Cap de Creus
© ABB Photo - Shutterstock.comCap de Creus
© ABB Photo - Shutterstock.com

16 llocs de Girona que has de veure abans de morir

Llocs, bars, monuments i establiments de les comarques gironines que s'han de veure (com a mínim) un cop a la vida

Publicitat

El titular és una miiica exagerat. Ho sabem. Però els llocs, bars i monuments que formen part d'aquesta llista s'ho mereixen, de debò.  S'ho han guanyat a pols perquè són al·lucinants, impressionants i una llarga llista interminable d'adjectius. Llocs de Girona i la Costa Brava que no es poden explicar, s'han de veure. I no només un sol cop: una vegada i una altra i una altra... Això sí, si creieu que ens n'hem deixat algun, digueu-nos-ho als comentaris!

  • Què fer
  • Platges
  • Alt Empordà
El punt més oriental de la Península Ibèrica –encara que fos Alacant qui s’apropiés de l’eslògan 'Amanecer de España'- és també la part més salvatge de la Costa Brava, una autèntica Finisterre tan espectacular com traïdora, sembrada de ruïnes de fa mil anys i encara molt gelosa dels seus secrets més ben guardats. Un d’ells, que compartirem  generosament amb vosaltres, és la Cala Tavallera, situada a uns dos quilòmetres del Port de la Selva però només accessible a peu a través del GR11, el sender que connecta el Mediterrani amb l’Atlàntic. 

En alguns blocs i guies asseguren que és accessible en 4x4, però de tota la vida la forma més segura per arribar-hi sense deixar-s’hi les banyes ha estat mitjançant una caminada d’unes dues hores que culmina en un merescut premi: una cala pràcticament deserta estiu i hivern, on hi ha un refugi per pernoctar i les albes hi tenen gust de naixement d’un món nou. El fons marí és espectacular i compta amb una espessa pradera de posidònia. A ple estiu s’hi reuneixen moltes petites embarcacions, però a principis o finals de temporada segur que no us hi troba ningú. Per assegurar-se que el refugi està en bon estat i disponible, el millor és trucar a l’ajuntament.
  • Què fer
No hi ha banyolí que no presumeixi, i amb raó, de l’Estany. És el llac natural més gran de Catalunya i el principal signe d’identitat de Banyoles. Les aigües procedeixen de deus subterrànies de l'Alta Garrotxa que s'infiltren al terreny calcari i en arribar a Banyoles,  es troben amb un canvi de materials, que passen de ser permeables a impermeables, i les obliguen a pujar. Que per què s’ha de visitar? Perquè és senzillament al·lucinant. Per més cops que l’hagis vist o encara que visquis a cinc minuts, és impossible no quedar-se bocabadat amb les vistes. I, de pas, fer unes quantes fotos. Una curiositat: el primer Estany de Banyoles tenia una extensió molt superior a l'actual, inundant tota la seva zona de ponent entre sis i vuit metres per sobre del nivell actual.
Publicitat

3. Visitar Besalú

Qui no cau rendit davant l'encant de Besalú? Qui pot evitar fer fotos sense parar quan fa un cafè en alguna de les seves terrasses o passeja per aquest poble situat a 150 metres d'altitud? Ens encanta perquè sembla tret d'una pel·lícula d'època i no hi podem fer més. Tots ho sabem: és un dels pobles medievals més singulars de la Garrotxa i, de fet, és una de les mostres més importants de la Catalunya medieval.
  • Què fer
  • Alt Empordà
Visitar la Casa-Museu Salvador Dalí
Visitar la Casa-Museu Salvador Dalí
Josep Pla ho tenia clar: “No crec que n'hi hagi cap, en aquest país ni en molts d'altres països, de semblant”. La Casa-Museu Dalí és una petita casa de pescadors, situada a Portlligat, on el pintor va viure i treballar habitualment des del 1930 fins a la mort de Gala, l’any 1982. Per dins, té una estructura laberíntica i un munt de petites sales, i, a més, la decoració està formada per objectes inconnexos que Dalí va anar col·leccionant. Per fora, destaca l’ou gegant a dalt del teulat ja que, segons l’artista, es tractava d’una casa “intrauterina”. Per cert, per la casa, convertida en museu des de la mort de Dalí, hi van passar personalitats de l’època com Walt Disney o la Duquesa de Windsor.
Publicitat
  • Què fer
  • Rutes i passejades
Més coneguda com Cala dels Enamorats, aquesta petita cala és una mena de closa de mar que es recargola encerclant el mar i formant una petita piscina natural. No només és un racó idíl·líc i força tranquil, també ofereix unes vistes al·lucinants de Llançà, el Port de la Selva i, fins i tot, el Cap de Creus. Una petita i desconeguda joia. Per arribar-hi el millor és anar-hi amb barca o caiac a través d'una obertura que l'enllaça amb el mar, però si us atreviu també podeu accedir-hi a peu. Amb bon calçat, això sí.
  • Museus i institucions
  • Història
  • Centre
Als gironins ens agrada explicar històries de manera que un recorregut pel Passeig Arqueològic, o Passeig de la Reina Joana, pot ser apassionant. Mai en un espai tan breu pel que fa a longitud s'hi havien congriat tantes llegendes, entre la realitat i la ficció, com la del fantasma de la jueva Torana, la de la Majordoma, els forats a la muralla de la Guerra del Francès, la muntanya de Montjuïc des d'on ens bombardejaven els francesos, i els seus orígens, la Torre Gironella, el Jardí de la Francesa i, com a cirereta del pastís, la bruixa de pedra de la Catedral. Terror, amor, aventures, càstigs divins... hi teniu tots els ingredients possibles. Una mica d'informació prèvia, una altra mica de traça explicant rondalles, uns entrepans, unes mantes i podeu passar un matí o una tarda sencers explicant contes apassionants cada 25 metres. El mobiliari urbà i les extensions de gespa hi ajuden molt.
Publicitat
  • Què fer
  • Baix Empordà
Gola de Ter o la platja de la Fonollera és una de les platges més tranquil·les de la Costa Brava. I, alhora, una de les més singulars ja que és on desemboca el riu Ter de manera que podem trepitjar, alhora, aigua dolça i aigua salada. De fet, a mesura que ens apropem al mar, podem observar com el riu forma llacunes a la pròpia sorra. Ara, a aquest paisatge idíl·lic sumeu-li la majestuosa presència de les Illes Medes al fons. Això sí, no espereu trobar dutxes ni ‘xiringuitos’, a la Gola de Ter l’única presència humana ens arriba a través d’unes quantes masies força llunyanes. En definitiva, una autèntica delícia.
  • Què fer
  • Alt Empordà
Tampoc hi podia faltar. Les ruïnes d’Empúries és un dels dos assentaments grecs que, fins a dia d'avui, coneixem a la península Ibèrica. Es tracta d'un conjunt històric que engloba diferents cultures: els grecs (segle VI aC.) i els romans (any 218 aC.), tot i que la majoria de les restes visibles actualment corresponen a l'època en què la ciutat grega i la romana estaven unides en un sol municipi. De la ciutat romana cal destacar els mosaics de les grans domus (cases), el fòrum o la porta principal de la muralla. I de la ciutat grega, destaquen el temple d'Asklepios i l'escullera hel·lenística.
Publicitat

9. Visitar Castellfollit de la Roca

Castellfollit de la Roca s’alça sobre una espectacular cinglera basàltica de 50 metres d’alçada i de gairebé un quilòmetre de llargada retallada pel riu Fluvià. I cada cop que hi anem o passem per allà no podem evitar dir i pensar el mateix: "Al·lucinant!". Sembla tret d'una pel·lícula, oi? I, per rematar-ho, el mirador té unes vistes privilegiades.
  • Llocs d'interès
  • Platges
Sí, ja sabem que és una de les platges de la Costa Brava amb més alta densitat de tovalloles per metre quadrat al pic de l’estiu, però no ens direu que, a l’hivern i fins Sant Joan, no és una autèntica delícia. Aquest antic poblet de pescadors reconvertit en meca estival de les classes adinerades catalanes no ha perdut l’encant pel camí, i veure la gent –allà tothom és guapo- que surt de casa amb el banyador posat i es llança a l’aigua té la seva gràcia, encara que només ho puguem gaudir de manera vicària. L’oferta de restaurants i bars és gairebé infinita, però invariablement cara: Calella és un dels destins de més categoria de la Costa Brava. La forma de viure “mediterràniament” es va inventar aquí en un vespre d’un llunyà mes d’agost. Voleu més motius? Ben a prop, al Port Bo, s'hi celebra la famosa cantada d'havaneres.
Publicitat
  • Cafeteries
  • Centre
  • preu 1 de 4

La Terra és, possiblement, el bar gironí més popular a Instagram. Des de la decoració bohèmia que t’empeny a treure la Moleskine i esbossar versos sense parar, fins al mosaic del terra i la vista sobre l’Onyar, o el lavabo, el més temut pels borratxos de Girona. Tot pot ser i mereix ser fotografiat. Les raons les sabem tots: és un dels llocs més bonics de Girona. Un d'aquells bars,-juntament amb els Jardins de la Mercè o el Pati del Rabí-, on portem els amics de Barcelona quan pugen a Girona. I, evidentment, queden corpresos. I, per tant, un d'aquells bars que s'han de veure abans de morir. I, de pas, tastar un dels seus entrepans de llonguet!

12. Passar el dia a Peratallada

Qui no ha anat de petit, amb la família, de visita a Peratallada? Doncs si no hi heu anat, nosaltres ho tenim clar: s'ha de veure. És, com diu Adrià Pujol Cruells a la 'Guia sentimental de l'Empordanet' la nostra Carcassona: "una mica massa restaurada però amb molts menys restaurants i botigues de quincalleria cavalleresca". Tot i així, tampoc hi podia faltar. Peratallada és un dels nuclis d’arquitectura medieval més importants de Catalunya,- de fet va ser declarat conjunt històrico-artístic i Bé Cultural d’Interès Nacional-,. i, com sabem, encara conserva el seu antic aspecte feudal, les muralles, torres i castells. És de fotografia.
Publicitat
  • Què fer
  • Centre
Són la típica postal de Girona, però no hi podien faltar. De fet, encara ara, molts de nosaltres quan ens dediquem a passejar per la ciutat fem fotos a les mítiques cases! Sabem que tenim el mòbil ple d'instantànies però "és que avui el sol els hi dóna un reflex especial" o "és que tinc una perspectiva nova". Excuses. Ens enamoren i punt. I s'han de veure una vegada i una altra com a mínim un cop a la vida. 

14. Visitar el Cap de Creus

Entre la terra i el mar, tocat per la tramuntana, dotat d’una configuració geològica singular, amb estructures i afloraments que formen un conjunt únic al món. El Cap de Creus és al·lucinant. Un d'aquells espais que no es pot explicar: s'ha de veure. I, evidentment, visitar una vegada i una altra i una altra... 
Publicitat
  • Mediterrània
  • Alt Empordà
Anar al xiringuito de Cala Jóncols
Anar al xiringuito de Cala Jóncols

Si hi hagués un rànquing mundial de xiringuitos, aquest estaria en els llocs d’honor. I és que, potser, i sense ànim d’ofendre cap sensibilitat, estem davant l’hotel de platja perfecte. Una casa modesta que a penes destaca enmig el paisatge lunar del Cap de Creus, envoltada de pins i oliveres, allunyada del món i sense cobertura de mòbil: fins i tot hi ha pocs televisors, qui en necessita? Per completar el quadre hi tenim tres generacions d’una mateixa família que se’n fan càrrec i es presten –havent-hi una àvia, no podria ser de cap altra manera- a fer-te un altre plat si no t’agrada el menú del dia. Però el nostre tema és el xiringuito: funciona des del 1981, entre els mesos de juny i setembre aproximadament, i és chic sense passar-se, té 'groove' sense ser un antre de modernillos i manté un punt de lloc de pícnic en família que li acaba de donar el toc. Els divendres i dissabtes d’estiu hi ha dj’s i música en viu. Cal conduir per un camí de cabres per arribar-hi i, sobretot, no feu servir GPS perquè us perdreu; però paga la pena. Molt.

  • Cocteleries
  • La Selva
És el bar més bonic de tota la Costa Brava i per això mereix un lloc a la llista. Durant el dia podem gaudir de les vistes sobre un mar blavíssim i les roques de la Cala Banys sota els nostres peus. A la nit, l'indret esdevé íntim i romàntic i, malgrat estar a cinc minuts del centre de Lloret, només hi escoltarem el rumor de l'aigua i de les veus de les parelles enamorades. Les copes són d'altíssima qualitat. Un indret inoblidable i obligatori per descobrir l'altre Lloret.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat