Aigüestortes i Sant Maurici
© Igor PlotnikovAigüestortes i Sant Maurici
© Igor Plotnikov

Les millors escapades per Catalunya

Encara no sabeu què fer aquestes vacances? Us proposem una pila de plans perfectes per fugir de casa i gaudir del país!

Publicitat

Potser (també) sou addictes a les comarques gironines, però us proposem 8 plans brutals a prop de casa que us faran agafar la carretera i us permetran descobrir el país que teniu al vostre voltant. Aprofiteu el bon temps i allunyeu-vos de la ciutat!

A quin mar em banyo?

Dels centenars de platges que té el país, en trobareu una que no s’assembla a cap altra. És la platja salvatge del Trabucador, també dita platja de l’Aluet, o, com que molts la coneixen per les latituds ebrenques, la platja dels Dos Mars. En què rau la seva singularitat? Si cerqueu un mapa del delta de l’Ebre, de seguida ho entendreu: aquesta platja és l’estreta franja que uneix el Delta amb la península de la punta de la Banya. Té sis quilòmetres de llarg i una amplada mitjana de cent metres, i remullant un costat hi queda el Mediterrani obert i a l’altre, les aigües de la tranquil·la badia dels Alfacs. Si a tot plegat hi sumem que és fàcil observar-hi aus diverses, aquest dia de platja sens dubte us resultarà diferent de qualsevol altre. Completeu el viatge amb alguna de les moltes excursions a peu o amb bicicleta que es poden fer pel delta de l’Ebre, i també amb la visita a MónNatura, un espai que permet conèixer les salines, la pesca tradicional i els ocells que passen pel Parc Natural o hi fan vida.

On menjar: Blanc de Blancs. Canàries 14-16 (Amposta)


On dormir:
Hotel Rull. Av. Esportiva, 155 (Deltebre)


Més informació.

Fent l'ocellot

Va, una mica de canya per als més atrevits, els que a l’estiu voleu experimentar moltes més sensacions en la vostra pròpia pell que la del sol torrant-vos. Heu volat mai amb parapent? Si a més a més ho feu en un indret de paisatge tan singular com és el Priorat, l’experiència encara us semblarà més brutal. Contacteu amb l’empresa Parapente Montsant, de Cornudella, que enlaira biplaces des de la roca Corbatera, a Montsant. Una plaça és per a vosaltres i l’altra, per a un monitor expert. Els vols duren al voltant d’un quart d’hora, potser poc per a alguns, i una eternitat per a d’altres... Sigui com sigui, de segur que no oblidareu l’experiència! I en acabat, a gaudir des de terra d’una comarca amb infinitat d’atractius naturals i de patrimoni (molt recomanable la visita a la cartoixa d’Escaladei). Recordeu endur-vos provisions de vi del Priorat, que l’hivern és llarg!

On menjar: Fonda El Recó. Pl. de la Vila, 10 (Cornudella de Montsant)


On dormir:
Hotel Balcó del Priorat. Ctra. d'Escaladei, 2 (La Morera de Montsant)

Més informació.

Publicitat

El catric-catrac del tren groc

És la línia de tren que s’enfila més amunt de tot l’Estat francès, i la que creua per alguns dels paratges més bonics. I la tenim a quatre passes de casa! A pocs quilòmetres de Puigcerdà, a la Tor de Querol, el Tren Groc hi té l’estació d’inici (o final) de recorregut, i –us ho recomanem de totes totes– si el temps ho permet, instal·leu-vos en un dels vagons descoberts que hi ha. El viatge és un plaer, travessant un munt de túnels i de vertiginosos viaductes, però també ho és visitar algunes de les poblacions del camí, com ara Font-romeu, Montlluís i, sobretot, Vilafranca de Conflent, darrere de l’estació del Tren Groc. Vilafranca té atractius per passar-hi un dia sencer: hi ha les Canaletes, unes magnífiques coves plenes d’estalactites i estalagmites i galeries espectaculars; hi ha també el fort Libéria, una fortificació que domina tota la vila i a la qual està unida per 734 graons dins la muntanya, i el mateix nucli de Vilafranca, emmurallat.

On menjar: La Formatgeria de Llívia. Pla de Ro, s/n (Gorguja, Llívia).


On dormir:
Hotel Puigcerdà. Av. de Catalunya, 42 (Puigcerdà)


Més informació.

Refugiant-se a les altures

No descobrim res si diem que estan de moda les travessies de muntanya, sigui fent-les xino-xano, sigui forçant la màquina i intentant batre registres personals. Però més enllà de les modes, hi ha itineraris que fa anys que s’han convertit en clàssics, i potser aquest estiu disposeu del temps (i les forces) que a vegades no es té en el decurs de l’any i us atreviu a emprendre l’aventura. Un dels grans clàssics té nom de pel·lícula: Carros de foc. Transcorre pel bellíssim Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, cobreix 55 quilòmetres, i té un desnivell acumulat de 9.200 metres. I una altra dada que es dóna sempre: passa per nou refugis, tots ells situats per damunt dels 1.900 metres respecte del nivell del mar. Planifiqueu bé la ruta –us recomanem, si el vostre objectiu no és aconseguir registres, fer-la amb tota la tranquil·litat i invertir-hi entre cinc i nou dies–, preneu mapa, bon calçat, reserveu nit als refugis... i comenceu a caminar per embadalir-vos amb els paisatges pirinencs!

