Creadores 2019
Foto: Time Out Barcelona
Foto: Time Out Barcelona

8 dones imprescindibles del món de les arts i la cultura

Artistes, escriptores, directores, editores... Són motors de creació i les reivindiquem cada dia més enllà del 8 de març

Publicitat

Cada dia intentem fer una revista i una web més que paritària, en què les creadores –músiques, artistes visuals, actrius, escriptores, directores, cineastes, cuineres...– hi tenen un paper destacat. Les reivindiquem en cada número i en cada contingut digital que fem, i també el 8 de març, i així ho farem fins que la reivindicació no sigui necessària. Per això les hem reunit, perquè és una sort veure-les néixer, créixer i triomfar, i perquè gaudim amb el seu art.

No t'ho perdis: Barcelona en femení i en plural

María José Llergo

La cantaora de Pozoblanco (Còrdova), formada a Barcelona i ara resident a Madrid, amaga un gran tresor. Es va donar a conèixer amb 'Niña de las dunas', una cançó pujada a Youtube el 2017 i que ara reapareix al seu primer disc, un EP de set cançons publicat per Sony i que es titula 'Sanación' (2020). Hi brilla el cant, però també esprem el violí, l'instrument que va estudiar. Després del debut a l'Auditori tenim ganes de veure María José Llergo en altres places; serà al Primavera Sound Porto i al festival Vida. –Borja Duñó

Irene Moray

El curt d'Irene Moray 'Suc de síndria' ha estat aclamat a festivals i ha obtingut el reconeixement de la crítica, amb estatueta als Gaudí i els Goya. La història de la Bàrbara i el Pol, del redescobriment del plaer i la sexualitat després d'un abús, és la segona peça de la fotògrafa i cineasta que va iniciar la carrera a Berlín, amb el treball 'Bad lesbian'. Seguiu-li la pista en trobades com la que tindrà lloc el dimarts 10 de març als Cinemes Girona, i a la pantalla: Moray està escrivint el seu primer llargmetratge, un "drama de realisme màgic".

Publicitat

Cristina Morales

Cristina Morales, ballarina i escriptora, ens ha donat 'Lectura fácil', un llibre que és una bofetada a allò que la societat entén com a 'norma'. El llibre s'endinsa en la vida de quatre dones que l'Administració considera com a discapacitades intel·lectuals. Morales també parla de "la dansa des d'una perspectiva democràtica, sense jerarquies" i es mostra crítica amb el mascle heteronormatiu. L'escriptora, que va arribar a Barcelona per estudiar un màster de Relacions Internacionals, és premi Nacional de Literatura 2019 i és integrant del col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina, amb el qual assagen un espectacle per al maig. –Anna Pacheco

Júlia Bertran + Ana Chinchilla

El que han aconseguit Ana Chinchilla i Júlia Bertran des que van estrenar l'espectacle 'Así bailan las putas' al Grec 2019 és fer remenar el cul a molta gent. La peça entre la performance i el teatre documental parteix del llibre de Bertran, 'M'estimes i em times', i ha estat adaptada i dirigida per Sixto Paz. Han esgotat entrades, han fet bolos pel territori, estan nominades a premis de la crítica i, el més important: amb la seva sessió de 'twerk' han fet moltes dones (i homes) una mica més felices.

Publicitat

Eugènia Broggi

Com a editora i fundadora de L'Altra editorial, Eugènia Broggi segueix sembrant i recollint èxits. A més de bastir un catàleg dominat per les autores, amb novel·les com 'Gina', de Maria Climent; 'Apunts personals', d'Emilie Pine; i 'Els argonautes', de Maggie Nelson, han publicat el primer manual sobre consentiment sexual: 'La paraula més sexi és sí', de Shaina Machlus. I per acabar-ho d'adobar, coincidint amb el cinquè aniversari de l'editorial, el 2019 han vist néixer la germana petita de L'Altra, L'Altra tribu, on publiquen títols per a joves lectors.

Alba G. Corral

L'Alba G. Corral va estudiar enginyeria informàtica; més tard va descobrir les possibilitats creatives del codi de programació i la passió per la música va fer la resta. Destaca en l'escena de les arts digitals i exhibeix els seus treballs en festivals, a més de compartir projectes amb artistes i creadores afins (destaca la col·laboració amb Kronos Quartet que va obrir el Grec 2019). Les formes orgàniques de Corral desplegant-se per la façana de Ca l'Aranyó és una de les imatges del festival Llum que encara no ens ha marxat de la retina.

Publicitat

Lali Álvarez

Dramaturga, directora d'escena i escriptora, Lali Álvarez és d'aquells noms que signifiquen resistència i lluita dins i fora de l'escenari. Està al darrere d'espectacles com 'Barcelona (contra la paret)' i 'Ragazzo' i recentment va ser al TNC amb l'Agrupació Hui Basa i un projecte de creació comunitària. Amb la seva companyia, residents de la Nau Ivanow, assagen un nou projecte de títol suggeridor: 'Life (de cómo los árboles nos salvaron la vida)'. També la trobareu reivindicant la cultura de base i manifestant-se per la supervivència d'espais que han esdevingut vitals per al teixit cultural i escènic de la ciutat, com l'Antic Teatre.

Clara Peya

La pianista i compositora Clara Peya tancava l'any presentant 'AA (Analogia de l’A-mort)', un treball instrumental que només ha interpretat una vegada dalt de l'escenari. Mentre no arriben els nous projectes, amb forma de disc, encara hi ha oportunitat de veure-la en concert amb projectes que l'han convertit en omnipresent de l'escena musical i teatral, com 'Suite Toc núm 6' amb Les Impuxibles i el disc 'Estómac'. –Borja Duñó

Publicitat

Womart

L'art urbà en femení és l'essència de WOMART, un projecte de la plataforma Rebobinart per al reconeixement de les artistes visuals. Van impulsar-la el 2018, invitant deu artistes a intervenir deu espais del territori, i ens segueixen regalant projectes brillants com l'acció que van dur a terme a Trinitat Vella, tot un exemple d'art participatiu, d'empoderament en femení, de com la creació col·lectiva i amateur pot contribuir a la transformació de l'entorn urbà.  

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat