Actualment prop de 50 restaurants de Catalunya, de costa i de muntanya, de cuina tradicional i d'autor, tenen en el seu poder en aquest moment com a mínim una estrella Michelin, dos dels quals arribant a l'excel·lència. Us podem assegurar que serà un encert segur per al paladar si els trieu. Això sí, en molts dels casos reserveu amb (moltes) setmanes d'antelació, ¡ prepareu la Visa!
Amb 3 estrelles
Sant Pau
Què es pot dir de la cuina de Carme Ruscalleda i del seu restaurant Sant Pau que no s'hagi dit ja? El citem sobretot per recordar que al Maresme, i en concret a Sant Pol de Mar, és on es troba un dels dos únics restaurants que en aquest moment tenim al país amb tres estrelles Michelin, i per tant si feu l'escapada de 48 hores que us proposem pot ser una bona oportunitat per fer-hi cap i deixar-se portar per una cuina innovadora però amb productes de proximitat.
Lasarte
Barcelona
L'ambaixada de Martín Berasategui a l'hotel Condes de Barcelona s'ha convertit en un dels restaurants imprescindibles de Barcelona, Catalunya i Espanya, on el xef ofereix el bo i millor de la seva creativitat. El menú de degustació és un plaer d'aquests que tothom hauria de concedir-se una vegada a la vida, o si es pot, un cop l'any.
Amb 2 estrelles
Àbac
Barcelona
Jordi Cruz ha recuperat la segona estrella Michelin de l'Àbac i l'ha tornat a convertir en el restaurant imprescindible d'alta gatronomía de Barcelona. Ha conquistat aquest estatus gràcies a una cuina plena de mestratge i sofisticació, per tocar el cel.
Enoteca
Barcelona
El xef Paco Pérez va aconseguir dos Michelin pel Enoteca -ja no és l'altre restaurant de l'hotel Arts, és un pes pesat a Barcelona per mèrits propis- i també va veure com el seu Miramar de Llançà ha rebut la segona estrella Michelin. Poca gent transporta el gust de la mar a l'alta cuina com ho fa ell: aquest exquisit cuiner, lacònic en paraules, parla amb la imaginació i l'onatge del mar. L'elevació que ha fet de les espardenyes mereixen un capítol a la cuina d'avantguarda catalana, i els seus arrossos acontenten per igual a la clientela bulliniana i als fonamentalistes del corpus de la cuina catalana. Rendir-se a la fragància del seu arròs melós amb llamàntol és la millor manera de retre-li homenatge.
Moments
Barcelona
El fill de Carme Ruscalleda, Raül Balam, ha arribat a la segona estrella Michelin amb aquest restaurant d'hotel 'top'. Com el restaurant matern Sant Pau, el concepte és una impecable cuina innovadora però molt catalana, amb plats com el fricandó de vedella amb carreretes o les gambes del Maresme amb pètals de tomàquet confitat, bouquet vegetal i pinyons torrats. Dues estrelles Michelin.
Amb 1 estrella
Pakta
Barcelona
El restaurant que Albert Adrià va obrir a Barcelona després del Tiquets i 41º és un nikkei: aquell tipus de cuina que va néixer al Perú per la barreja de la cuina autòctona i la immigració japonesa. Ara bé, ha passat pel seu filtre aquest gènere culinari per aconseguir plats sorprenents, com ara una fusió de maki i causa de maki fumat, o nigiri de salmó amb salsa d'ají groc. Pakta, en quítxua, significa "junts". La creativitat i excel·lència del Pakta s'ha vist recompensada amb una estrella Michelin el 2014.
Celerí
En Xavier Pellicer és un dels grans xefs catalans i n'ha viscut de tots colors: va marxar de l’Àbac amb dues Michelin, va patir el trist i injust enfonsament de Can Fabes. Apartat de la pressió de la carrera de les Michelin, va trobar el seu camí en l'assessoria dels restaurants (Barraca, Barracuda, Carmelitas) de Tribu Woki. Ara bé, el restaurant Celerí, on apart de ser assessor és soci, és el mitjà amb el qual ha tornat a la cuina d'autor d'una manera profundament personal.
Pellicer ha parit un restaurant on cada plat de verdura –eco i de temporada– té una interpretació amb matís vegà, carnívor o marí. És a dir, tres derivacions. Però on sempre mana la verdura, tret d’un breu apartat de carns eco. “A vegades les cuines d’autor –i això no deixa de tenir un component autoral– són massa hedonistes, i el que hem de fer és abocar-nos al client”, valora. Epicuri, s’ajusta als seus valors culinaris: la senzillesa, el plaer quotidià, l’arrelament en el que és modest (que no petit). Perquè, de fet, els noms dels plats són productes que s’anuncien nus: espinacs, alls tendres, cítrics, tàperes (que declinen amb parmesà i papada cruixent en les dues versions restants).
Malena
Gimenells
Sens dubte, un dels millors restaurants en terres de Lleida, situat en una antiga vaqueria i amb cuina a la vista. Disposa també d'un jardí on menjar i està preparat per a les grans celebracions. Pel que fa als plats, treballa amb productes autòctons per a oferir una carta actual i creativa.
Xerta
Una exquisida excepció: el restaurant Xerta, a l'hotel Ohla, abandera l’entrada a l’alta cuina barcelonina del gran desconegut de la gastronomia catalana: el producte del delta de l’Ebre. El xef Fran López, que als 25 anys va aconseguir la Michelin a Villa Retiro (Xerta), ofereix plats on es combina el poder cru de la mar amb la creació gastronòmica.
Com explica ell mateix, "som l’únic restaurant gastronòmic amb segell del Delta a Barcelona. I això és el que ens fa ser tan diferents i peculiars, en una ciutat on hi ha grans restaurants peruans, mexicans o japonesos, i també catalans de diferents punts. Però del sud, no! Naltros som del Delta, tenim accés a tot el seu producte i en dominem les tècniques de cocció apropiades. Aquí aportem una cuina singular i poc coneguda: angules, anguiles, caixetes, ostra del Delta, ortiga de mar..". Podeu descobrir les caixetes, un mol·lusc que sembla de mar i té un sabor concentrat de mar potentíssim.
La carta és curta, molt enfocada al menú degustació, i al migdia hi ha una de menú qualitat-preu espectacular, de dimarts a divendres: aperitius, un entrant, un segon de carn o peix, postres, vi, cafè i petits fours. Ara bé, és en el menú de mar endins de López on es copsa la veritable dimensió de la seva cuina: amb plats com les cocotxes i angules: un plat amb una aroma espectacular. "Dins de la senzillesa, té una textura evolvent en boca, gelatinosa, el mossegues i es fon, i al mateix temps et fa salivar”. López no exagera; pil-pil i angules: màgia. O l'arròs d'ortigues: un plat d’aquells que, com se sol dir, justifiquen la visita: arròs cremós amb ortigues i espardenyes, tot lligat amb una maionesa d’algues i salicòrnia
Tickets
Barcelona
Els germans Adrià han tornat a triomfar, ara a Barcelona, amb aquest ambiciós resum de la seva filosofia de les tapes. Amb quatre barres diferents -marisc, planxa, dolç, entreteniments, invents diversos -el client pot gaudir de la versió bulliniana de les tapes de tota la geografia espanyola. Sípies en la seva tinta amb pasta d'ametlla o síndria a la graella en són només exemples. I connectat amb Tiquets, la cocteleria 41 ofereix cada nit un menú de degustació que és el més proper que hi ha de El Bulli.
Hisop
Barcelona
El restaurant Hisop barreja experiència i innovació, amb un altíssim nivell de qualitat. Està especialitzat en cuina catalana contemporània, utilitzant productes de primera qualitat per aconseguir nous sabors, a més d’un toc original i sofisticat mitjançant l’exquisida presentació dels seus plats. Destaquen els calamars amb trompetes de la mort, botifarra i fonoll, el pop amb faves a la catalana i tòfona, o la llengua de vedella amb salsa d'ostres.
Cinc sentits
Barcelona
Un espai molt agradable, amb una cuina imaginativa que culmina les expectatives del seu nom. Per deixar-se emportar, gastronòmicament parlant, amb plats com el mar i muntanya amb papada cruixent de porc, allioli de safrà i calamar a la planxa. Jordi Artal, amb una estrella Michelin, prepara un menú degustació on prima el millor producte possible una imaginació sense límits. És capaç de fer coses com un moniato a la brasa farcit de fum.
Dos Palillos
Barcelona
Albert Raurich -bullinià de pro- demostra que hi ha germanor entre les tapes asiàtiques i espanyoles, i un nivell d'excel·lència de producte i creativitat que li ha valgut la seva primera estrella Michelin. Dos Palillos és una perfecta fusió entre el bar Manolo i la barra asiàtica d'alta cuina, un lloc que no té taules i on, si no tenen temps, no et van servint el vi. Reflexió: part de l'estrella Michelin sempre premia el servei, i que ells la tinguin encara dóna més valor a les seves fenomenals tapes asiàtiques.
Discover Time Out original video