L’exposició 'Amazònies. El futur ancestral', comissariada per Claudi Carreras, ofereix una visió immersiva sobre la riquesa natural i cultural de l’Amazònia, a través de les veus autòctones que aporten alternatives per viure en harmonia amb la natura. Aquesta regió és la llar de més de 400 pobles indígenes i l'ecosistema tropical més gran del món, esdevenint clau en el desenvolupament del canvi climàtic mundial. La mostra combina art, ciència i activisme per abordar problemàtiques com la desforestació, la sequera o el control de recursos naturals.
La mostra es presenta com un recorregut sensorial des de les arrels fins a les branques de l'Amazònia, passant pels seus rius, boscos, pobles, rituals i habitants. Entre algunes de les obres exposades es troben els murals creats pel col·lectiu MAHKU (Moviment d’Artistes Huni Kuin), que fusionen l’art contemporani amb les tradicions visuals pròpies dels pobles indígenes; o la instal·lació artística de Santiago Yahuarcani i Nereyda López, que explora els mites i les històries orals del poble Huitoto. També hi trobareu les fotografies i muntatges audiovisuals d’Andrés Cardona, que aporten un testimoni colpidor sobre els efectes de la devastació ecològica a l’Amazònia i, alhora, valoren la resistència de les comunitats locals davant aquestes problemàtiques.
Davant la necessitat urgent de recuperar formes més respectuoses de viure per preservar-nos (al planeta i a nosaltres), 'Amazònies' ens proposa una nova manera de reconnectar amb la vida i la natura, aprenent de la saviesa del poble amazònic i fugint de la visió fatalista de la situació actual.