Guim Tió
© Maria Dias
© Maria Dias

Entrevista a Guim Tió

L'artista plàstic torna a exposar a Barcelona amb una projecte sobre la memòria. Només fins el 19 de desembre

Publicitat

Es diu Guim Tió Zarraluki. Ha recuperat el segon cognom per a l’exposició de retorn a Barcelona perquè el seu avi era pintor, i un referent personal per ell, explica, i perquè la mostra té regust d’homenatge a la família. “‘Now remember’ era el que la mare de Nabókov deia a l’autor quan sentia una olor maca, o vivia una cosa important”, afegeix Tió després de despenjar-se de la paret del taller del seu emmarcador.

Fa un any que l’artista treballa el tema de la memòria col·lectiva, la reescriptura de la història, l’oblit, els records i els relats que generen les imatges que emmagatzemem al mòbil abans que al nostre disc dur intern, i ha triat presentar el projecte de forma efímera en una casa senyorial de la Rambla, inspirant-se en la iniciativa de Casa Leibniz de Madrid. L’arquitectura dialogarà amb els olis, i amb peces com la instal·lació formada per rostres que miren l’espectador de fit a fit.

També hi haurà vídeo: l’artista ha esborrat els rostres dels protagonistes d’una cinta de vídeo d’una família nord-americana, agulla i lupa en mà, al llarg d’uns 30 metres de film. “Estic comprant els records de la gent, i els estic esborrant”, reconeix.
“Sempre he treballat amb l’apropiacionisme –recorda Tió– però cada projecte demana una solució pictòrica diferent”. Primer emprava retalls de revistes de moda i ara fa servir imatges del banc de fotos patern, on destaquen les planxes de ferrotip, i altres materials que adquireix a través d’internet, que intervé seguint l’instint. I aquesta vegada el blanc i negre s’ha imposat al color.

Té l’estudi al Poblenou i galeria a Gràcia (la Miquel Alzueta) i a Taiwan, on viatja un cop a l’any. “M’agrada la confiança que em tenen, i la seva visió de l’art jove”, diu del panorama xinès. I a més d’exportar obra internacionalment, de pintar cada dia i seguir el que fan artistes plàstics contemporanis com Michaël Borremans i Luc Tuymans, Tió no para d’encetar projectes socials. Va ser al camp de refugiats de Nea Kavala –el treball realitzat amb Marc Ibañez i Mateu Targa l’han cedit a la campanya Casa Nostra, Casa Vostra– i començarà el 2017 ensenyant a fer fotos als nens de Ciudad Juárez.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat