L’exposició 'Accident' d’Helena Vinent, presentada a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, tanca el cicle 'Ens acompanyarem quan es faci fosc' (2024), comissariat per Irina Mutt, que estarà disponible fins el 19 de gener de 2025. Aquest cicle proposa reflexionar sobre la interdependència i la nostra manera d’habitar el món a través de quatre exposicions individuals que exploren els límits, les vulnerabilitats i les connexions entre cossos, estructures i fenòmens. Desafiant la ficció de l’autonomia, el cicle reivindica la relació entre els éssers com una clau per entendre les nostres existències interconnectades. L’artista finès Teo Ala-Ruona tancarà aquest cicle amb una performance que explora la corporalitat trans com a experiència fantasmagòrica i transcendental el 25 de gener de 2025.
En aquest marc, 'Accident' és una proposta radical que qüestiona les normatives d’accés i plaer des d’una perspectiva 'crip-queer'. L’obra de Vinent, inspirada en la seva experiència com a persona sorda i disca, subverteix la mirada capacitista que infantilitza i desposseeix de desig, agència i poder polític les persones amb diversitat funcional. Amb una actitud influïda per la rebel·lió punk, Vinent presenta accions anticapacitistes realitzades per una banda anònima de persones 'discas' que desafien l’imaginari d'aquest cos com a submís i inofensiu.
A través de construccions inaccessibles com murs o escales i experiències que alteren els recorreguts habituals, Vinent força els visitants a buscar alternatives per accedir a l’exposició. Dins d’un ascensor, una peça sonora ofereix una reinterpretació subversiva de les guies audiodescriptives, jugant amb la confusió i els malentesos per qüestionar l’obsessió capacitista de comprendre-ho tot.
L’exposició també explora les possibilitats de les didascàlies (subtítols per a sons no verbals) com a eina per tensionar els marges de la interpretació. Reivindicant els errors en la traducció entre mons oients i no oients, Vinent convida a imaginar des de la seva pròpia experiència com a persona sorda. En definitiva, una proposta de relectura crítica del món, convidant també a aliar-se amb aquells que qüestionen la seva pròpia posició de privilegi.