taps, cadaqués
taps, cadaqués

8 plats típics gironins que cal tastar

Una selecció de plats típics gironins i empordanesos que trobem molt a faltar quan viatgem o marxem a viure fora

Publicitat

Heu passat mai llargues temporades fora de casa, lluny de Girona? Nosaltres sí. Tots aquells anys estudiant fora ens van servir per moltes coses, com per exemple, elaborar una llista dels productes que més trobàvem a faltar. Coincidim? Digueu-nos-ho als comentaris! 

Les anxoves de l'Escala

No ens intenteu convèncer. Les anxoves del Cantàbric són bones, molt bones, però les anxoves de l’Escala són millors. Els experts diuen que és gràcies al salaó,-que ens van ensenyar els grecs!-, i s'ha transmès de pares a fills. El fet és que les bones anxoves de l'Escala es desfan a la boca i són una petita meravella. 

Els brunyols de l'Empordà

El millor de la Setmana Santa és, sense cap mena de dubte, els brunyols. Aquests dolços de forma arrodonida, fregits i endolcits amb sucre d'origen àrab i típics de l'Empordà. Perquè no: els bunyols (atenció a la 'r' de menys) de Barcelona no són iguals: la massa és diferent! I els nostres, és clar, són molt més bons. Oi? 

Publicitat

Les gambes de Palamós

Grosses, de color vermellós i una frescor i un sabor incomparable. Així són les gambes de Palamós i estan per llepar-se’n els dits. Sabem que comparteixen corrent marítima amb les Gambes de Sóller, però aquestes ens agraden més. Molt més! A la planxa volta i volta i a plorar d'emoció.

Els taps de Cadaqués

Ho confessem. Una de les raons per anar a Cadaqués és parar a La Malloquina i comprar uns quants taps. Per encàrrec, això sí. Pels quatre gats que no sàpiguen què són: uns pastissets de pa de pessic que es fan a Cadaqués des del segle XVIII. Es poden sucar amb almívar o rom. I no tenim paraules per descriure'ls. Espectaculars! 

Publicitat

Els xuixos

Aquest dolç de pasta i crema va néixer a principis dels anys vint del segle XX d'una adaptació local d'un pastís francès anomenat 'chou à la créme'. Sí, també es fa fora de Girona, però com diu Fonalleras només els xuixos gironins són autèntics i memorables. La resta sovint són pastes ensucadres. 

La xocolata de Can Xapa

Ni Lindt ni Godiva: nosaltres som fans de la de Can Xapa. Un dels secrets més ben guardats de la tradició gastronòmica gironina. La fabriquen en teules d'un quilo i mig que s'esmicolen en trossets de cacau al 85% i fruits secs garapinyats. Crea addició, i de la bona!

Publicitat

El recuit de Fonteta

Sigui de cabra o de vaca, el recuit de Fonteta és una autèntica joia gastronòmica per la seva textura tendre i compacte, la cremositat i el suau aroma. És ideal per menjar-se'l a cullerades amb una mica de mel o sucre al damunt, però si voleu seguir les instruccions de Ferran Adrià, ell recomana menjar-lo batut amb anxoves.

La botifarra de perol

A la brasa, fregida o esparracada. La botifarra de perol ens encanta. Actualment s'elabora amb carn del cap i de l'espatlla, cansalada, papada, freixures, sal, pebre negre i sang, tot cuit. El resultat? Aquest embotit melós que es desfà a la boca. Abans, per cert, es feia amb les carns que anaven a la caldera com el ronyó, el cor o el cap de porc.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat