El Museu d’Arqueologia de Catalunya és un d’aquests espais que els barcelonins tenim oblidats i en els quals només pensem quan ens els topem de cara si sortim a fer una volta per Montjuïc. Però el MAC fa uns anys que treballa per recuperar l’esplendor de l’edifici del 1929, i ara han renovat la seva exposició permanent fent-la brillar al màxim per convertir-se en un museu de visita obligada.
La nova mostra ja es pot visitar: es diu ‘IMPERIVM. Històries romanes’ i treu a la llum tresors d’època romana i tardoantiga que, fins ara, acumulaven pols a les reserves del museu. Comissariada per Mario Cervera i Arturo de la Oliva, conservadors del MAC, l’exposició reuneix més de dos-cents objectes (alguns dels quals constitueixen veritables tresors de l'arqueologia nacional i de la península Ibèrica) en un espai de 1.000 m², on també hi ha lloc per a les noves tecnologies com els sis videomapatges i el vídeo immersiu 360 graus que ens apropen a les peces des d’una altra perspectiva.
L’exposició s’aproxima a l’Imperi Romà amb la idea que va ser la primera societat globalitzada d'Occident i n’explica els principals grans trets a través d'11 seccions temàtiques que duen el títol d’una paraula en llatí: Orbis (que vol dir “món”) relata la història de l’Imperi des de la fundació de Roma fins a l’últim emperador romà d’Occident, Verbum (“paraula”) una secció dedicada al llatí com a llengua comuna), Civitas (“ciutat”) dedicada a l’urbanisme i la xarxa de ciutats romana, Potestas (“poder”) sobre el sistema polític romà, Populus (“poble”) on s’analitza l’estructura social romana, Religio (“religió”) i Fatum (“destí”) sobre les creences i rituals religiosos i funeraris de l’època, Negotium (“negoci”) i Otium (“oci”) sobre el treball i l’oci en la societat romana, Mulier (“dona”) sobre el rol i l'estatus de la dona en el si de la societat romana i Hereditats (“herència”), on s’explica la continuïtat del llegat cultural i patrimonial romà a través del temps.
A més, el públic pot conèixer les emocions, desitjos i pors dels ciutadans de l’Imperi Romà a través d'uns personatges ficticis creats pel dramaturg Eduard Olesti que ens presenten la diversitat de la societat romana: són Valerius i Cornelia (ciutadans de la plebs), Claudius (senador), Caius i Petronia (nen i nena), Octavia (sacerdotessa flamínica), Sergius (legionari), Claudia (mercadera d'esclaus), Helena i Galla (esclaves) i Leontius (gladiador). Ah, i la mostra té una banda sonora original exclusiva creada pel músic d'Amposta Ubaldo (Andreu Garcia Serra) amb les veus del duet Tarta Relena.