Més enllà del Celler de Can Roca i de les anxoves de l'Escala, les comarques gironines destaquen per plats, receptes i productes que combinen el bo i millor del mar, la muntanya, l'obaga i l'embotit. No només del König viu Girona. Aquí teniu el Top 10 de receptes i costums per afegir al nostre costumari de gironins de soca-rel.
2. Xuixo
Aquest dolç no apta per vegans de pasta i crema va néixer a principis dels anys vint del segle XX d'una adaptació local d'un pastís francès anomenat 'chou à la créme'. Actualment és una pasta ensucrada que també es fa fora de Girona, però com diu Fonalleras només els xuixos gironins són autèntics i memorables. Molt a favor.
3. Arròs de Pals
Aquest curiós arròs va ser introduït pels àrabs des de València i es creu que en el segle XVII l'arròs de l'Empordà contribuïa a l'abastament de tota Catalunya. Les varietats més conegudes que es conreen a Pals són el bahia i el bomba com a més tradicionals, i el carneroli i el nembo com a més actuals. Es pot fer servir per a tota mena de plats, especialment per cuinar l'arròs a la cassola, plat típic empordanès, ja que l'arròs no es passa i queda grenyal.
4. Fesol d'ull ros
També conegut com a banyolí, és una varietat de fesol típica del Baix Empordà i de l'Estany i conreada des de molt antic. El distingirem pel seu color marronós i l'absència de l'ull negre. Darrerament i gràcies a l'esforç per promocionar els productes de la zona per part d'alguns restauradors se n'ha dinamitzat el seu cultiu. Ens els podem menjar amb bacallà escaixat o escalivada
5. Ratafia
6. Pollastre amb escamarlans
7. Vedella amb bolets
Girona no era un lloc de vedella i menys per a les classes populars molt més habituades al porc o el pollastre, però aquest plat es va popularitzar com un plat de festa major i celebracions, una recepta per les grans ocasions. La combinació de la melositat d'una vedella ben guisada amb el perfum de muntanya i molsa dels bolets i una salsa feta a foc lent és senzillament superba. Un plat per sucar-hi pa, ara si, apte per tots.
8. Gambes de Palamós
9. Anxoves de l'Escala
Discover Time Out original video