Al servei del barri Clot-Camp de l'Arpa del districte de Sant Martí i de la ciutat de Barcelona, el Centre Cultural La Farinera ofereix una programació sociocultural generalista, posant èmfasi en la música i les arts escèniques. Des de la Farinera es promou un model cultural que vincula les arts amb els projectes comunitaris i la transformació social.
Amb l'objectiu de promocionar i fer difusió de les arts escèniques de Barcelona, el centre també cedeix l'espai i suport tècnic a companyies amateurs i professionals de la ciutat. A banda, el centre cultural també dedica una atenció especial a la promoció de la cultura popular i la recuperació de la memòria històrica, tant de l'edifici com del barri.
Quines activitats ofereixen?
Els tallers del centre van variant depenent de la setmana i l'època de l'any, tot i que sempre ofereixen una oferta àmplia per a tots els gustos. Les activitats es divideixen en diferents especialitats: cos i ment, activitats del casal per a nens, benestar, descobrir el barri, idiomes, art i creació, arts escèniques i dansa. Cada taller té un preu diferent, encara que també hi ha l'opció de fer tallers gratuïts. Podeu veure'ls tots a la seva pàgina web.
Per què es diu 'La Farinera'?
En centre cultural es troba on va ser una antiga fàbrica de farina que va funcionar fins a gairebé el final del segle XX, la 'Farinera Sant Jaume'. En tancar la producció, la campanya 'Barcelona, posa't guapa' va remodelar l'espai on va néixer l'actual centre. La fàbrica formava part del municipi de Sant Martí de Provençals, que es va omplir de la indústria gràcies a la seva fantàstica comunicació per tren i vaixell.
Tot i que la fàbrica va suspendre la producció el 1991, no va ser fins al 1995 que l'Ajuntament de Barcelona va passar a fer-se càrrec de l'espai. Els arquitectes Carles San Feliu i Josie Abascal van ser els encarregats de reformar l'espai, que es va inaugurar el 8 de maig de 1999 amb magnificència, amb un concert de rock inclòs.
L'edifici
El centre està ubicat dins del mateix edifici que abans acollia la fàbrica, que es conserva exactament igual. L'exterior és d'estil industrial de grans proporcions, fet amb totxos i incrustacions de ceràmica, amb cert aire del modernisme que es va apoderar de Barcelona. Tenia dos edificis: un amb dos pisos, que ja no existeix, i un altre amb una planta baixa i quatre pisos, que funciona com l'únic edifici del centre. Actualment, la construcció està catalogada com a bé d'interès local.