Creix l’interès en el mezcal, destiŀlat mexicà savi i reposat que desmenteix la imatge d’estudiants amb poc cervell xuclant llimones, llepant sal i engolint xopets. La mentalitat del bevedor de mezcal és la mateixa que la de qui estima el bon whisky: “Diuen que s’ha de beure a petons”, explica el bàrman del Oaxaca. Pot tenir de 40 a 50º, però la seva graduació alcohòlica és anàloga als matisos que transmet. A diferència del whisky, on cal un producte de dos mesos i vint anys en bóta, aquí cal una planta de vint anys d’antiguitat i deixar-la cuinar sis mesos. Hi ha fins a 30 varietats d’agave, i el millor mezcal del món es fa amb plantes de 35 anys de vida. Aquí teniu una llista de locals on us introduïran en el seu consum de la manera més didàctica possible (i la torradora no serà tan tremenda). I us regalem una petita guia de tast:
1. Agafeu una gota de mescal amb el dit del mig i fregueu-lo al palmell.
L’alcohol s’evapora i queda l’olor de fumat.
2. A diferència del vi, no s’ha de fer una insuflació perllongada. Feu com un nen amb mocs: oloreu la beguda, amb la boca oberta perquè circuli l’alcohol.
3. Saliveu cinc segons. Beveu i paladegeu. Al primer tast notareu gustos dolços i amargs, i al segon, verds i cítrics.