Calella de Mar
© Hans GeelCalella de Mar
© Hans Geel

Guia per descobrir el Maresme

Viatgem a la capital de la comarca i a una vila amb un ric llegat indià

Publicitat

En aquesta sortida al Maresme ens hem proposat conèixer només dos dels municipis amb més empenta i activitat de la comarca. Un és la seva capital, Mataró, la 8a ciutat més habitada de Catalunya i amb un munt d'atractius tant artístics com comercials. L'altre és Arenys de Mar, població marcada pel pas de la riera pel bell mig, però també per l'empremta que hi deixaren els indians, pel seu port pesquer, o pels versos que li va dedicar Salvador Espriu.

Dia 1: la ruta dels indians

Comencem a Arenys de Mar. De la vila en varen partir un bon nombre d'indians, ja sabeu, aquelles persones que als segles XVIII i XIX varen creuar l'Atlàntic a la recerca d'un futur millor. Molts aconseguiren fins i tot fer fortuna, i a la tornada a terres catalanes varen construir grans mansions, algunes de les quals avui encara són habitades i d'altres formen part del patrimoni municipal.

El recorregut proposat s'inicia a la part alta de la famosa riera d'Arenys, i hem d'anar cap a una banda i cap a l'altra del passeig principal de la població –ple de plataners centenaris– per anar trobant les diverses construccions. Potser l'indià més famós d'Arenys fou Josep Xifré –el dels porxos barcelonins–, que a la seva vila natal va llegar un hospital per a pobres, edifici de grans dimensions i on té el mausoleu. També cal conèixer l'Asil Torrent, el palauet El Paraíso, o can Còrdova, entre altres. Imprescindible és la visita al cementiri de Sinera, a dalt del Turó de la Pietat, preciós en el seu conjunt i que quedà immortalitzat en els versos de Salvador Espriu. Molts dels panteons més majestuosos del cementiri guarden el repòs etern d'indians arenyencs.

Dia 2: jornada al port

A la comarca del Maresme hi ha pràcticament un port a cada cinc quilòmetres. Però el d'Arenys és probablement el més emblemàtic, aquell que encara conserva una part important dedicada a la pesca –els altres són bàsicament esportius–, i on es poden veure, reposant als molls, les xarxes dels pescadors, i cada tarda a la Llotja la subhasta de peix. No obstant, el port també està obert a les activitats d'oci relacionades amb el mar. Si a tot això hi sumem que compta amb un nombre gens menyspreable de restaurants –com ja podeu imaginar amb el peix fresc i el marisc com a especialitats–, ja tenim tots els ingredients per passar un dia sencer en aquest indret. Passegeu tranquil·lament arran de les barques per observar-les de prop, visiteu la Llotja, el Mont Calvari –magnífic mirador sobre el mar– i els vivers de marisc, espereu l'arribada dels pescadors... Si teniu ganes de fer alguna activitat aquàtica, podeu per exemple acompanyar uns pescadors en la pesca del sonso –això sí, haureu de matinar força!–, embarcar-vos en un veler, o fer un curs d'iniciació al busseig. Els caps de setmana dels mesos de juliol i agost es fan sortides amb 'golondrina'!

En definitiva, un dia per sentir a la pell l'aigua salada, i també per conèixer el lloc on es fa més visible la llarga tradició marinera de la vila.

Publicitat

Dia 3: una capital amb història

Per cloure l'escapada, marxem a Mataró, a la capital de la comarca. La ciutat compta amb un passeig Marítim envejable i amb unes platges espaioses on mai no us mancarà lloc on posar la tovallola. També cal descobrir el seu centre històric, al voltant de la basílica de Santa Maria, i els carrers més "passejats" i més comercials, com la plaça de Santa Anna, el carrer de Barcelona i La Riera. Però potser una de les coses més interessants de la ciutat –si més no per als amants de l'art i de l'arquitectura– és que aquí i allà compta amb construccions i jaciments que ens recorden la seva llarga història, des de quan es deia Iluro i estava sota el domini de l'Imperi Romà, fins a les edificacions barroques, l'etapa modernista –amb Josep Puig i Cadafalch, fill de la ciutat, com a gran referent– o fins i tot amb antigues fàbriques de gènere de punt que ens permeten fer-nos una idea del ric passat industrial de la població –precisament el 2015 va obrir les seves portes el Museu de Can Marfà - Gènere de Punt.

Molts caps de setmana es programen visites guiades de temàtica diversa. Però també és una molt bona opció acostar-se a l'oficina de turisme –situada en el mateix Ajuntament– i demanar una audioguia per veure al vostre ritme els principals punts d'interès de la ciutat, des del Conjunt dels Dolors –acabat de restaurar– fins a la Nau Gaudí –el primer edifici signat pel genial arquitecte, i on a més a més es poden visitar exposicions d'art contemporani del fons de la Col·lecció Lluís Bassat.

D'oferta de restaurants a l'hora de dinar no us en faltaran! I acabada la sobretaula, i si el temps acompanya, probablement allò que us vindrà més de gust serà aprofitar el què queda d'escapada per tombar-vos a la sorra granítica de la platja i remullar-vos al mar!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat