Què volem dir quan parlem de whisky?
Segons el diccionari, «Beguda espirituosa obtinguda per destil·lació de líquids resultants de fermentació de mosts d'ordi, sègol, civada o altres cereals maltats i dessecats sobre foc de torba». El mot whisky ve del gaèlic 'uisgebeatha', 'aigua de vida'. I què vol dir maltat? Per fer whisky, el cereal s'humiteja i germina. Per aturar la germinació, s'escalfa l'ordi amb turba, que es carbó vegetal. Això és maltar. I així es converteixen midó i proteïnes en un substrat capaç de ser dissolt i extret en aigua calenta en el posterior procés de fer el most. Tan senzill com això, amics. I tant difícil que és fer un bon whisky.
'Blended', 'single'... WTF????
Un whisky 'single-malt' ha sortit d'una única destil·leria (igual que un vi de 'chateaux'). Prové de mesclar diverses bótes, i el seu envelliment en barrica sol ser de deu anys, encara que no sigui una xifra fixa.
Un whisky 'blended' és el resultat de mesclar diferents menes de whiskies, sovint un 'single' d'alta qualitat amb licors menys cars i altres ingredients. Solen ser més barats. Però ep, hi ha 'blended premium' d'altíssima qualitat.
Un whisky de gra porta, a més de civada, blat, blat de moro i altres cereals (sobretot sègol).
Un 'pure malt' o 'vatted malt' és el resultat de mesclar en una cuba ('vat') whiskies de 'single malt' de diverses destil·leries. Els millors 'vatted malt' es fan a partir d'una cuidada tria dels millors 'single-malt': es cerca que sabors, aromes i cos es complementin. Mai no es fa amb un 'pure malt' amb whisky de gra.