On menjar: Era Lucana. Av. de Calbetó Barra,10 (Vielha)

On dormir: Hotel Pessets. Diputació, 3 (Sort)


Més informació

Publicitat

Pedres reals, pantocràtor virtual

Visitar la vall de Boí és sinònim de poder gaudir de manera sublim tant de la cultura com de la natura. Quins paratges, i quines esglésies romàniques més encantadores que sobresurten en els pobles de la vall! A Taüll no s’hi van posar per poc i n’hi ha dues, i a més segurament les més conegudes i retratades: Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Pugeu al capdamunt de l’esvelt campanar de Sant Climent, i admireu també el famós pantocràtor del seu absis, des de fa poc temps projectat a la paret (l’original es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Palau Nacional de Montjuïc). Anant d’església en església entendreu per què el conjunt està declarat patrimoni de la humanitat, i descobrireu petits grans tresors en cadascuna d’elles, tant a fora com a dins. Barruera, Cardet, Cóll, Durro, Erill la Vall... tots són pobles aturats en el temps, plens d’encant, entre muntanyes altíssimes que també podem anar a conèixer fent alguna de les infinites excursions que us convida a fer aquest paratge. 

On menjar: Hostal La Plaça. Erill la Vall.

On dormir: Hotel Manantial. Afores, s/n

Més informació.

Mireu allà dalt en els estels què hi ha...

Si hi veieu un elefant amb bicicleta, com assegura la cançó, aviseu els vostres companys de viatge! (o millor, demaneu hora al metge...). El que segur que podreu observar a la volta celeste de Castelltallat, al Bages, si els núvols no ho impedeixen, són estrelles, nebuloses, planetes i satèl·lits. Un espectacle magnífic en aquest indret allunyat de la contaminació lumínica. A l’Observatori Astronòmic de Castelltallat organitzen el bateig del cel, amb reserva prèvia i per a grups de com a mínim deu persones. Inclou, a més de l’observació a través de telescopis, una visita guiada a l’exposició que hi ha al centre, una xerrada introductòria amb suport visual i una explicació de les constel·lacions i els astres. Com que haureu d’esperar que es pongui el sol per tal de fer aquesta activitat, durant el dia podeu aprofitar per anar a visitar el castell de Cardona (sobretot aquest any amb les celebracions del Tricentenari!) i també les mines de sal d’aquesta població, molt a prop de Castelltallat.

On menjar: Cal Jaume. Sant Esteve, 38 (Marganell)

On dormir: 1948. Ctra. de Santpedor, 54-58 (Manresa)

Més informació.

Publicitat

Els budells del Vallespir

Reserveu-vos prop de dues hores per endinsar-vos a la Fou, a la comarca del Vallespir, diuen que el congost més estret del món! Una passarel·la al llarg de tot el recorregut us permetrà fer sense complicacions el trajecte, mentre les roques a banda i banda sembla que us vulguin impedir el pas (hi ha punts en què l’obertura és de tan sols un metre!). A sota els peus, el riu de la Fou, responsable de l’escletxa de la muntanya, fa encara més bucòlica la caminada i el soroll de l’aigua es converteix en la banda sonora d’aquesta excursió. Quan sortiu de les entranyes del Vallespir, podeu anar fins al Museu de Montferrer, on s’explica la història dels trabucaires i s’exposen armes d’època. Tampoc no us perdeu la visita a l’abadia de Santa Maria d’Arles, amb un sarcòfag del segle IV d’on brolla aigua de manera ininterrompuda.

On menjar: Restaurant Combes. Av.del Vallespir, 20. (Els Banys d'Arles)

On dormir: Hotel des Arcades. Pl. de Picasso, 1. (Ceret)

Més informació.

Una experiència animal

Si teniu nens (i no són gaire porucs), els heu de portar al Petit Zoo d’en Pere, a Sant Bartomeu del Grau. Sí, és un tocatoca d’aquests d’animalons, però a més a més de les habituals ovelles, gallines, porcs vietnamites, cabres i coloms, podreu trobar-hi (atenció!) tigres, lleons, emús i fins i tot un cocodril! Reserveu-hi plaça abans d’anar-hi, i acosteu-vos a la fauna que acull aquest curiós racó del Lluçanès. Les visites sempre són amb la companyia d’algun dels responsables del zoològic, i duren aproximadament una hora.

I ja que ens trobem a la subcomarca del Lluçanès, us proposem descobrir-la dalt d’una burricleta, les bicicletes elèctriques que podreu llogar per exemple a Perafita, i fer un dels circuits que hi ha preparats. Us en recomanem un de senzill però que us pot ocupar ben bé dues hores, el que va de Puigmajor a Alpens.

On menjar: Fonda Sala. Pl. Major, 17 (Olost de LLuçanès).

On dormir: Can Roca Complex Turístic. Sant Bartomeu del Grau.

Més informació.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat