Ja sabem com serà el nou mapping de Casa Batlló!

Al gener podeu contemplar de franc l’edifici guarnit d'una projecció que pobla la façana d’éssers vius impossibles! Una creació de Sofia Crespo que és el resultat de la inspiració en els motius naturals de la Casa i algoritmes basats en xarxes neuronals
Casa Batlló
Casa Batlló
Time Out en col·laboració amb Casa Batlló
Publicitat

Cada vegada que us topeu amb la Casa Batlló afineu els ulls a la recerca de noves troballes? Les seves formes sinuoses desconcerten tant com una il·lusió òptica i, molts cops, descobrim detalls que havien quedat amagats entre corbes i colors. El cas és que si us hi acosteu a finals de gener en trobareu de molts, perquè la il·lusió òptica ja no serà una il·lusió que es desfà en apropar-se, serà un mapping creat per Sofia Crespo: una projecció que poblarà la façana d’éssers vius inimaginables. L’artista s’ha inspirat en l’univers de la Casa per dissenyar-lo i és pionera a unir biologia i Intel·ligència Artificial en una obra gràfica i audiovisual. El mapping, d’accés gratuït, tindrà lloc el 27 i 28 de gener. Dissabte s'oferiran 4 sessions cada mitja hora a partir de les 21h i fins a les 22,30h i diumenge hi haurà 8 sessions cada mitja hora a partir de les 19h i fins a les 22,30h. Si no podeu ser-hi, també hi ha opció de contemplar-ho en 'streaming' dissabte 27 a partir de les 20,45h en aquest enllaç. Us expliquem tots els detalls d’aquesta nova obra artística!

‘Structures of Being’

Petxines fent de finestres, flors de barrets de la façana o pells d’amfibis en substitució al trencadís… És l’obra de Sofia Crespo, ‘Structures of Being’. Una peça viva que crea representacions d’éssers vius que mai han existit fusionats amb el paisatge de la Casa Batlló. Per a aconseguir-ho, utilitza xarxes neuronals artificials, algoritmes que extreuen patrons visuals de les dades, inspirats en com aprèn el cervell. En aquest cas, Sofia ha utilitzat xarxes neuronals (IA) entrenades per a abastar la varietat de formes naturals que Gaudí va incloure en la Casa Batlló i altres obres, fent-les interactuar amb escanejos 3D de la façana. Prèviament, va realitzar una anàlisi exhaustiva de les diferents espècies presents a la Casa Batlló, des d’éssers vius fins a minerals i petxines, classificant-les en espècies, gèneres i fenòmens naturals.
A més, l’elenc que l’acompanya per crear l’obra és espectacular! Art per la vista, però també per les oïdes. La música, creada per Robert M. Thomas, reconegut compositor generatiu, compta amb intèrprets locals com l’organista Juan de la Rubia i el quartet de corda Cosmos Cuartet. Sofia i Robert han col·laborat estretament per a oferir-nos una obra total, guiant les seves creacions amb els seus propis algorismes, però amb un objectiu comú: connectar-nos amb el present a través de la naturalesa.

Sofia i Gaudí

La Casa Batlló és un ésser en constant mutació, fidel al seu propòsit de portar el llegat de Gaudí al futur. La col·laboració de Sofia i Gaudí els connecta en temps i espai, amb la naturalesa com a leitmotiv principal ple de simbologies, que primer va inspirar a Gaudí i, en efecte dominó, a Sofia Crespo. 
“El gran repte ha estat transmetre les inspiracions de Gaudí en una façana que té molta personalitat i detalls intricats a través del temps i la tecnologia”, ha confessat l’artista nascuda a Argentina l'any 1991. Es defineix com a artista visual i és pionera a explorar la vida orgànica i la seva evolució mitjançant la Intel·ligència Artificial. La Casa Batlló la va escollir quan buscava un reconegut artista digital per fer un mapping creatiu gràcies a les seves eines creatives i innovadores i especialització en la temàtica de la naturalesa.
La seva obra ha estat exhibida en institucions com Kunstverein Hannover (Alemanya) i Fotomuseum Winterthur (Suïssa), i en espais públics com Times Square. Ha rebut múltiples guardons, com el ‘Falling Walls – Art Science’ (2022) o ‘Al Newcomer Award’, i ha impartit conferències en institucions com el MIT i la Societat d’Intel·ligència. Una obra d’una artistassa que cal veure!

L’IA trepitja la Casa Batlló

Sofia Crespo no és la primera en vestir la Casa Batlló de mapes de llum virtuals amb Intel·ligència Artificial. El primer en il·luminar l’exterior visible de la Casa va ser Refik Anadol els darrers dos anys, amb ‘Living Architecture’, una obra visual que la va convertir en el primer Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO que es representa en forma de NFT dinàmic, un tipus de token no fungible que té la capacitat de canviar o evolucionar amb el temps en funció d'algorismes predefinits.
En l’edició d’enguany, el mapping compta amb el patrocini de la fira Integrated Systems Europe (ISE) inaugurant la quarta edició a Barcelona i s’emmarca dins de les activitats per celebrar el 200è aniversari del Passeig de Gràcia. També inaugura el Festival Llum BCN 2024 i ha comptat amb la col·laboració del Palau de la Música Catalana i del Barcelona Supercomputing Center.
Preparats per gaudir de tota aquesta experiència?

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat