L’escultor, gravador i dibuixant Ismael Smith (Barcelona, 1886 – White Plains, Nova York, 1972) té una vida de pel·lícula. Orfe de pare, amb tres germans que esdevindran milionaris; dandi vital, gai i catòlic; emigra el 1919 a Nova York amb la família. Un germà gran mor assassinat per la màfia, ell abandona progressivament l’art i comença a cercar, com a aficionat, una cura per al càncer. Abraça el nudisme i acaba els darrers dotze anys de la seva vida ingressat –contra la seva voluntat– en un sanatori psiquiàtric. Des d’allà envia nombroses cartes a tots els seus amics. Mai les van rebre.
Segons el seu germà gran, l’Ismael “va ser un artista molt popular a la seva joventut a Barcelona però aquí no acabava mai res”. En tot cas, es tracta d’un artista poc conegut per bé que ara una mica menys gràcies a l’exposició 'Ismael Smith. La bellesa i els monstres', comissariada per Josep Casamartina.
Es tracta d’un aplec de més de 70 escultures, 150 dibuixos i projectes de monuments, prop de 40 gravats, joies, ex-libris i pintures, la majoria mai exposades. Smith es mou per obsessions recurrents. L’escena de Salomé besant la testa arrencada del Baptista encarna l’encreuament d’erotisme i misticisme que tant plaïa a Smith i que, una vegada, per poc li costa una excomunió. També admira les escenes de braus, uns braus que esbudellen toreros. Estilísticament, va ser nomenat noucentista de primera fornada per Eugeni d’Ors. Un noucentisme molt allunyat del clixé actual que bevia de la sensualitat d’Aubrey Beardsley, i que evolucionarà vers un expressionisme realista que oscil·la entre allò sublim i el bibelot... Aquí encara no l’hem entès prou.
Time Out diu
Detalls
- Adreça
- Preu
- 6 €
Discover Time Out original video