El te matxa segueix essent un desconegut per a la majoria de la gent que només vol una cosa bona per tirar endavant amb l’esmorzar i el dia. Matcha Gracias trenca l’aprensió a demanar el got verd de la cafeteria fina: aquest selecte bar és el primer de Barcelona dedicat de manera exclusiva al beuratge intens i verd. Els seus propietaris són una parella de dissenyadors de Moscú, en Gorge i la Dária, que el van obrir el 2020.
Què diferencia la seva tassa verda de la d’altres cafeteries? “Només fem servir fulles d’alta qualitat: les joves del capdamunt de la planta, que tenen més nutrients. I venen d’una plantació de Kyoto, en tenim la importació en exclusiva”, assegura. Matxa vol dir te en pols, literalment. Estimulació relaxant La manera ideal d’apreciar-ne els matisos és beure-se’l barrejat amb aigua filtrada a uns 80º. La Dária m’ensenya la batedora amb què barreja la pols: un artefacte de bambú amb 120 varetes. “En té el doble d’una batedora normal. Com més varetes, més s’obre el sabor del te i més bé s’absorbeixen les propietats dels nutrients”, diu.
En Gorge m’assenyala un avantatge molt interessant, apart de les seves virtuts antioxidants: “La pujada de cafeïna que et dóna el matxa és diferent de la del cafè. Dura molta més estona i no té aquell component de nerviosisme i maldecap que et pot provocar una tassa molt carregada, perquè porta, a més de cafeïna, L-teanina, que és un relaxant”. Perquè, per si no ho sabíeu, la cafeïna i la teïna són la mateixa substància.
A Matcha Gracias hi trobareu matxa en diverses elaboracions –el primer cop, és recomanable el matxa latte– i brioixeria amb el te verd en pols que elaboren ells mateixos. Com un deliciós dònut de matxa amb llavors de cànem i xocolata blanca, i un pastís de creps amb matxa, crema de ricotta i melmelada d’albercoc. El lloc és confortable i obert: si us heu d’esperar a fora, des d’un banc podeu gaudir del ritual de preparació.