CaixaForum
David Campos © Fundación Bancaria "la Caixa"CaixaForum
David Campos © Fundación Bancaria "la Caixa"

8 anècdotes i curiositats que hem après a CaixaForum

Una estada de cinc dies dona per aprendre molts detalls i fets curiosos

Manuel Pérez
Publicitat

Durant tota la setmana la redacció de Time Out hem treballat prop de la recepció del CaixaForum, el millor lloc per assabentar-nos de tot. Hem pogut copsar de primera mà els secrets de les exposicions, hem transitat alguns dels seus passadissos més secrets, i hem conegut a alguns dels seus visitants característics, com és el cas dels nens que gaudeixen de tot tipus d'activitats infantils. També ens emportem un bon grapat d'anècdotes i coses curioses que volem compartir amb vosaltres.

NO T'HO PERDIS: Obres mestres del CaixaForum


1. Els visitants

Per CaixaForum passa tot tipus de gent, de totes les edats, nacionalitats i condicions. Per anar al detall, sorprèn que el principal visitant no és estranger. El centre és molt barceloní, com demostra que el 64% dels visitants de 2017 són habitants de la ciutat. Un altre 17% venen de l'àrea metropolitana i la resta d'altres municipis de Catalunya (7%), de la resta d'Espanya (7%) i finalment estrangers (7%).

2. Els treballadors

Al voltant de 100 persones treballen cada dia al CaixaForum. A la xifra s'ha de sumar altres treballadors que cada dia aporten serveis, com guies, muntadors d'exposicions, tècnics que venen a muntar escenaris per a les Nits d'Estiu o altres activitats que realitza el centre, que no són poques. Descobreix com són els trabalaldors de CaixaForum.

Publicitat

3. El poder dels nens

La presència dels nens és un dels trets característics de CaixaForum, ja sigui per les nombroses activitats que es realitzen amb nens o per les famílies que acompanyen els més petits a descobrir qualsevol de les exposicions. Descobriu els plans per fer en família al centre.

4. Un edifici extraordinari

CaixaForum s'ubica a la fàbrica Casaramona, tot un referent a l'època modernista obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch distingit per l'ajuntament de Barcelona com el millor edifici del 1912. Va ser la primera factoria que va utilitzar l'energia elèctrica en la producció. Els seus enormes finestrals servien per aprofitar la llum del sol per estalviar energia, un edifici ecològic pioner.

Publicitat

5. Del dret i del revés, l'aportació d'Isozaki

L'entrada de CaixaForum va ser dissenyada pel prestigiós arquitecte Arata Isozaki, i la seva construcció és tot un homenatge al Pavelló de Mies van Der Rohe que se situa just al davant. Hi ha a l'espai una correlació de volums que és tot un trencaclosques i que fa de l'entorn tot un desplegament d'arquitectura de primer nivell.

6. Els més pesats

En 2015 l'exposició 'Animals i faraons' va portar una peça base de l'Obelisc del Temple de Luxor amb les figures de quatre babuïns que mesurava 1,60 m d'alçada per 0,70 m de fons i 3,25 m d'amplada i pesava 5,7 tones. Per a entrar-la a la sala es va dissenyar un operatiu especial. Es va haver d'habilitar un accés directe des de l'exterior per on la va entrar una gran grua amb un braç telescòpic.

Publicitat

7. Contacte amb artistes

Gràcies a les seves nombroses exposicions destacades del món de l'art, a CaixaForum guarden record d'importants artistes capdavanters. Cartier Bresson va ser-hi signant catàlegs amb motiu d'una exposició l'any 2003, una de les seves últimes aparicions en públic. Tampoc us podeu perdre el mural que Sol Lewit va pintar expressament prop de la recepció, ni tampoc la il·luminació especial de Lucio Fontana o l'espai dolor de Joseph Beuys, tots tres d'accés gratuït. Descobriu altres obres mestres del CaixaForum.

8. Història d'històries

Amb tants anys, l'edifici ha passat per molts usos. De l'antiga fàbrica queden tota mena de vestigis com les seves pioneres mesures de protecció contra incendis. També va ser magatzem de l'Exposició Universal de 1929 i, posteriorment, edifici multiusos de la Guàrdia Urbana. És per això que el laboratori d'emprenedoria, el CaixaLab, va ser en el seu moment una sala de pràctica de tir. Descobriu altres secrets de CaixaForum, que no s'acaben mai.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat