10 motius per no deixar passar l'exposició (imprescindible!) ‘MiróMatisse’

La Fundació Joan Miró té programada fins el 9 de febrer una mostra singular i d’una gran ambició artística: una comparativa enriquidora de les obres de Matisse i Miró. No us la perdeu!
Exposición MiróMatisse
Pep Herrero
Time Out en col·laboració amb Fundació Joan Miró
Publicitat

Henri Matisse i Joan Miró van ser dos pintors molt diferents en el fons, encara que igual de genials. No pertanyien a la mateixa generació –Matisse era 24 anys més gran que Miró–, ni tampoc van practicar el mateix estil, però sí van ser participants en un període crucial en la transformació de l’art occidental: aquell en què la pintura començava a alliberar-se de la forma, de la figuració, de les imatges identificables a primera vista, per explorar altres camps estètics i de significat. Matisse va ser un impulsor de les primeres avantguardes, membre central del moviment fauvista, i Miró va estar al centre dels terratrèmols més significatius de principis del segle XX, molt a prop del surrealisme. Van coincidir, es van estimular mútuament –sobretot en la canalització d’energies creatives, i no tant en l’estètica en sí–, i si mirem a fons les seves obres, veurem que hi ha punts en comú. I d’això va aquesta exposició imprescindible que tot just acaba d'inaugurar la Fundació Joan Miró.

No és habitual trobar-nos amb mostres artístiques que siguin una comparativa entre dos figures importants. Les exposicions, o bé estan centrades només en una persona, o són grans retrospectives històriques generals o de grups molt homogenis. Però l’exercici de l’exposició comparada no és gaire freqüent. Aquest és un valor afegit de 'MiróMatisse. Més enllà de les imatges', la proposta que fins el 9 de febrer podrà visitar-se a La Fundació Joan Miró, i que ens proporciona diverses coses: primer de tot, una reunió d’obres de gran valor –i, en el cas de les de Matisse, molt difícil de veure juntes a Barcelona–, i en segon lloc un contrast que ens ajudarà a apreciar millor la genialitat d’aquests dos artistes en diferents àmbits, no només la pintura, sinó també el dibuix, la il·lustració de llibres i altres arts decoratives. Una exposició única que no cal deixar passar, i que podeu gaudir amb un 15% de descompte només per ser lectors de Time Out (llegiu el punt 6 per saber-ne com!). Per això, us volem donar arguments per reservar un dia i pujar a Montjuïc a visitar-la. Ho gaudireu!

1. Un exercici d’art comparat

Tot i que Matisse i Miró van treballar en temps i entorns no sempre coincidents –són dos artistes separats generacionalment i estèticament en molts aspectes–, aquesta exposició vol indicar-nos una realitat que no sempre es percep immediatament, i és que hi ha “relacions profundes, duradores i constructives entre ambdós artistes”. I és que Miró era un bon coneixedor de l’obra de Matisse, i el Matisse més veterà va trobar en la nova energia que Miró va portar a la pintura europea un estímul per abordar la part final de la seva obra. Què uneix aquests dos genis? Fonamentalment, una voluntat de trencar amb convencions del passat i avançar en l’enriquiment del llenguatge gràfic, renovant conceptes com el color, la forma i la composició de les arts. En aquesta mostra, l’exercici comparatiu és constant: s’han buscat aquelles obres on trobem coincidències entre Miró i Matisse, s’exposen una al costat de l’altre, i entrem contínuament en un joc d’observació molt enriquidor.

2. De la imatge al color

Una de les característiques més importants de l’art en la seva fase modernista i d’avantguarda és que s’allibera de la natura per passar a ser una creació encara més total: els pintors ja no pintaven paisatges, persones o situacions, sinó que pintaven la pintura, alliberaven el color i la línia, treballaven amb els seus materials bàsics de la manera més pura. De la mateixa manera que en la música o la poesia el més important és el so i la paraula, i no tant un missatge o una idea, la pintura de Miró i Matisse vol representar primer de tot la imatge en els seus components bàsics, i un d’aquests és el color pur. Aquesta exposició contrasta aquestes dues vies paral·leles de creació, i el resultat és molt satisfactori.

3. Vides asimètriques

Aquesta comparativa es fonamenta en coincidències que poden semblar arbitràries, però no és pas així. Els impulsors de l’exposició 'MiróMatisse. Més enllà de les imatges' –d’una banda, el Museu Matisse de Niça, sota la direcció (en funcions) de Aymeric Jeudy, i de l’altra la Fundació Joan Miró, amb el seu director actual, Marko Daniel– han delegat en el comissari artístic Rémi Labrusse un treball de recerca molt exhaustiu. Bàsicament, es tracta de veure fins a quin punt aquestes dues vides asimètriques tenen una forta base de correspondència. L’art occidental es basa simultàniament en el coneixement d’una tradició i en la voluntat de transcendir-lo, i això implica una disciplina, un estudi i la voluntat de rebre influències. D’aquesta manera, l’exposició no és només un goig estètic, sinó una oportunitat per reflexionar sobre l’impacte de l’art en la vida, la nostra i la dels grans genis.

4. Matisse per un temps limitat

Si volem veure exposada l’obra de Joan Miró, a Barcelona això és molt fàcil: la Fundació Joan Miró conserva la col·lecció pública d'art més important del món del geni català. Però, què passa amb Matisse? No només és que aquí a prop no hi ha massa obra del pintor francès, sinó que és molt complicat veure tanta reunida fora de França. La principal col·lecció d’obres de Matisse es troba a Niça, i rarament viatja fora del Museu Matisse. De fet, l’última gran reunió d’obres seves en un altre museu va ser l'any 2009, a la Fundació Thyssen-Bornemisza de Madrid. Això vol dir que la possibilitat de veure aquestes obres juntes és molt limitada: el temps és reduït, i conclou el 9 de febrer. Aprofiteu ara, abans que sigui tard.

5. Passió per les arts decoratives

Aquesta exposició no va només de quadres. Miró i Matisse no es van dedicar a la pintura exclusivament, també van treballar en altres camps –l’escultura, per exemple, és un territori en comú–, i en aquesta exposició el treball comparatiu s’estén també a d’altres activitats. Per exemple, tots dos van participar molt en activitats d’arts decoratives –dibuix sobre ceràmica, o en llibres il·lustrats–, i aquestes obres també es poden admirar en la mostra, per fer-vos una idea més completa del seu univers creatiu.

6. Preus a l’abast de tothom (i amb descompte!)

Si voleu visitar l’exposició, les facilitats són màximes. La venda d’entrades permet des d’un apropament improvisat –es poden adquirir allà mateix i pel mateix dia– a una planificació exhaustiva: el preu individual és de 15 euros, i permet també l’accés a la col·lecció permanent de la Fundació Joan Miró i l’exposició temporal 'Accident', a l’Espai13, que estarà oberta fins el 19 de gener. I si esteu llegint això (com a bons lectors de Time Out!), podeu gaudir d'un 15% en el preu de les vostres entrades fent la compra online en aquest enllaç. Aquest descompte exclusiu per a lectors de Time Out estarà disponible tot el mes de novembre i us permetrà reservar fins al 9 de febrer (data final de l'exposició). I fer-ne ús és ben senzill: només he d'accedir a la plataforma, seleccionar el nombre d'entrades que voleu, fixar la data i l'hora i, en el moment de la compra final, introduir ek codi TIMEOUT (promoció no acumulable amb altres descomptes).
També podreu aprofitar-vos d'altres descomptes si sou estudiants menors de 30 anys (9 euros), més grans de 65 o teniu carnet de les biblioteques públiques de Barcelona (9 euros). Els menors de 15 anys, les persones actualment a l’atur, persones amb discapacitat i els Amics de la Fundació poden entrar de manera gratuïta.

7. Per què no una visita guiada?

L’opció de les visites guiades en l’exposició 'MiróMatisse' és possible en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès. Aquest és un servei que molta gent demanda, ja que ens permet obtenir molta més informació i de manera més concentrada i útil que la que podem obtenir en una visita individual, sobretot si no som especialistes en l’àmbit que tracta l’exposició. Aquesta opció es pot reservar (no és possible fer-la a qualsevol hora, cal que consulteu els horaris), i segurament us aportarà un coneixement molt més profund i una experiència molt més enriquidora.

8. Activitats paral·leles

De la mateixa manera, una visita a la Fundació Joan Miró no ha de ser només per veure les exposicions, ja que hi ha d’altres activitats compatibles, des de la compra del catàleg –que sempre amplia l’experiència en el temps– a la participació en xerrades o clubs que periòdicament es celebren a l’espai de la Fundació. Ara mateix, i relacionades amb 'MiróMatisse', hi ha programades activitats com una visita amb audiodescripció -30 de novembre i 11 i 18 de gener, sempre a les 10 h–, la projecció de la pel·lícula 'Pierrot le Fou' de Jean-Luc Godard, que té una forta influència del color de Matisse –19 de novembre, a les 17 h– i diverses visites comentades.

9. Activitats familiars

La proposta de la Fundació Joan Miró també és educativa, i tant l’espai com les activitats complementàries estan pensades també per fer una visita en família. Si en voleu saber més, en aquest enllaç podreu reservar entrades per a grups familiars, apuntar-vos al butlletí de la Fundació per conèixer amb anticipació quines activitats es fan i quins tallers es poden fer durant una visita.

10. Una meravellosa sala d’espera

Finalment, un espai molt atractiu de la Fundació Joan Miró, i que funciona com un bon complement de l’exposició 'MiróMatisse', és la Sala d’Espera, que pot semblar un simple rebedor, però que en realitat és una instal·lació artística que simula un espai de pas i espera, que compleix aquesta funció, però alhora aporta un interessant contingut artístic amb formes molt ‘mironianes’ dels coixins i els llocs per seure. Imagineu que aneu en grup, que visiteu l’exposició a diferents velocitats i cal fer temps en algun lloc. Evidentment, trobareu la botiga i la cafeteria, però la Sala d’Espera també és una bona opció, imaginativa i colorista. I un lloc ideal per reflexionar sobre tot el que acabeu de veure. Cal provar-ho!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat