Albert Adrià pa amb tomàquet
Moisés Torne Biayna
Moisés Torne Biayna

14 receptes creatives de pa amb tomàquet que us deixaran amb la boca oberta

Albert Adrià, Nandu Jubany, Carme Ruscalleda, Joan Roca i fins a 14 xefs ens donen la seva recepta creativa del pa amb tomàquet perquè la fem a casa. Descobriu tots els detalls a l'exposició 'Sapiens. Comprendre per crear' del CosmoCaixa.

Publicitat

Fins el 31 de maig, al CosmoCaixa ofereix aquesta exposició que us donarà l'oportunitat per experimentar, aquesta vegada sota el guiatge del gran Ferran Adrià i el seu equip de elBulliLab. 'Sapiens. Comprendre per crear' ens farà reflexionar sobre l'aparent simplicitat de l'elaboració del pa amb tomàquet i ens mostrarà, després d'aplicar-hi una metodologia sistemàtica, com podem arribar a uns resultats sorprenents i innovadors. Aquesta és una mostra del que hi trobareu!

1. Pa amb sashimi de tomàquet de Carles Abellan

Per fer la massa posem el llevat (5g), amb una mica d’aigua tèbia, al bol de la KitchenAid. Hi afegim 100 g de farina i 3 de sal i 55 g d'aigua, i treballem amb el ganxo fins que esdevingui una massa homogènia. L’acabem de treballar a mà si cal refinar-la, i la deixem reposar
24 hores.
Traiem la massa de la nevera 2 hores abans d’utilitzar-la. L’estirem a 0,2 cm i la tallem en rectangles de 4,5 x 14 cm. La coem entre papers sulfuritzats i dues plaques de forn, perquè quedi plana i no pugi, a 200 ºC durant 4 minuts. Donem la volta a la placa i cuinem la massa durant 4 minuts més. La reservem en recipients amb gel de sílice.
Després preparem la marinada de tomàquet barrejant 20 g de salsa de soja, 5 de vinagre d'arròs, 30 d'oli verge extra i 3 g d'oli de sèsam. Traiem els pètals dels tomàquets i tallem cada tomàquet en quadrats de 4 x 4 cm. Marinem els tomàquets amb l’elaboració anterior durant 15 minuts. Ho escorrem i ho reservem fins a emplatar.
Abellan us recomana que acabeu el plat amb una mica de wasabi a sobre de cada tomàquet, una línia de ceba tendra i uan altra de porradell. Boníssim!

2. Pa amb tomàquet (amuse bouche) de Romain Fornell

Aquesta és una recepta força senzilla però deliciosa i sorprenent. Tallem el pa amb el motlle circular de 3 cm, el pintem amb oli suau i el col·loquem en els motlles. L’enfornem durant 6 minuts a 180 °C.
Escaldem el tomàquet en abundant aigua calenta durant 8 segons i el refresquem en aigua gelada. El pelem. El col·loquem, juntament amb l’all i les herbes aromàtiques, en una safata de forn; el salpebrem i el cobrim amb l’oli d’oliva suau prèviament temperat. El confitem durant 25 minuts a 80 °C.
Un cop preparats els ingredients, disposem el tomàquet confitat, acompanyat de l’oliva liofilitzada i la fulla d’alfàbrega, sobre una torrada de pa. Ja està llest!
Publicitat

3. Pa amb tomàquet 'de plat fondo i cullera' de Carme Ruscalleda i Raül Balam

Peleu les crostes d'una barra de pa i talleu-la a la màquina, a làmines fines. Poseu-les al forn a 100 ºC durant 15 minuts per assecar-les lleument, i reserveu-les. Renteu els tomàquets (500 g), partiu-los pel mig i retireu-ne les llavors interiors, però només de la meitat dels tomàquets. Amb un ratllador de forat gruixut, ratlleu-los. Amaniu els tomàquets ratllats amb l’oli i el puntet de sal i repartiu-los en 4 platets fondos.
Just al moment de presentar-lo a taula, afegiu-hi el pa sec i recomaneu mesclar-ho i menjar-lo amb cullera. Boníssim!

4. Sopa de pa amb tomàquet d'Ada Parellada

Per fer la sopa tallem els tomàquets (1 kg), els posem en un bol juntament amb el pa esmicolat (100 g de pa de motlle) i l’aigua (mig litre). Ho deixem tot en remull una bona estona i ho triturem fins a aconseguir una crema fina, i hi afegim el sucre, la sal i el pebre. Ho refresquem bé. Tallem la baguet a la màquina talladora d’embotit, ben fina. Torrem les llesques al forn, uns 5 minuts, a 180ºC.
Per fer l'acompanyament, ratllem el formatge de Maó i la xocolata a la pedra. Trenquem les avellanes. Barregem el formatge de Maó, la xocolata a la pedra i les avellanes. Piquem el porradell i també el barregem. Batem bé el formatge d’untar i el posem en un biberó. Deliciós!
Publicitat

5. Raviolis de pa amb tomàquet i oli d’oliva de Sergio Humada

Pelem 24 tomàquets petits sense fer-hi marques ni trencar-los. Per fer-ho, els fregim en oli ben calent durant uns segons i els refredem ràpidament en aigua gelada amb glaçons. Afegim als tomàquets la sal i el sucre, i els col·loquem sobre paper de forn separats els uns dels altres. Els assequem a 90 °C durant 4 hores, donant-los la volta a meitat de la cocció. Una vegada freds, i amb l’ajuda d’una xeringa, els farcim amb oli d’oliva. Els reservem en fred.
Per fer la massa del pa-ravioli necessitem 100g de farina de força, 2 g de sal, un d'impulsor, 10 g de mel, 10 g d'oli d'Arbequina i 45 g d'aigua mineral. Barregem els ingredients pastant la massa durant 10 minuts. La deixem reposar mitja hora.
Estirem la massa ben fina i la tallem en discos de 6 cm de diàmetre. Tanquem els tomàquets amb aquests discos formant una espècie de cresta. Els tornem a refredar a la nevera i els enfornem a 200 °C durant 8 minuts. Aquests raviolis són deliciosos i molt fàcils de fer.

6. Lluç amb pa amb tomàquet de Carme Ruscalleda i Raül Balam

Netegeu el lluç (s’ha de manipular amb compte ja que és un peix molt delicat i tou). Talleu-ne el cap i la cua, i el cos central feu-lo en dos trossos grossos, quasi d’un pam cada un. Traieu-ne l’espina central (comprovareu que és una operació molt fàcil). Disposareu de 4 tallades rectangulars, amb llom i ventresca. Repeleu la pelleta negra que hi ha al’interior del ventre. Talleu les llesques gruixudes de pa i feu-les a talls rectangulars sense la crosta, a la llargada dels lloms del peix. Amaniu-les amb tomàquet ratllat, oli i sal; us ha de quedar un pa ben xopat. Col·loqueu els talls de pa amanits a dins de cada tall de lluç, saleu el peix i lligueu els talls
amb fil. Procureu que el pa quedi a dins i ben comprimit. Fregiu el peix enfarinat amb oli abundant i a 185 ºC. S’ha de fregir només 1 minut per cada cara. El peix només el volem segellar per tot el voltant per aconseguir una crosteta torrada. L’acabarem de coure al forn, al moment de servir el plat.
Per fer la salsa, talleu les verdures a juliana molt fina. Farem servir un porro, una ceba, una pastanaga, quatre grans d’alls, un trosset d’api, una punta de llor, farigola i julivert. En una olla, amb un fil d’oli sofregiu lleugerament totes les verdures, fins que siguin ben cuites però no daurades. Saleu-les. Afegiu a l’olla el cap i l’espina del lluç a trossos, juntament amb la punta de llor, la farigola, el julivert i el xerès sec. Deixeu-ho coure 3 minuts més. Poseu a l’olla l’aigua bullent i deixeu coure 15 minuts a foc mitjà. Afineu el punt de sal, coleu i reserveu. Prepareu una maionesa amb l’ou, els 200 ml d’oli i el gra d’all. I ja ho tenim!
Publicitat

7. Pa amb tomàquet de Paco Perez

Aquesta és una recepta molt tècnica que necessita una Pacojet o una màquina de fer gelats. Polvoritzem 125 g d'aigua de tomàquet i 80 grams d'oli d'oliva sobre la molla de pa (250 g). Introduïm la molla en el got de la Pacojet i el congelem. Una vegada congelat, fem pols en la Pacojet. Escalfem l’isomalt (70g) juntament amb l’aigua de tomàquet i deixem refredar. Hi afegim l’oli d’oliva (50g) i ho emulsionem. Disposem la mescla en una muntadora amb vareta i la batem, afegint-hi el nitrogen líquid a poc a poc, fins que n’obtenim la textura de gelat.
Finalment extraiem, amb molta cura, la carn dels tomàquets cherry (40g) i posem punts d’oli sobre la carn de tomàquet cherry.

8. Pa amb tomàquet liofilitzat de Fina Puigdevall

Disposem 4 llesques de pa en una safata, les suquem amb el tomàquet partit per la meitat i afegim un bon raig d’oli d’oliva a cada llesca. Les introduïm dins de la liofilitzadora i les deixem liofilitzar durant 2 dies. Passat aquest temps, les conservarem en un ambient al buit. Una delícia molt fàcil de fer!
Publicitat

9. Pa de pasta fullada de tomàquet de Joan Roca

Per fer la massa d'aquest plat ideat per Joan Roca necessitem 6000 g de farina fluixa, 6000 g de farina de força, 360 g de sal, 360 g de sucre, 8 litres de llet, 240 g de llevat fresc i 2000 g de mantega de tourage. És un plat força elaborat però no gaire difícil: en un sol dia podeu fer molt material que podeu guardar per diverses ocasions.
Posem tots els ingredients secs en el bol de la pastadora. Els barregem molt bé a velocitat baixa durant un parell de minuts. Escalfem un litre de llet fins a 35 °C i hi dissolem el llevat fresc. Agreguem tota la llet a la massa mantenint una velocitat baixa. Quan tota la llet s’hagi absorbit, augmentem la velocitat fins que sigui mitjana alta. Seguim treballant la massa fins que el gluten s’hagi desenvolupat. La dividim en 8 masses de 2,6 kg, que treballarem per uniformar-les. Formem boles, les posem en plaques cobertes amb film transparent i les guardem a la nevera durant 5 o 6 hores. Portem la mantega de tourage a temperatura ambient. Tallem cada bloc de mantega en 4 porcions de 250 g. Estirem la massa fins que formem un quadrat una mica més gran que la porció de mantega. Apropem els quatre extrems de la massa per cobrir la mantega i donar-li una volta doble. La reposem i hi donem una volta senzilla.
Farcim la massa amb oli, sal de Maldon i Crutomat. Formem rotllos, que congelem i tallem en trossos d’entre 40 i 45 g. Els deixem a la nevera durant la nit.
De matí els fermentem a 33 °C, amb humitat al 10 % i en modalitat mixta durant 1 hora. Els coem a 180 °C, amb humitat al 10 % i en modalitat mixta entre 12 i 15 minuts. Com veieu aquesta recepta és una mica llarga però de ben segur que li traureu molt profit!

10. Pa amb tomàquet i oli texturitzat d'Albert Adrià

Aquest plat espectacular es fa embolicant una barra metàl·lica amb una làmina de pa de coca precuinada de 4x8 cm. Enfornem durant 5 minuts a 170º, la desemmotllem i la reservem
en un recipient hermètic amb gel de sílice. En un cassó, ajuntem el Glice amb l’oli d’oliva i ho escalfem fins que s’arribi als 45 °C i el Glice quedi ben diluït amb l’oli. Aboquem la mescla en un recipient hermètic i la deixem solidificar a la nevera durant 12 hores.
Tallem el tomàquet per les parts superior i inferior i hi fem una incisió. Obrim la carn i, amb l’ajuda d’un ganivet petit, n’extraiem la llavor. Reservem a la nevera fins a la presentació que farem en una safata on posem la làmina de pa i la untem lleugerament amb l’oli texturitzat. Seguidament, hi col·loquem a sobre la llavor del tomàquet. Acabem amb uns grans de sal grisa. L'estil dels Adrià a la vostra cuina!
Publicitat

11. El pa amb tomàquet del Disfrutar d'Oriol Castro i Eduard Xatruch

Aquesta és una recepta llarga i elaborada que farà que triomfeu en qualsevol sopar. Rentem kg de tomàquets i en traiem el peduncle. Els trossegem i passem els trossos per la liquadora. Una vegada liquat tot el tomàquet, introduïm el recipient amb el suc, sense moure’l, en el congelador durant 20 minuts perquè el líquid es decanti. En retirem la part més polposa, que s’haurà format a la part superior del recipient, i passem el suc clarificat de tomàquet que queda a la part inferior per un colador amb paper. Ho guardem a la nevera. Després ajuntem 300 grams del suc de tomàquet amb la clara d’ou (25 g) i ho triturem tot fins que no quedin grumolls. Hi afegim la sal i la goma de xantè, tornem a triturar-ho fins que no quedin grumolls, i ho guardem a la nevera durant 12 hores.
Per fer les llesques de pa aeri de tomàquet muntem la base de pa que acabem de fer en la muntadora a velocitat mitjana durant 10 minuts fins que n’obtenim una textura similar a la
d’una merenga. La introduïm en una mànega pastissera amb broquet llis. Escudellem, damunt d’un Silpat per a deshidratador, 10 quadrats amb les dimensions d’una llesca de pa de motlle. Amb l’ajuda d’una espàtula, allisem la superfície perquè la llesca quedi plana. La deshidratem a 40 ºC durant 24 hores, fins que aconseguim unes llesques de pa aeri de tomàquet. Amb l’ajuda d’una espàtula, tallem lleugerament la part superior de la llesca per fer els alvèols de
pa més visibles. La guardem en un recipient hermètic en un lloc fresc i sec.
Tot seguit farem el sorbet blanc de tomàquet amb 500 g del suc de tomàquet que ja tenim fet al que li afegirem un punt de sal i sucre. Escalfem 1/4 part del suc i hi fonem la gelatina ben escorreguda. Hi afegim la resta del suc de tomàquet i el guardem a la nevera durant 24 hores. Una estoneta abans de l’acabat, ho passem per la sorbetera per aconseguir un sorbet
de tomàquet, que guardem al congelador a uns –8 ºC.
Finalment torrem una mica de pa i en traiem la crosta, que trenquem en trossets
d’uns 0,4 cm. La guardem en un recipient hermètic.
Per presentar-lo repartim dues cullerades soperes de sorbet de tomàquet per sobre d’una llesca de pa de tomàquet, amb cura de no trencar el pa. L’allisem amb una espàtula petita i repartim la crosta de pa per la superfície. L’amanim amb unes gotes d’oli verge i la tapem amb una altra llesca de pa de tomàquet. Amb l’ajuda d’un ganivet de serra, en retallem les vores per obtenir un quadrat perfecte. Tallem aquest quadrat triangularment perquè tingui una forma triangular similar a la d’un sandvitx. I ja està llest per servir!

12. Truita al revés amb pa amb tomàquet de Nandu Jubany

Per la recepta de Nandu Jubany necessitarem dos sifós que omplirem amb 1 kg d’ou i incorporarem dues càrregues a cada un. Tallarem el pa de motlle artesà a trossos de 5 cm de llarg per 1,5 cm d’ample. Llescarem el pernil ibèric a la màquina de tallar embotit i l’acabarem de picar amb ganivet. Partirem els tomàquets per la meitat i en traurem les granes. Els ratllarem i els amanirem amb l’oli d’oliva verge extra i la sal.
Quan tinguem la planxa calenta, la freguem amb una mica d’oli d’oliva verge i hi afegim l’ou amb el sifó a sobre. Seguidament, posarem el pa de motlle al centre de l’ou i hi afegirem una cullerada petita del tomàquet amanit i una mica de pernil a sobre, i el salarem. Quan la truita s’hagi cuit per sota, la plegarem amb l’ajuda d’una espàtula i la deixarem acabar de coure per dintre. Ja està preparat per servir-se!
Publicitat

13. Xarrup de pa amb tomàquet de Jordi Vilà

Tallem els tomàquets (1 kg) per la meitat i els espremem ben fort amb les mans dins d’un recipient. Sobre un colador, col·loquem draps humits i hi incorporem els tomàquets i l’aigua
que n’hagem extret. Tanquem els draps fent un farcell i hi apliquem pes a sobre. Els deixem reposar 8 hores. Hi afegim sal i sucre al gust.
En un vas de xupito que sigui una mica alt, posem uns 30 g d’aigua de tomàquet i, a sobre, uns 8 g d’oli d’oliva. A l’últim moment, just abans de servir, hi posem la crosta de pa, que haurà d’estar cruixent.
Amb un quilo de tomàquets teniu per uns quants vasets així que prepareu-vos per gaudir!

14. Pa amb tomàquet líquid i llonganissa d'Oriol Rovira

Per fer aquesta aigua de tomàquet tan especial agafem 1 quilo de tomàquets, els rentem i els tallem a trossos. Els passem per la trituradora fins a obtenir-ne un trencadís i hi afegim sal al gust (10 g per litre, aproximadament). Amb l’ajuda d’un colador xinès folrat de paper de cuina deixem colar el trencadís tota la nit, dins la nevera. L’endemà, de matí, s’haurà format aigua de tomàquet transparent.
En un vas estret i alt posem 3 dits d’aigua de tomàquet, una capa d’oli d’oliva verge extra i el pa torrat. Tapem el vaset amb la llonganissa i ja en podem gaudir!
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat