Lee Miller
Fotògraf desconegut | Lee Miller
Fotògraf desconegut

Les millors exposicions de fotografia que hi ha ara a Barcelona

Les millors cites per descobrir artistes de referència i els nous talents de la fotografia

Rita Roig
Publicitat

Si penses en una exposició, segur que t'imagines una sala plena d'obres d'art o una mostra curiosa sobre ciència o història. I sí, no t'equivoques, Barcelona és plena de cultura i hi ha exposicions de tota mena! Per això tenim sales, galeries i museus que exposen fotografia: des del fotoperiodisme a la fotografia històrica, passant per la pràctica més artística i experimental. Quines són les millors exposicions de fotografia que es poden veure a Barcelona ara mateix? En les mostres que llistem a continuació hi trobaràs grans noms de la disciplina, locals i internacionals, ja sigui en centres que s'hi dediquen exclusivament o en museus i galeries que aposten pel vuitè art.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Exposicions de fotografia

  • Art
  • Barcelona

De què va? La Fundació Suñol acull l'exposició 'Warhol & Vijande, cita a Barcelona. Més que Imatges Alterades by Christopher Makos' que explora la visita d'Andy Warhol a Espanya l'any 1983, organitzada pel galerista Fernando Vijande.

Per què hi heu d'anar? L'exposició inclou 20 fotografies de la sèrie 'Altered Image' de Christopher Makos, que són retrats del seu amic Warhol. L'exposició ofereix una visió única de la faceta més personal i vulnerable d'Andy Warhol amb una vintena de fotografies de gran format de la sèrie 'Imatge Alterada', realitzades per Christopher Makos el juny de 1981 a Nova York. En aquesta sessió, Warhol va posar amb set perruques, maquillatge teatral i el seu icònic vestit de camisa blanca i texans, explorant el seu álter ego femení i desafiant convencions de gènere. Inspirada per Man Ray i Marcel Duchamp, la sèrie qüestiona la identitat i l'aparença, connectant amb l'obra pionera de Warhol en la inclusió de dones trans i drag queens a The Factory. 



  • Art
  • Fotografia

De què va? El centre KBR de la Fundació Mapfre reuneix les fotografies de l'artista granadí José Guerrero. Des de fa vint anys, aquest fotògraf explora la relació entre el paisatge natural, arquitectònic i arqueològic amb l’activitat humana i el pas del temps.

¿Per què hi heu d'anar? L'exposició, constituïda per 138 fotografies i comissariada per Marta Gili, té diferents fils conductors que poden semblar contradictoris, però que porten l'espectador per un viatge des de la representació fins a l'experimentació, des de la llum fins a la foscor, des de la transparència fins a l'opacitat i des del document fins a l'abstracció. A més, la mostra inclou una nova obra realitzada per l'artista als carrers de la medina de Fez, al Marroc, gràcies al suport d'aquesta Fundació.

Publicitat
  • Art
  • Fotografia

De què va? Felipe Romero sempre ha fotografiat territoris que són o han estat escenari de tensió, conflicte i reflexió visual. La seva obra ens apropa a escenaris com el riu Magdalena de Colòmbia (que als anys 50 era un cementiri de cadàvers provinents de les FARC) o l'estret de Gibraltar, un lloc on la migració de joves és una realitat quotidiana.

Per què hi heu d'anar? Aquest artista colombià és el guanyador de la segona edició del KBR Photo Award, que té l'objectiu de reafirmar el compromís de la institució amb la creació artística emergent, i per això el KBR li dedica una exposició. La pràctica fotogràfica de Romero Beltrán se situa en els límits de la fotografia documental: utilitza elements propis d'aquest llenguatge però els fa dialogar amb altres de caràcter artístic, pictòric o performatiu. El resultat són imatges que van més enllà del purament fotogràfic per abastar tot l'àmbit de la visualitat.

  • Art
  • Ciutat Vella

De què va? El Centre Cívic Pati Llimona acull del 6 de febrer al 15 de març l'exposició Eroding Franco, del fotògraf documental Jordi Jon, guanyador de la V Beca Joana Biarnés per a Joves Fotoperiodistes. Aquesta mostra explora la relació entre el “miracle econòmic” del franquisme -basat en el turisme massiu, l'agroindústria i la construcció- i la desertificació actual d'Espanya, una crisi ambiental que podria afectar fins al 80% del territori a finals de segle, segons dades oficials.

Per què hi heu d'anar? Per veure en imatges el recorregut que el fotògraf ha fet per diverses regions espanyoles, com Granada, Màlaga, València i Osca, documentant l’impacte ambiental a través de la fotografia i l’anàlisi d’arxius històrics per mostrar com les polítiques del passat marquen les realitats del present

Publicitat
  • Art

De què va? La galeria FotoNostrum Barcelona acull una mostra retrospectiva de la fotoperiodista Lee Miller. L'exposició repassa la trajectòria d'una figura que va cobrir moments clau de la Segona Guerra Mundial i va ser, alhora, una figura destacada del moviment surrealista.

Per què hi heu d'anar? Per veure com Miller va passar de davant de les càmeres al darrere: de ser una model d'èxit a la Nova York dels anys 1920, es va convertir en una reconeguda fotògrafa a París. Amb la intenció de documentar la guerra per a un públic femení, va treballar com a corresponsal de confiança per a la revista Vogue, encara que moltes de les seves fotografies no van sortir a la llum en el seu moment. 'Lee Miller: Cròniques de guerra' exposa aquestes 'dues vides' de Miller: reuneix 124 fotografies d'entre 1940 i 1946, 110 de les quals són imatges que retraten la guerra, mentre que 14 reflecteixen la seva faceta en el món de la moda treballant per a revistes com Vogue. 

  • Art
  • Gràcia

De què va? La Wonder Photo Shop Barcelona acull una selecció de fotografies que honren la transhumància. L'exposició és un viatge de la mà de pastors transhumants i la seva realitat en 45 instantànies al voltant de les vies pecuàries de la província de Jaén.

Per què hi heu d'anar? Per experimentar les sensacions d'una pràctica ramadera inclosa per la Unesco en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en 2023, una tradició mil·lenària i una modalitat de pasturatge migratori més intel·ligent i sostenible per als animals i el medi ambient. 

Publicitat
  • Art
  • Fora de Barcelona

De què va? El Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet acull la primera gran retrospectiva de Pilar Aymerich que reuneix més de 150 fotografies de la guanyadora del Premi Nacional de Fotografia el 2021, juntament amb una pel·lícula, un documental i material d’arxiu. 

Per què hi heu d'anar? Comissariada per Neus Miró, la mostra inclou imatges icòniques i fotografies poc conegudes, com les preses a l’Havana el 1982, el projecte 'Viatgeres a l’Havana', creat amb la historiadora Isabel Segura. Fins i tot, podreu veure un 'film' titulat 'Entreacto', on la fotògrafa canvia de rol i apareix darrere de la càmera fent d’actriu en una peça teatral. Aquesta situació no hauria de sorprendre, perquè Aymerich va realitzar estudis en direcció teatral, tot i que aquest art el va posar, majoritàriament, al servei de la fotografia, tant per capturar moments a l'escena com per planificar l'escenografia a l'hora de fer una fotografia

  • Art

De què va? Un homenatge a l’influent fotògraf espanyol Ramón Masats a través de 140 imatges que abasten les seves sèries més icòniques i obres mai vistes. La mostra, comissariada per Pepe Font de Mora, explora la intuïció, la radicalitat i la ironia de Masats en el joc amb els tòpics de la cultura de postguerra, característiques que l'han fet un dels fotògrafs més rellevants de la generació dels seixanta a Espanya.

Per què hi heu d'anar? Entre les sèries exposades, hi destaquen les captures originals de les Rambles, un primer repte fotogràfic de l'autor, i les fotografies per al fotollibre 'Neutral Corner', en què Masats va explorar el món de la boxa acompanyat dels textos d'Ignacio Aldecoa. També es presenten, per primera vegada, les còpies d’època del fotollibre 'Sanfermines', a més d'altres treballs dels seus primers anys en la fotografia, de 1953 a 1965, abans que abandonés temporalment la fotografia per dedicar-se al cinema i a la televisió.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat