Hi ha comerços amb història i la Bodega Neus n’és un. Ho reivindica amb l’eslògan: “Despatxant des del 1917”. És a Benet Mercadé, un carreró de Gràcia dit així en honor al pintor natzarenista. Antigament, alguns mercaders l’agafaven com a drecera per anar i tornar del mercat de la Llibertat. Altres s’hi aturaven a fer parada i fonda, o a carregar els carros de productes.
Aleshores, la família Fonollosa, que regentava la bodega, venia vins a granel a dojo, emmagatzemat botes que encara llueixen a l’entresolat del local. També, com la majoria de fondes de la ruta que acabava al mercat, tenia el seu plat estrella. Els nois de La Vermu, els actuals propietaris, han volgut mantenir l’emblema del lloc, així que cada dia serveixen capipota.
La passió per seguir amb la tradició es veu reflectida a la carta de begudes i tapes. Si voleu una copa de vi, haurà de ser de bota i tindrà un preu irrisori, com el de les bodegues on reomples l’ampolla d’aigua amb vi. També hi podeu prendre un bon vermut, una especialitat de la casa que mai falla, i acompanyar-lo amb unes tapes clàssiques: bacallà amb samfaina, truita de bacallà i bomba catalana, entre d’altres propostes.
NO T'HO PERDIS: les millors bodegues de Barcelona