L’entrepà tradicional 'made in USA', més enllà de l’hamburguesa, és una cosa que havia quedat deserta a Barcelona. Havia, perquè des de setembre de 2014 que tresca, a la part més feréstega de Gràcia, el Chivuo’s (llegiu-ho amb la tònica a la u). Alejandro Bringas i Juan Andrés Lattuf són veneçolans, barbuts secció 'hipster' i cuiners amb experiència en alta cuina a Barcelona i els Estats Units. “Ens vam cansar d’estar en llocs que tenien l’estrella o buscaven l’estrella –explica Lattuf–. Volíem fer una cosa per a qui no té 50 euros per gastarse’ls en un dinar: la cervesa i l’entrepà són per al poble”.
En un espai prou gran per fer quinze serveis de cop, prou petit perquè ells dos tallin tot el bacallà des de cuina i barra, hi cuinen només cinc entrepans i hi serveixen cinc cerveses. Però quins entrepans i quines cerveses. “Si cal una etiqueta, la que ens agrada és 'slow street food'”, diu Lattuf. Més que per l’estona que es triga a menjar – servei ràpid, mos exquisit, vist i no vist– és “per la cura i el temps que dediquem a cada producte”. Perquè el seu luxuriant entrepà de 'pulled pork', porc rostit i esfilagarsat, a la mà del comensal ansiós –ho confesso– dura set minuts, però ha passat dotze hores rostint-se a baixa temperatura.
Tasta abans de demanar
Altres 'hits' de la casa són el d’amanida de tonyina amb cheddar fos, el també americaníssim Philly Cheese Steak o un entrepà d’influència llatina, amb pollastre a la brasa i un trinxat de llimona, ceba i alvocat. Frescor i sabor de graella, imbatible en el maltractat terreny del bocata pollo. Fornegen els seus propis panets, i l’altra pota del local és la cervesa artesana. En tenen sis tiradors en contínua rotació, tots de productors locals. “Per mi la cervesa és molt gastronòmica, i en certa manera es pot cuinar, intervenir en el seu sabor”, reflexiona Lattuf.
Bon detall: abans de gastarse els tres euros i escaig d’una Edge Brewing barcelonina, en pots tastar un didalet per veure si t’agrada. També val la pena demanar per l’entrepà de temporada, que no surt a la pissarra. Als Estats Units, es veu, diuen que sí que funciona la meritocràcia. Potser és per això que, sense haver fet publicitat, Chivuo’s ja disposa d’un flux continu de ianquis que, de cinc en cinc, s’hi asseuen i demanen entrepans a cor què vols (per cert, les patates, bones, hi van incloses). Us havien dit mai que és mentida que els americans no sàpiguen menjar?