Ramen
© kps123Ramen
© kps123

Els millors restaurants de Girona del 2016

Nous restaurants i clàssics de la gastronomia gironina que mai moriran. Aquests són els nostres fogons preferits de l'any

Publicitat

Que ningú s'ofengui: aquesta llista no està ordenada ni per preferències ni per preu. Això sí, són alguns dels millors fogons on hem menjat aquest any 2016. Hi ha restaurants que acaben de néixer, altres que han confirmat una trajectòria ascendent. No tots són d'alta (i cara) cuina, a les comarques gironines podem menjar unes tapes boníssimes, hamburgueses, cuina japonesa o tradicional. Tasteu i jutgeu vosaltres mateixos. I si ens deixem algun dels vostres preferits, digueu-nos-ho en els comentaris!

  • Asiàtica
  • Centre
  • preu 2 de 4
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
El Mien és un dels millors restaurants del 2016 perquè, fins fa poc, trobar un bol de ramen (la sopa de fideus japonesa) a Girona era difícil. Massa difícil. Les coses, per sort, comencen a canviar. Un dels restaurants on en podreu trobar és el Mien. Els responsables són, de fet, els mateixos de l'Umai (regentat, recordem, per un cuiner d'origen mexicà i la seva dona xinesa) amb una peculiaritat: està especialitzat en fideus i, evidentment, ramen. També podem trobar entrants, com les fantàstiques gyozas de gambes o pollastre, i unes postres per llepar-se'n els dits (no marxeu sense tastar el pastís de te verd!) però l'autèntic rei de la casa és, sense cap mena de dubte, el ramen. El brou és casolà i 100% xinès, els fideus estan fets a mà,-per l'entranyable avi de l'entrada, de fet-, i els 'toppings' són força variats: porc, ànec, vedella o llagostí a la tempura. En definitiva: un ramen que seria capaç de ressuscitar els morts. No us agrada la sopa? No patiu: també podeu demanar uns bons fideus picants. En trobareu amb bolets, peix o carn. Per llepar-se'n els dits!
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Ca l'Arpa
Ca l'Arpa
No podia faltar Ca l’Arpa. Un espai d'una estrella Michelin pensat per a gaudir dels productes més destacats de l’entorn. Darrere de cada plat, de cada elaboració de Pere Arpa, hi ha l'amor i la sensibilitat per la terra i, sobretot, una interpretació del llegat culinari tradicional. Ells ho tenen clar: els hi agrada cuinar i transformar el producte. A més, també elaboren gran part dels productes que serveixen a taula com el pa, les melmelades, els pastissos… Que ens podem endur a casa!
Publicitat
  • Menjar ràpid
  • Centre
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Cansats del fast food greixós i calòric? De somiar que aneu a la feina o a classe amb un suc verd a la mà? La resposta a les vostres pregàries es diu Nibble i està situat enmig de la Rambla de Girona. Un (acollidor) local de take away especialitzat en 'slow fast food’ i sucs verds ‘cold pressed’ on tot està cuidat fins a l’últim detall: hamburgueses de carn de Girona i pa cuit en forn de llenya, pasta, ‘fish and chips’ i altres snacks universals per picar i el producte estrella: els nibs. Una barqueta feta de galeta salada, un llit d’enciams o verdures i, finalment, la proteïna: steak tartar, magret d’ànec, tàrtar de salmó o de tonyina… Una autèntica delícia inventada pel seu cuiner, en Javi Benítez. Més detalls que us faran córrer cap al centre de Girona: L’aigua, que vosaltres mateixos us podreu posar en una ampolla, no ha estat embotellada ni emmagatzemada durant dies i, evidentment, tot (des dels sucs fins al menjar) es fa cada dia. Si hi aneu, no podeu marxar sense tastar un (o dos, o tres) dels sucs verds, el nib de salmó, i, sobretot, l’hamburguesa de tonyina oriental amb pa negre. Una autèntica delícia.
  • Marisc
  • Baix Empordà
  • preu 2 de 4
Maria de Cadaqués
Maria de Cadaqués
És dels pocs restaurants de Palamós que continua, des del 1936, ininterrompudament viu com a clàssica taverna de pescadors del centre de la vila des que la Maria, difunta besàvia de la generació actual, va engegar el negoci. La cuina és també de la seva herència: 100% marinera i senzilla. Tot el peix surt de la llotja local i el millor és que us deixeu aconsellar en funció del producte fresc del dia que tinguin a mà. Evidentment, el plat estrella és la gamba de Palamós a la planxa, però també val la pena el suquet de peix, l’arròs a la cassola o la canana amb ceba.  A part de la carta, de racions i plats, una bona excusa és anar-hi quan hi ha disponible algun dels menús gastronòmics que promociona l’associació de restaurants de la Badia de Palamós, El Plat Blau
Publicitat
  • Centre
Simfonia
Simfonia
Benvinguts al paradís del formatge i dels vins! A la Simfonia, s’hi pot comprar formatge (i vi) però menjar-ne és tota una sorpresa perquè, hi aneu quan hi aneu, mai no se sap quins trobareu. De la norantena de referències amb què treballen, serveixen cada dia només els que estan realment en el seu punt ideal de maduració. Per tant, els que pugueu degustar avui, potser no els trobareu demà. Però no només de formatge viuen en aquest local. Tenen una carta basada en el bon producte on podeu trobar llom de salmó, anxovetes, foie, pernil, etc. però també receptes de cuina de mercat com unes verdures al forn o una crema de carbassó. Agafeu algun d’aquests platets i deixeu lloc per acabar amb la taula de formatges que, si ho desitgeu, us poden personalitzar. Pel que fa als vins, deixeu-vos assessorar a l’hora d’escollir-los. En tenen 350 de diferents i d’aquests, 33 els podeu prendre en copes que van dels 2€ als 45€. La Simfonia és el lloc per fer-vos un bon homenatge a mida si sou amants d’aquestes delicadeses!
  • Japonesa
Restaurant Haiku
Restaurant Haiku
Us agrada el sushi? Que no us donin maki per llebre! El millor sushiman (bé, un dels millors) del món el tenim a casa nostra. Concretament a Cadaqués. Es diu Federico Filipetti,-tot i que tothom el coneix com a Fede-, i és un xef argentí format, entre altres llocs, al Bulli i al Celler de Can Roca. Filipetti és, també, un dels valors puixants del panorama gastronòmic gironí. No us ho creieu? Aneu al Haiku, aquest petit i pintoresc restaurant de Cadaqués cada dia més popular. Tot i que opta per una cuina tradicional japonesa, en Fede, aporta als plats el seu toc personal, gairebé mediterrani, convertint el sashimi, nigiri, maqui o tempures en experiències memorables. Per cert: Els vegetals, plantes, flors, herbes que utilitza les conrea ell mateix al seu hort. Si hi aneu, no us perdeu el carpaccio de vedella Kobe: per llepar-se’n els dits.
Publicitat
  • Alt Empordà
  • preu 2 de 4
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Rafa's
Rafa's
Ras i curt: peix a la planxa. Al Rafa’s no hi entenen ni de cartes ni de menús. Tot va segons mercat i sense elaboració, només planxa. És un mític del centre de Roses, a tocar de la plaça de l’Església. Es diu que per les seves taules –només cinc– hi han passat personatges de renom com Ferran Adrià i Juli Solé però en Rafa, qui regenta el local, assegura que ell continua treballant igual cada dia que obre. Gambes, escamralans, espardenyes, etc. provenen de la comarca: Llançà, Port de la Selva o Roses. Les navalles, del Delta de l’Ebre, les cloïsses, de Galícia i les ostres, de França. Tenen terrasseta a fora. Val la pena trucar per reservar.
  • Hamburgueses
  • Eixample
Hamburgueses d’autor amb producte de proximitat i fetes a mà, com de tota la vida, vaja. A Km0 fan servir carn de Figueres i fruites i verdures de pagesos de la comarca per complementar-les. El pa, apte per a intolerants, és d’hamburguesa però té consistència i la carn la presenten al punt, ben gustosa. En tenen de vedella, com la Michelin, amb foie i melmelada de maduixa, ruca i poma; i de pollastre, com la Chicken Road, arrebossada amb panko i amb maonesa de mel i mostassa. Però, feu el favor de tastar les d’ànec de l’Empordà! Us sorprendrà que són ben suculentes. Precisament l’Empordanesa és irresistible! Hi posen ceba caramel·litzada i confitura de figa. No us ve salivera? 
Publicitat
  • Cuina creativa
  • La Selva
  • preu 2 de 4
Sa Lola
Sa Lola
El rastre de la factoria Adrià s’escampa cada vegada més per tota la geografia a través dels locals que obren els seus deixebles criats a les cuines de l’Albert i en Ferran Adrià. És el cas del Sa Lola de Blanes i el seu concepte 'bar gastronòmic' com a paraigües d’una carta centrada en el món de la tapa creativa. És aquesta la influència que tant en Rafa Salinas (xef) com l’Albert Mir (cap de sala) han mamat del seu pas pel Tickets de Barcelona i que ara apliquen cada dia amb un ull posat a la sofisticació i l’altre a la diversió. De la tapa sobretot n’agafen el concepte de compartir perquè la resta és una bogeria: filipinos de foie, calamars penjats, musclos a la brasa, escamarlans al fum, llagostins corn-flakes o les olives esferificades d’anxova. Aquesta última, una clara picada d’ullet a l’univers Adrià.
  • Cuina creativa
  • Centre
Nu
Nu
Nu versus Massana o Massana versus Nu. El Nu és el rock’n’roll mentre que el Massana és tradició. Tots dos restaurants gironins formen un binomi gastronòmic exquisit, cadascú amb la seva singularitat. El Nu opta per la fusió de la cuina meditarrània amb la del sud-est asiàtic. Diuen que fan cuina urbana (nou concepte a tenir en compte?): ràpida, ben elaborada i bona. Què en pot sortir d’aquesta combinació? Una carta molt especialitzada en plats crus i frescos, d’aquí ve el terme nu. Coriandres, juliverts, peixos del dia… mesclats amb creativitat. Parlen també de cuina transparent, sense floritures innecessàries: ceviche de corball, steak tartar, llagostins amb shiso verd i maionesa d’all negre, tagliata de bou a la brasa, tataki de tonyina lacat amb fruites vermelles i gel de coco… Let’s rock’n’roll!
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat