La pregunta del milió: l’art ha de ser compromès amb el seu temps? A l’exposició dels deu guanyadors del certamen de pintura i fotografia 'Art<35', destinat a creadors de menys de 35 anys, no hi trobareu una resposta clara però val a dir que hi prolifera una mirada curiosa i, alhora, crítica sobre el paisatge, víctima de l’especulació urbanística i, posteriorment, de l’abandonament per mor de la crisi.
Són interessants les fotos d’aire documental de Clara Palomar. A 'Edificios para habitar' presenta, com si fos un inventari, cases rurals –dels voltants de Castelló– en ruïnes, que ella anomena “refugis de memòria”, al costat d’habitatges nous. Aquesta mateixa postura d’estranyesa davant d’un paisatge canviant, a base de totxana i ciment, és a 'Paisaje en construcción', on Mar Guerrero retrata el procés d’urbanització de la costa mallorquina. Complementen aquesta cartografia pel paisatge contemporani les instantànies de Sonsoles Company que, a la manera de 'hoppers' deshabitats, conviden a imaginar històries en construccions a mig fer; i les 'Visualitzacions de l’espai del no-res' de Mònica Planes. Aquí l’artista es fixa en objectes anodins (malles, murs o uralites envoltant un edifici) que sovint passen desapercebuts.
El recorregut desigual de la mostra continua amb Javier Artero i Charlotte Jansen, que ofereixen un punt de vista plàcidament contemplatiu i bell de l’entorn. Emulant el quadre 'Viatger davant un mar de boira', de Friedrich, el projecte 'El periplo', d’Artero, revisa les idees romàntiques del viatger. Jansen, per la seva banda, descobreix una Barcelona en plans nadirs a 'Un tros de cel'. Val la pena seguir-los la pista.
Time Out diu
Detalls
- Adreça
Discover Time Out original video