Quan passem per davant de l’aparador d’una galeria tendim a contemplar-la des de fora. No pensem que podem travessar el llindar i passejar pel seu interior, tranquil·lament. Tampoc caiem que les galeries són sempre gratis i que, a dins, contenen obres d’artistes consolidats i peces de creadors que comencen a brillar. Per això, el Barcelona Gallery Weekend celebra cada any un cap de setmana llarg d’activitats, xerrades i exposicions a les galeries de la ciutat, perquè les tinguem al punt de mira i les veiem com el que realment són: agents culturals plens d’energia que volen oferir-nos el bo i millor de l’art.
Aquest any, l’esdeveniment amb què cada setembre inaugurem la temporada artística de la ciutat celebra el seu 10è aniversari amb exposicions a 27 galeries d’art de Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat i activitats gratis per a tothom, del 19 al 22 de setembre. Hi participen les millors galeries de casa nostra, així que toca sortir de passeig amb el mapa de Barcelona a la mà i papallonejar de galeria en galeria per descobrir l’obra dels 30 artistes nacionals i internacionals que el Gallery Weekend ha reunit a la ciutat. Totes les exposicions, gratuïtes i de lliure accés, s'inauguren de manera simultània el dijous 19 de setembre a les 18 h de la tarda.
Al barri Gràcia, la galeria House of Chappaz mostrarà l’obra de l’artista olotí Carles Congost, que juga amb els estereotips fotogràfics i cinematogràfics per crear imatges on els objectes es disposen l'espai a través de criteris plàstics i conceptuals. A l’Eixample, hi haurà exposicions a 3 Punts Galeria, ADN Galeria, Artur Ramon Art, Galeria Marc Domènech, Galería Uxval Gochez, ProjecteSD, RocioSantaCruz, SUBURBIA CONTEMPORARY, Victor Lope Arte Contemporáneo, i Zielinsky i a Galeria Mayoral, que inaugura una mostra comissariada per Vicenç Altaió, titulada ‘Barcelona 1978-92. Cànon i anticànon’, on explora les dues cares de l’art dels vuitanta a partir d'obres representatives de Ferran García Sevilla, Francesca Llopis, Jaume Plensa, Joan Gelabert (Dalí JR), José Pérez Ocaña i Miquel Barceló.
Un altre eix efervescent artísticament de la nostra ciutat és el carrer Trafalgar, on s'apleguen un munt de galeries que val la pena visitar. Moltes d’elles participen al BGW: són Bombon Projects, Dilalica, FUGA -que hi participa per primera vegada-, Pigment Gallery, Prats Nogueras Blanchard -amb el seu nou espai fruit de la fusió entre Galeria Joan Prats i NoguerasBlanchard-, SENDA, Taché Art Gallery i Galería Valid Foto BCN, que celebra 15 anys d’activitat. A Bombon Projects, podeu gaudir d’algunes instal·lacions de nova producció de Lara Fluxà, una artista de Palma que treballa amb materials fràgils i inesperats com l'aigua, l'aire, la sal, el quitrà, la llum o el vidre per a crear ambients plens de sensibilitat i nitidesa.
A Sant Antoni, la galeria Chiquita Room, acull una exposició de la britànica Louis Porter titulada “The Appearance of a Distance”, on l’artista analitza la distància entre les coses, les idees i els éssers humans, combinant diverses tècniques fotogràfiques amb materials científics i educatius trobat a biblioteques, arxius i mercats ambulants de Barcelona i Londres. I a Ciutat Vella hi participen la Sala Parés i àngels barcelona, on l’artista peruana resident a Barcelona Lúa Coderch reflexiona sobre l'ara, el que experimentem, sentim i pensem, amb la informació que tenim circumstancialment al nostre abast i a través d'una exploració objectual i sonora.
Finalment, al Gallery Weekend també hi participen galeries de L'Hospitalet de Llobregat com Ana Mas Projects, Galería Alegría, L21 Barcelona i ethall, on es mostrarà la instal·lació site-specific “Idée Fixe” de l’artista danès establert a Barcelona Rasmus Nilausen.
I més enllà de les exposicions, també hi ha maneres d’acostar-se a les galeries que fan l’aproximació a aquests espais aparentment intimidatoris una mica més amena, com els itineraris lliures a càrrec de comissaris locals que permeten visitar de manera autònoma les galeries, però tenint de guia a algú expert: els trobareu al web del BGW. A més, enguany, l’artista, psicòloga i mediadora Diana Rangel ha dissenyat visites guiades per a famílies a la Galeria Mayoral i àngels barcelona, on a través de preguntes, jocs i altres propostes, convidarà als i les participants a reflexionar sobre els artistes que s’hi exposen. A part, s’han programat diverses performances a Chiquita Room, FUGA, Galería Uxval Gochez i Suburbia Contemporary i també hi ha la possibilitat de visitar les galeries amb una visita comentada del comissari o comissària.