Els primers documents que confirmen la presència d’activitat mercantil en el Pla de la Boqueria es remunten al 1200. En aquell moment, els mercats estaven formats per paradetes temporals a l’aire lliure on els pagesos venien els seus productes per tal d’estalviar-se l’impost d’entrada de mercaderies dins la muralla. No va ser fins a l’any 1836 que es va inaugurar oficialment el Mercat de Sant Josep, conegut popularment com la Boqueria, convertint-lo en el primer mercat municipal de Barcelona. Amb els anys, la instal·lació amb més de 300 parades i 2.583 m² de superfície és el mercat més gran de Catalunya i una de les parades obligatòries a visitar a la Rambla, no només per les seves dimensions sinó perquè també és el que té l’oferta alimentària més variada.
Per què es diu el mercat de la Boqueria?
Boqueria volia dir carnisseria o taula de tallar carn. Concretament en català és probable que provingui de la paraula 'boc', que és el mascle de la cabra que es tallaria a la taula de tallar. Aquest concepte primer donava nom al Pla de la Boqueria, on venedors ambulants i camperols venien els seus productes, més endavant en rebria el nom el carrer i finalment el que es coneix ara com el mercat.
Què venen a les paradetes del mercat de la Boqueria?
Amb més de 300 parades l’espai reuneix des de fruiteries i verduleries, a carnisseries i peixateries, passant també per tendes especialitzades en pernil ibèric o bars de mercat, entre d’altres. I si bé s'ha convertit en una espècie de pelegrinatge pels turistes (actualment, el recinte rep entre 20.000 i 60.000 persones al dia), el Mercat encara manté l'essència dels seus inicis gràcies a algunes parades autèntiques que continuen la seva activitat.
Altres activitats
A l'espai de la Boqueria també es duen a terme altres activitats obertes a tots els públics i especificades a la seva agenda, com ara presentacions de llibres culinaris, música en directe, tastos de productes i sessions gastronòmiques entre d'altres.
Aquesta diversitat, el seu emplaçament i la vitalitat dels comerciants que dia a dia treballen allà, ha dut al Mercat de la Boqueria a guanyar el reconeixement del millor mercat del món. Així ho ha dictaminat el premi anual Global Tastemakers de Food & Wine, que a través dels seus experts culinaris i de viatges ha elaborat un rànquing dels millors mercats d’aliments del món.