La vida mitjana d’un restaurant a Barcelona és de cinc anys. I sovint parlem d’establiments amb ofertes poc arriscades. No és el cas de The Alchemix, cocteleria i restaurant, que va obrir el 2018 i ha superat el lustre de vida en una forma excel·lent (restaurant favorit dels usuaris de The Fork el 2022). O com diu el seu propietari, l’Ignacio Ussía, "això és una gastrococteleria".
Perquè de restaurants amb cocteleria a Barcelona n’hi ha molts, però que plantegin l’oferta gastronòmica en funció del maridatge amb còctels de creació es poden comptar amb els dits (i no pas tots) d’una mà). Ussía va treballar cinc anys en sala al Via Veneto i a la degana cocteleria Ideal, i també va passar un lustre llarg en alta hoteleria a Tailàndia. Tot aquest bagatge ha cristal·litzat en un menú degustació ple de plats meravellosos i una calculada teatralitat amb un punt kitsch, però on el gadget sempre suma en el còmput final del sabor.
Per exemple, en una mà tens el trago Viking Soul (bourbon i hidromel, escuma de cervesa, xarop d'ordi maltat, suc de poma Gala) i en l'altra el Mos al Valhalla, un pa d'algues amb salmó fumat, ous de truita i maionesa de confitat de remolatxa. Així fins a vuit passes, cadascuna lligada per complexos sabors amb allò que beus (quasi tots els tragos tenen la versió sense alcohol, per cert). Sopar aquí és tot una experiència plena de sentit de l'humor i fantasia. I si no us ve de gust tot el ritual, podeu fer colzes a la barra i triar els platets que volgueu.