Conques
© ShutterstockConques
© Shutterstock

Escapades d'hivern a prop de Girona

Tens uns dies lliures? T'oferim un recull d'escapades a prop de casa. El temps no és excusa!

Publicitat

Diguem-ho alt, clar i català: A l'hivern també es poden fer escapades i no cal que sigui per anar a esquiar. A prop de Girona tenim una pila de petits pobles que mereixen ser descoberts i visitats. Aquí teniu nou propostes per gaudir de la natura, cultura i gastronomia (més o menys) a prop de casa. 

Pobles al·lucinants

1. Camprodon

En aquesta localitat hi va néixer un dels músics més prestigiosos que ha donat aquest país, Isaac Albéniz. El museu que li dedica la vila és ben a prop de la seva casa natal, i al davant del conegut pont sobre el riu Ter, i és ple d'objectes personals, partitures, fotografies, pianos sobre els quals va compondre les seves obres, i fins el llit que es feia emportar si viatjava en vaixell per poder descansar millor. Una visita imprescindible per a tots aquells amants de la música.

2. Gualba

Ens dirigim en primer lloc a Gualba, municipi del Baix Montseny on trobem un seguit d’itineraris senyalitzats pel seu ric patrimoni natural. Pràcticament tots són de baixa dificultat, ideals per fer amb canalla si en porteu, i només en algun cas la durada és una mica llarga. Com que a les tardes de tardor i hivern la foscor arriba d’hora, nosaltres ens hem decantat per fer la ruta de Can Puig, circular, de 7,5 km, i que es pot completar en aproximadament una hora i mitja. Ens agraden especialment les magnífiques vistes del Montseny que ens permet contemplar, com també la varietat de la flora. Ah!, i diuen que és un bon lloc per trobar-hi rovellons i rossinyols... però a veure si vosaltres teniu més sort (i vista) que nosaltres, que hem acabat la volta amb el cistell tan “ple” com el teníem al començar-la...

A 45 minuts de Girona
Publicitat

3. Vilada

Vilada, una població que no arriba al mig miler d’habitants però amb un ric patrimoni per descobrir, tant arquitectònic com natural. Es troba al costat de la riera del mateix nom –també dita de Mergançol–, afluent del Llobregat, a recer de la serra de Pic-en-cel i prop de l’embassament de la Baells. Què hi podem veure? Us proposem que hi feu algun dels seus itineraris per camins rurals, i us arribeu a llocs com les restes del castell del Roset, dalt d’un turó i documentat des de l’any 1026, o a Santa Magdalena de Gardilans, església d’origen romànic. També heu de fer un tomb pel nucli de Vilada, i anar a trobar les seves masies més majestuoses, com la de les Eres de Guardilans, en peu des del segle XIV i on va viure els darrers anys de vida l’escriptora Aurora Bertrana.

4. Collbató

Collbató, un (altre) poble que hauríem de conèixer. Teniu, és clar, l’opció de fer-hi un tomb pel vostre compte, però també podeu demanar una ruta guiada pel nucli medieval d’aquest municipi als peus de Montserrat i amb espectaculars vistes de la muntanya des de tots els seus carrers. La nostra gran recomanació? Les Coves del Salnitre. Un d’aquells llocs que s’haurien de definir com a màgics. Potser és fruit de la imaginació humana, però que en aquest recorregut de mig quilòmetre per les entranyes de la muntanya sagrada et sembli veure l'arquitectura de Gaudí, tubs d'orgues, o fins i tot la talla de la Moreneta, et deixa embadalit i mig trastocat. Realment és possible que Antoni Gaudí passés per aquí i s'inspirés a l'hora de dissenyar els edificis? El cas del genial arquitecte no és clar, però sí que està confirmat que aquestes espectaculars coves les varen visitar altres personatges de renom com Santiago Rusiñol, Ramon Casas o mossèn Cinto Verdaguer.

Publicitat

5. Conques

Diuen que és el poble més bonic de França i, probablement ho és. O com a mínim està en el top ten. Un (altre) poble medieval, sí, però que et trasllada directament a un conte en plena Edat Mitjana. Haureu de conduir més o menys quatre hores però paga la pena. El castell de les Humières, la Porte du Barry, la Chapelle Saint-Roch... Tot és senzillament al·lucinant. Us sentireu com en un escenari de pel·lícula on no podreu deixar de mirar per tot arreu: el terra, els carrers, les portes, les balconades... Pell de gallina i bateria al zero. 

6. Alpens

Alpens, al nord d’Osona, és un poble d’aquests que se’n diu “amb encant”, on ve de gust passejar-hi sense presses i amb racons bucòlics. Ara bé, un dels motius pels que potser és més conegut és pels seus elements de forja, obra del ferrer Joan Prat, i que podeu anar seguint ja sigui en forma de fanals, pica-portes, baranes, reixes... I també escultures, com ara la del Manelic, que hi ha a l’entrada de la bonica plaça Major, o la dedicada als donants de sang –en aquest cas signada per Enric Pla–, o bé l’escultura La Dansa Alpensina –una obra col·lectiva dirigida per Miquel Xirau i que es va forjar en el decurs de la XI Trobada Internacional de Forjadors.
Publicitat

7. Llívia

Un poble ja enclavat passada la frontera francesa però que pertany a Catalunya. No us podeu perdre els seus carrers ni la seva església, i té un bon grapat de llocs on anar-hi a menjar. Però si per alguna cosa és conegut el municipi és per la farmàcia Esteve, considerada la farmàcia encara en peu més antiga d'Europa, probablement del segle XV. Avui convertida en museu de propietat municipal, la farmàcia té col·leccions valuosíssimes de caixes, pots, instruments de laboratori o bocals de vidre, i també una biblioteca, on hi deixem la darrera pàgina d'aquesta escapada.

8. Talló

Ben a prop de Bellver de Cerdanya hi ha el petit nucli de Talló. Enmig d'aquest, una església de grans dimensions, Santa Maria de Talló, que merescudament ha rebut el sobrenom de la catedral de la Cerdanya. Us en recomanem la visita. Els seus fonaments actuals són del segle XII però conserva algun element anterior. D'estil romànic i declarada bé cultural d'interès nacional just ara fa vint anys, dins hi trobareu una talla policromada de la Mare de Déu del segle XIII, de les poques talles originals del romànic pirinenc que es mantenen en el lloc original.
Publicitat

9. Vilafranca de Conflent

També és (i amb raó) un dels pobles més bonics de França. Ens agrada perquè encara conserva tot l'encant medieval: la ciutadella, els carrers, la muralla, les coves de Canalettes... I, tot i que amb algunes coses (com les botigues) comença a semblar-se massa a Carcassone encara no ha arribat a aquell punt de turisme exagerat. 
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat