritable lema publicitari, el va encunyar el Lluís Bonaventura, en Lluís de l'Arc, un home amb un tarannà iconoclasta i mordaç que en altres temps oferia al seu local refugi a la bohèmia gironina, gent creativa i inconformista.
  • Cafeteries
  • Centre
Està a la confluència de les escales de la Llebre amb la plaça de Sant Josep, lleugerament amagat, on hi havia l'antiga fusteria Sureda, i és possiblement el lloc on es fa el millor cafè de Girona. Christian Meier, un ciclista canadenc professional, i la seva esposa, Amber Meier, van obrir el local el març del 2015, i és preciós, molt acollidor, ple de detalls ­la majoria relacionats amb el ciclisme, perquè s'hi apleguen nombrosos ciclistes­ on hi treballa el barista Levi Garcia, un veritable mestre en l'elaboració del cafè. Torren el seu propi cafè, que adquireixen pagant un preu just, cada setmana i en petits lots. La llet és fresca, d'Esponellà, i utilitzen més del doble de la quantitat de cafè per fer un sol espresso que la que és habitual en altres establiments. El lema de la casa també és per retenir-­lo: Life is too short for bad coffee.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat