La galeria FotoNostrum Barcelona acull una mostra retrospectiva de la fotoperiodista Lee Miller (1907-1977), del 17 de gener al 20 de març. Aquesta exposició repassa la trajectòria d'una figura que va cobrir moments clau de la Segona Guerra Mundial i va ser, alhora, una figura destacada del moviment surrealista. Va passar de davant de les càmeres a darrere: de ser una model d'èxit a la Nova York dels anys 1920, es va convertir en una reconeguda fotògrafa a París. Amb la intenció de documentar la guerra per a un públic femení, va treballar com a corresponsal de confiança per a la revista Vogue, encara que moltes de les seves fotografies no van sortir a la llum en el seu moment.
'Lee Miller: Cròniques de guerra' exposa aquestes 'dues vides' de Miller: reuneix 124 fotografies d'entre 1940 i 1946, 110 de les quals són imatges que retraten la guerra, mentre que 14 reflecteixen la seva faceta en el món de la moda treballant per a revistes com Vogue. L'exposició, comissariada per Leonor Fernandes, ofereix una mirada profunda a la història de la guerra a través dels ulls d'una fotoperiodista compromesa, que es movia fins al límit per capturar l'objectiu amb una proximitat inusual, una de les qualitats més valorades i complicades de la seva professió. Les seves poderoses imatges del Dia D, l'alliberament de París i els camps de concentració són registres històrics imprescindibles. Entre les peces exposades, també destaca la icònica fotografia en què Miller apareix banyant-se a la casa d’Adolf Hitler a Munic, capturada després que el dictador es tragués la vida.
Però Miller anava més enllà del nus de la guerra: no es limitava a fotografiar el camp de batalla, sinó que s’endinsava en els extraradis per immortalitzar moments de la vida quotidiana entre bales i explosions. Els protagonistes de les seves fotografies també eren ferits de guerra, refugiats, soldats, treballadors dels camps, infermeres i víctimes, nens i dones.