Cala s'Alguer
© Sigfrid Campama PuigCala s'Alguer
© Sigfrid Campama Puig

Què veure i visitar a la Costa Brava

Platges, pobles, castells, jardins... Els llocs imprescindibles de la Costa Brava més autèntica

Publicitat

La Costa Brava és, amb raó, la nineta dels ulls de Catalunya. Però carai, és que és incomparable! I no són només les caletes i els pobles de pescadors, ni els festivals, ni els restaurants... És l’encant de la seva gent, la bellesa del seu paisatge i les tradicions de la seva cultura: tot es conjuga en una simfonia única. I malgrat que està plena de llocs típics i tòpics, encara queda teca per descobrir.

1. ... a través dels seus jardins

Lloret de Mar té un dels jardins noucentistes que millor conserven l’esperit renaixentista: els de Santa Clotilde. Si consultes els seus horaris de visita pots muntar-te un pla rodó: passeig pels jardins i un merescut descans a la platja de sa Boadella, que està a cinc minuts a peu i és de les poques que es conserva lliure d’edificacions.

Voleu més jardins? A Blanes hi ha els de Marimurtra, a Calella de Palafrugell els de Cap Roig i entre Blanes i Lloret els de Pinya Rosa. Aquí els teniu tots.

2. ... a través de la història

Una altra manera de descobrir la Costa Brava és resseguir el pas de la història. Entre els penya-segats i les valls, trobem vestigis d’antigues civilitzacions: les ruïnes d’Empúries són les més conegudes, però també hi ha el dolmen de la Cova d’en Daina a Romanyà de la Selva, el conjunt megalític a Roses i el poblat íber d’Ullastret (el més gran de Catalunya). I la majoria estan a prop o al costat d’alguna platja (posats a conquistar un poble, millor que tingui vista al mar i accés privat a una caleta... no?). Una bona proposta és visitar el poblat íber de la platja de Castell, a Palamós. És molt petit (en un moment el tens vist) i pots arrodonir la jornada amb dues excursions tot resseguint els camins de ronda: a la dreta cap a s’Alguer, una petita cala amb les típiques barraques d’antics pescadors; o a l’esquerra cap a cala Estreta, on pots banyar-te en versió no tèxtil.

Publicitat

3. ... medieval!

Però si la teva època és més l’edat mitjana, no et perdis el castell i el recinte emmurallat de la vila vella de Tossa de Mar, el nucli antic de Pals, el triangle format per Monells, Cruïlles i Sant Martí Vell al bell mig de les Gavarres, així com els castells de Peralada i Peratallada. Ara, per fortificacions, el castell de Sant Ferran, a Figueres. Si vas llegir 'Victus' i després de 600 pàgines encara no has entès tot allò dels baluards i fossats... no et preocupis (no estàs sol), allà de cop ho veuràs clar: la muralla, les places d’armes, les casamates, les cavallerisses i fins i tot galeries subterrànies de contramina. Però pensa a trucar-hi i reservar la visita anomenada La catedral de l’aigua, amb la qual recorreràs l’exterior del castell en tot terreny i navegaràs per l’interior de les cisternes de la fortalesa. Aprofita que voltes per l’Alt Empordà i passa també pel monestir de Sant Pere de Rodes. És un majestuós conjunt monumental situat al capdamunt de la serra de Verdera on reviuràs l’època feudal. La fortalesa d’Hostalric és un altre equipament que has de visitar per gaudir d’una visita amb regust medieval.

4. ... a través del cap de Creus

I ja que estem intel·lectuals, podries agafar les corbes i anar al paratge de Tudela, al cap de Creus. El que durant anys van ser més de 400 bungalous de l’antic Club Mediterranée, ara és un dels racons naturals més espectaculars, on podràs gaudir de la màgia del paisatge mentre descobreixes algunes de les roques que van inspirar Salvador Dalí. Fixa’t quan agafis el passeig que per terra trobaràs pistes de quins són els rocs que surten als quadres surrealistes. Sí, culturitzar-se fa venir calor... però estàs al lloc idoni: veuràs que per tot el Parc Natural tens camins senyalitzats que et porten a petites caletes on fer una capbussada. Deixa el cotxe al pàrquing del costat del far i... a caminar!

Publicitat

5. ... a través del mar

I si anem al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà? Amb prop de 5.000 hectàrees, és el conjunt marjalenc més important de Catalunya, després del delta de l’Ebre. Aquí podràs observar centenars d’espècies animals, sobretot ocells: els aiguamolls són el refugi de moltes aus migratòries. El Parc Natural també disposa de centre d’informació i documentació i d’una estació meteorològica. I si ets dels que flipen amb el cap dins de l’aigua, les Illes Medes seran el teu paradís: aquest parc natural protegit és una de les reserves de fauna i flora més importants de la Mediterrània.

6. ... i amb caiac!

Per a valents, per als qui s'inicien, per a petits i per a grans: la Costa Brava mostra tot el seu esplendor a través d'una pila de rutes en caiac que no us podeu perdre. Podreu descobrir coves, com la d'en Gispert o la de s'infern, o paisatges com la badia de s'Agaró o el Cap de Creus. Arremangueu-vos bé i llanceu-vos a l'aventura!

Publicitat

7. ... o de platja en platja!

Pocs territoris poden comparar-se a la Costa Brava pel que fa a indrets de bany idíl·lics a l’abast de la mà. A la costa gironina hi trobem platges sorprenentment verges, d’altres que equilibren delicadament urbanisme i paisatge i moltes de molt populars però mai tan massificades com per no poder-hi plantar la tovallola. Trieu-ne una o una altra segons els vents, si dueu nens o la distància a peu per arribar-s’hi. A partir d’aquí, només ens falta per dir que vigileu amb el sol i... a gaudir de la fantàstica Costa Brava!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat