Us descobrim l'exposició de José Guerrero a la Fundació MAPFRE al voltant del paisatge

Davant d’un paratge infinit, qui no s’asseu a respirar-lo? 'A propòsit del paisatge' de Guerrero recorre en imatges territoris icònics com La Manxa o Serra Nevada i reflexiona sobre com ens commouen. Poseu-vos còmodes per contemplar-los!
José Guerrero. 'Castell del Rey, Almería', 2007. De la sèrie «Andalucía». Col·lecció Museo Centro de Arte Dos de Mayo © José Guerrero, VEGAP, Madrid, 2025
José Guerrero. 'Castell del Rey, Almería', 2007. De la sèrie «Andalucía». Col·lecció Museo Centro de Arte Dos de Mayo © José Guerrero, VEGAP, Madrid, 2025
Time Out en col·laboració amb Fundació MAPFRE
Publicitat

Una fotografia va molt més enllà de la imatge: ens desperta sencers. Aquells colors que ens recorden un moment en el temps, les converses que imaginem entre la gent que l’habita o l’ha habitat, les fragàncies que desprèn la natura capturada o aquell edifici que observem... Les fotos de Guerrero aturen el temps i els llocs, encenent-nos tots els sentits i records.

José Guerrero (Granada, 1979) fa dues dècades que explora la manera en què mirem i entenem el paisatge per fer-nos reflexionar sobre aquests mecanismes i, alhora, entrenar la mirada per poder contemplar-los amb altres ulleres. Prendre consciència de l'observador ja és suficient per canviar la manera com mirem. A propòsit del paisatge, la mostra que la Fundació MAPFRE presenta al Centre de Fotografia KBr a Barcelona entre el 15 de febrer i el 18 de maig, comissariada per Marta Gili, us convida a passejar per diferents paratges icònics amb totes les seves belleses, rareses i històries per redescobrir-los. Us apunteu a fer la volta al món de la mà de Guerrero? Us expliquem tot el que necessiteu saber per anar ben equipats!

Desvetllant el paisatge

Revelar per desvetllar. José Guerrero mostra com els imaginaris són els principals agents que creen les narratives que configuren els diferents paratges. El seu treball fotogràfic no es limita a documentar territoris, sinó que posa de manifest la seva capacitat de ser escenaris vius on la memòria col·lectiva, la cultura i la percepció individual s’entrellacen en un joc de tensions i significats.

L’exposició ofereix un recorregut complet per la seva trajectòria, amb una selecció d’obres pertanyents a la col·lecció de la institució i a préstecs d’altres entitats. Hi trobareu impressions que juguen amb la representació i l’experimentació, la llum i l’ombra, la transparència i l’opacitat, el document i l’abstracció. Preparats per sumar-vos al joc?

Icones i territoris capturats

La Manxa, Carrara, Serra Nevada, el Tàmesi... Paisatges nus, altres abandonats, amb empremta humana, en ple camp... Guerrero us va posant el peu i els ulls en cadascuna d’aquestes regions, capturant-ne les particularitats i disparant la vostra imaginació. La seva obra està meticulosament organitzada en sèries al voltant de llocs amb una gran càrrega iconogràfica i històrica.

La seva manera de fotografiar té en compte que la memòria cultural de l’espectador i les seves experiències van construint l’experiència poètica a l’hora d’observar. La llum, el color i l’atmosfera són les seves eines.

Arquitecte i fotògraf: José Guerrero

Després de graduar-se i treballar com a arquitecte durant uns anys, José Guerrero decideix deixar el llapis i els plànols per agafar la càmera el 2005, quan rep una beca. Tot un encert: des d’aleshores fins avui, la seva obra ha estat becada i premiada en certàmens com el Purificación García (2008), Generaciones (2008), Iniciarte (2007 i 2010), María José Jove i Imagenera (tots dos el 2010) i Pilar Citoler (2017).

Ha estat resident en diverses acadèmies artístiques de prestigi internacional, i bona part del seu treball s’ha desenvolupat a Espanya, Itàlia i els Estats Units, on la seva obra forma part de diverses col·leccions públiques i privades, com l’Amon Carter Museum (Texas) o el Center for Creative Photography (Arizona). A l’exposició actual a la Fundació MAPFRE també s’inclouen les seves investigacions més recents iniciades el 2020: experimentacions escenogràfiques, amb materials i processos no convencionals, com les sèries Barragán o GFK.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat