Parc de la Draga
Parc de la Draga

Les millors rutes històriques per Girona

Conèixer el nostre passat per entendre millor el nostre present

Publicitat

De rutes n'hi ha tantes com camins de pedra, camins llargs i camins que no porten enlloc. T'oferim una selecció de les millors visites a Girona i voltants. 

1. La ruta de 'Soldados de Salamina'

Recordeu Soldados de Salamina, la pel·lícula de David Trueba basada en la novel·la homònima de Javier Cercas? Doncs des de fa uns quants anys és possible fer la ruta de Salamina. Un recorregut per Cornellà de Terri, Palol de Revardit i Sant Miquel de Campmajor: uns dels llocs més afectats per la Guerra Civil Espanyola. Es tracta d'unes visites guiades i comentades que ens permeten conèixer de primera mà els principals episodis de la Guerra Civil a casa nostra.

  • Què fer
  • Alt Empordà

El monestir de Sant Pere de Rodes, situat a Port de la Selva, va ser un monestir benedictí de l’antic comtat d’Empúries. Es tracta d'un conjunt monàstic de grans dimensions, format per l’església,-d'estil romànic i influït per l'arquitectura tardoromana-,el claustre i les diverses dependències monàstiques disposades al seu voltant. La primera documentació de l'existència del monestir data de l'any 878, en què és esmentat com a un simple cel·la monàstica consagrada a sant Pere. No és fins a l'any 945 que passa a ser considerat un monestir benedictí independent, regit per un abat. El veritable origen, però,encara es desconeix.

Publicitat
  • Què fer
  • Baix Empordà

El Santuari dels Àngels, situat al massís de les Gavarres, ofereix una vista única del Pla de Girona, el Baix Empordà, els Pirineus, el Montseny, les Guilleries i, si els dia és clar, fins i tot les Illes Medes. S'hi organitzen regularment activitats d'observació solar, observació nocturna del cel, cursos d'iniciació a l'astronomia o de plantada de telescopis. Per això, en aquest santuari hi conflueix tota mena de visitants: el turista, el religiós, el cultural, el gastronòmic ­l'hostatgeria és estupenda­, el de natura, professionals del ciclisme i, sobretot, el públic familiar. Per si us les voleu donar culturetes, aquesta és la història del Santuari: L'any 1409, el rector de Sant Martí Vell va concedir una llicència a Martí de Llac i Guillem de Casadamont per construir una capella dedicada a la Mara de Déu dels Àngels. Ara bé, l'edifici actual és del 1718. Imagineu-vos tot el que ha patit i viscut aquest santuari! 

  • Què fer
  • Rutes i passejades
Parc de la Draga, el jaciment neolític
Parc de la Draga, el jaciment neolític

 L'únic jaciment neolític d'ambient lacustre de la península Ibèrica.Voleu conèixer com era la vida dels homes i les dones que vivien en aquella època? Feu una reserva prèvia i gaudiu de l'aventura! Per cert: si voleu aprofitar per dinar per Banyoles, al mateix parc, direcció Serinyà, trobareu una fantàstica zona de pícnic. Hi trobareu una vintena de taules, totes d’ús lliure menys les tres que estan més juntes, a prop del bar. Algú pot demanar més? 

Publicitat
  • Què fer
Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà
Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà
Propera parada: Les coves de Serinyà. Un dels millors jaciments d’Europa occidental per conèixer el pas de l'home de Neandertal a l'home modern, un paratge únic per apropar-nos a l'escenari on vivien els caçadors recol·lectors de la prehistòria. Aquest indret, descobert a finals del segle XIX com a lloc d'assentaments estacionals humans i d’enterraments, està format per tres coves: les de Reclau, les de Mollet i les d’Arbrau. 
  • La Selva

 Aquest paratge és un indret perfecte per passejar fent-hi un recorregut boscà i admirar-hi una de les construccions més excèntriques de Puig i Cadafalch: Sant Pere del Bosc, que des de fa més de 1.000 anys ha estat monestir, asil, finca noble d'un indiano que es feia anomenar comte de Jaruco.Podem organitzar una excursió al monestir i arrodonir-ho amb una volta pels camins de Ronda de la zona. L'edifici allotja avui en dia un luxós hotel i un reputat restaurant de cuina d'avantguarda. Durant les nits d'estiu, també hi ha xiringuito al jardí. Malgrat els llums i el luxe, de nit no pot evitar un marcat caràcter misteriós. Un indret màgic.

Publicitat
  • Què fer
  • Alt Empordà

No hi podia faltar. Les ruïnes d’Empúries és un dels dos assentaments grecs que, fins a dia d'avui, coneixem a la península Ibèrica. Es tracta d'un conjunt històric que engloba diferents cultures: els grecs (segle VI aC.) i els romans (any 218 aC.), tot i que la majoria de les restes visibles actualment corresponen a l'època en què la ciutat grega i la romana estaven unides en un sol municipi. De la ciutat romana cal destacar els mosaics de les grans domus (cases), el fòrum o la porta principal de la muralla. I de la ciutat grega, destaquen el temple d'Asklepios i l'escullera hel·lenística. 

8. Muralles de Girona

Girona és plena d'història i rutes per a tots els gustos i colors. Una de les nostres preferides és, sense cap mena de dubte, passejar per la muralla pròpiament dita, resseguint el passadissos i contemplant unes panoràmiques excepcionals de la ciutat i, després, fer-ho a "peu a terra" contemplant els murs, torres i merlets.

Publicitat

9. El poblat iber de Lloret de Mar

Voleu fer un viatge al segle VI aC, quan els ibers comencen a arribar a casa nostra? Poseu rumb a Lloret de Mar.  La raó? Podem trobar-ne tres poblats: Montbarbat, Turó Rodó i Puig de Castellet. La seva cronologia abasta des del segle IV aC fins al II aC, quan el món ibèric va desaparèixer a causa del procés d'expansió dels romans. S'ha de veure. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat