L’Aguanilé té tots els ingredients per convertir-se en una de les cocteleries més importants del Poble-sec. Tot i que s’ha especialitzat en receptes caribenyes, el seu comandant, el Miguel, és un alquimista consumat, capaç de manipular tequila, ginebra i vodka com un mestre. Ara bé, l’especialitat són els roms. Té les millors marques, en fa uns còctels sensacionals i també imparteix tallers sobre aquest destil·lat. M’explica que després de la degustació i el màster, els alumnes reben unes classes de salsa per aprofitar l’embriaguesa i deixar-se anar.
De la barra surt un Sonero, un got llarg i explosiu amb tequila, licor 'agavero', mel d’agave, xarop de mantega i suc de llima: perfectament executat, amb la fortor del tequila rebaixada per una dolça acidesa. Fresc. Juganer. És una copa excepcional. I també la següent, un Araguaney, glop tropical amb vodka, herba llimona, cumquat i altres ingredients. Una carícia. I quin puntet s’agafa aquí. La dolça embriaguesa dels còctels ben preparats.
Acabem parlant de salsa i d’accents. Li pregunto al bartender si és cubà i riu. És xilè i hauríeu de tenir-lo en compte: d’aquí no gaire temps, la nit del Poble-sec no s’entendrà sense els seus còctels.