A Le Corbusier se’l va empassar el mar mentre nedava. Era l’estiu del 1965, i ja portava més de sis dècades lluitant amb el paisatge. Tot i néixer a Suïssa, o precisament per haver nascut al bell mig geogràfic de la producció rellotgera helvètica, materialitzà una poètica maquinista que anomenava unitat habitacional, cases i pisos, concebia immenses urbs tot redibuixant el paisatge des d’un avió, i convertí el formigó armat en la textura dominant de la modernitat.
Això, i molt més, ho podem veure al CaixaForum, un edifici modernista aparentment allunyat de les teories dibuixades per Charles-Édouard Jeanneret (La Chaux-de-Fonds, 1887 – Roquebrune-Cap- Martin, 1965), conegut sota el pseudònim de Le Corbusier. Un atles de paisatges moderns, el subtítol de l’exposició, la més completa que hàgim pogut veure mai, ja explica per on va la intenció del seu comissari, Jean-Louis Cohen: com l’arquitectura, expulsada de l’avantguarda creativa per l’enginyeria, cerca un nou espai en la cosmogonia urbanista i acaba arrelant d’acord amb la cèlebre frase “els somnis de la raó engendren monstres”.
Le Corbusier, com veurem a través d’objectes, maquetes, fotografies, plànols, instal·lacions i documents varis, fou un creador multifacètic. La seva ideologia estava per damunt dels grans corrents dominants: treballà per a comunistes soviètics, feixistes italians, dictadors sud-americans, governs no alineats com l’Índia i fins i tot francesos... Tot, per imposar models harmònics com el Modulator –entranyable–, mitjançant cèlebres conferències on, a mesura que parlava, anava dibuixant en un rotlle infinit de paper.
Sàtrapa i alliberador, Le Corbusier és un dels pares de l’arquitectura moderna. Sert mateix n’és deutor. Però també, d’una manera indirecta, Bellvitge i Ciutat Badia...
Time Out diu
Detalls
- Lloc web de l'esdeveniment
- www.laCaixa.es/ObraSocial
- Adreça
Discover Time Out original video