I d'un salt ens plantem a Sants, extensió natural dels migdies assolellats i saborosos del Poble-sec. Comencem la ronda a la bodega Montferry (Violant d'Hongria, 105), un dels millors exponents de la neobodega barcelonina. Fa mig any aquest local obert el 1965 va tancar unes setmanes per jubilació. I va renéixer, no pas com a zombi, sinó més vital que mai. Bona llauna, vermut casolà, croquetes sobrenaturals i, sobretot, una veneració per l'escenari el fan punt de visita obligatòria. Com ho és el Bar Bodegueta Cal Pep (Canalejas, 12), la demostració fefaent que els gurmets de l'aperitiu no han d'anar fins a l'Òstia per fer unes bones tapes de peix: cargols de mar, crancs, navalles, peus de cabra, moixames i altres delicadeses com els peperini (pebrots farcits d'anxoves o formatge) comparteixen estrellat amb la torta del Casar.
Sabem que el temps s'atura a l'hora de fer l'aperitiu. I el Bar Bodega Bartolí(Vallespir, 41) sembla congelat en el temps, però només per a les coses bones. Obert a finals dels anys 30, els dos germans Bartolí han mantingut el vi i el moscatell a granel, les barreges d'aperitiu de la casa i unes racions de cargols a la llauna que al barri tenen proporcions mítiques. I si el migdia se us ha fet tarda entre cloïssa i canya i no voleu abandonar el barri, és obligatòria la visita a El Celler del Nou Priorat (Vallespir, 19, a partir de les 19 h): platets d'inspiració caribenya –mandonguilles de vedella amb salsa de pistatxo!– i una cocteleria cubana que us farà rugir l'estómac d'alegria.